Με επιθετική στρατηγική έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεχίσει να πορεύεται η Νέα Δημοκρατία, ενώ παράλληλα προχωρά στην προετοιμασία του συνεδρίου της, το οποίο θα διεξαχθεί τελικά στις 22 – 24 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που έκανε το βράδυ της Πέμπτης μια άκρως επιθετική ομιλία έναντι της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της συζήτησης για την τροπολογία που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, προχωρά στη μετεξέλιξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω ριζικών αλλαγών στη «ραχοκοκαλιά» του κόμματος.

Στα πλαίσια της «επανίδρυσης της ΝΔ» εντός του χρονοδιαγράμματος των 111 ημερών από την ημέρα που άλλαξε η ηγεσία στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης θέτει πρώτη προτεραιότητα την οργανωτική ανασυγκρότηση στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης δίνει βαρύτητα στη σύνταξη του νέου προγράμματος της Ν.Δ.το οποίο θα επεξεργάζεται με ομάδες εργασίες που έχουν συγκροτηθεί ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης.

«Θέλω η Ν.Δ.να γίνει κόμμα αξιών. Να πάψει να είναι κόμμα μηχανισμών και των λίγων. Να δώσει φωνή στον ανώνυμο νεοδημοκράτη. Θέλω μια παράταξη που να παράγει πολιτική και δεν είναι μόνο εκλογικός μηχανισμός. Μια παράταξη που να κάνει οργανωμένο διάλογο με την κοινωνία» τονίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του. Γι’ αυτό και το σύνθημα των προσυνεδριακών διαδικασιών είναι «ο λόγος στα μέλη».

Με βάση το σχεδιασμό που γίνεται στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, οι βασικές αλλαγές που συζητούνται ώστε να προωθηθούν στο συνέδριο, αφορούν τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος και είναι κωδικοποιημένα οι εξής:

  1. Μικρότερα και πιο ευέλικτα όργανα που θα διαμορφώνουν την πολιτική της Ν.Δ.

2. Διεξαγωγή συνεδρίου κάθε έτος με 1.000 εκπροσώπους.

3.Η νέα Πολιτική Επιτροπή θα αριθμεί μόλις 100 εκλεγμένους εκπροσώπους.

4.Οι τοπικές οργανώσεις θα μετεξελιχθούν σε οργανώσεις βάσης με βασικό στόχο μια νέα σχέση και επαφή του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες.

5.Η θητεία του προέδρου του κόμματος θα είναι τετραετής και θα επικυρώνεται από το ετήσιο συνέδριο.

6.Θα υπάρχει μηχανισμός συνεχούς αξιολόγησης των στελεχών, ακόμα και των βουλευτών. Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο υποψηφίων βουλευτών που θα αξιολογείται από την κοινωνία.

7.Η κοινωνία θα έχει λόγο στις κομματικές λίστες για τις βουλευτικές εκλογές και θα γίνονται τοπικές εκλογές μέσω των μελών για το ποιοι υποψήφιοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια. Δεν θα αποφασίζει η ηγεσία ερήμην των τοπικών κοινωνιών για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές.

8. Θεσπίζεται απόλυτο ασυμβίβαστο υποψηφίων βουλευτών και κρατικών θέσεων.

9. Ανοικτή χρηματοδότηση της Ν.Δ.με συνδρομές.

  1. Θεσμοθετείται η λογοδοσία για όλες τις λειτουργίες της Ν.Δ.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαβούλευση για το συνέδριο, θα δοθεί ερωτηματολόγιο στα μέλη, ενώ θα προηγηθούν οι εκλογές στην ΟΝΝΕΔ, όπου προηγείται για το χρίσμα του προέδρου ο Βασίλης Γεωργιάδης, ενώ στις 10 Απριλίου θα διεξαχθεί και το συνέδριο της νεολαίας.

Το συνέδριο του κόμματος

«Μαζί με την κοινωνία θα δημιουργήσουμε τη Νέα Δημοκρατία του αύριο,τη νέα Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης» είναι το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με μια δήλωσή του το απόγευμα της Παρασκευής, κήρυξε και επίσημα την έναρξη των διαδικασιών του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει στην Αθήνα το τριήμερο 22-24 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη νέα ηγετική ομάδα, με την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί άμεσα τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια της τετράμηνης εσωκομματικής εκλογής νέου Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μια Νέα Δημοκρατία «Από την Αρχή». Ταυτόχρονα ξεκινά δημόσια διαβούλευση για το καταστατικό στην ιστοσελίδα synedrio.nd.gr με στόχο να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα σύγχρονο κόμμα που θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ορίστηκε με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Προκηρύσσω σήμερα το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 ως τις 24 Απριλίου στην Αθήνα. Δεν θα είναι ένα ακόμη Συνέδριο που θα αφορά μόνο τα κομματικά στελέχη. Είναι μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό αφορά όλους τους πολίτες και θέλω να εξηγήσω γιατί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, υποστήριξε ότι η Ν.Δ. κάνει σήμερα μια νέα αρχή για τη μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. «Μέσα από τις καινούργιες δομές που φιλοδοξούμε να υιοθετήσουμε στο 10ο Συνέδριο, θα δυναμώσουμε τη φωνή του κάθε πολίτη που θέλει να παράξει πολιτική» είπε και συμπλήρωσε: «Με τον διαχωρισμό κράτους – κόμματος, με την κατάργηση πελατειακών δεσμών μεταξύ πολιτών και κομμάτων, με διαφάνεια, με αξιοκρατία η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να εκφράσει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και των προνομιούχων».