Θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης προκαλεί η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με ΝΔ και ΠαΣοΚ να εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης με την οποία η κυβέρνηση ορίζει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις. Μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία απερρίφθη από τους βουλευτές κατά πλειοψηφία έλαβε τον λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με 154 ψήφους πέρασε η τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Στις 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προστέθηκε άλλη μια θετική ψήφος του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου. Έτσι, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: 154 «ναι», 102 «όχι» και 14 «παρών». Κατά της ρύθμισης τάχθηκαν ΝΔ, ΠαΣοΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν Χρυσής Αυγή και ΚΚΕ. Υπήρξαν 30 απόντες μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ Κων. Καραμανλής και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης.

Βαριές κατηγορίες προς την αντιπολίτευση ότι «κάνει πλάτες» σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια συγκροτούσαν το πλέγμα της διαπλοκής εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες. Σημείωσε επίσης ότι θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Πουλάτε εκδούλευση σε κάποιους ότι θα μας εμποδίσετε. Είστε βαθιά γελασμένοι. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά» είπε ο πρωθυπουργός υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για άδειες σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο κ. Τσίπρας έκανε και πάλι λόγο για φαινόμενα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες που «συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες, για να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες δράσεις, σε εργολαβίες και προμήθειες και προνομιακή δανειοδότηση».

Αυτή είναι η δομή της διαπλοκής χρόνια τώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, και αυτό που την ανατρέπει είναι το γεγονός ότι τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία κάποια στιγμή έχασαν την εξουσία.

Ακόμη, είπε ότι ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, «να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ».

Μητσοτάκης: «Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα»

«Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα. Είστε το πιο παλιό από το παλιό» απάντησε στην σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «άσκηση αποπροσανατολισμού». «Δεν ξέρω αν έχετε αντιληφθεί πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Η κοινωνία είναι σε αναβρασμό, η διεθνής εικόνα της χώρας στα τάρταρα και κρίσιμες εθνικές αποφάσεις παίρνονται σε μια νύχτα ερήμην των πολιτικών δυνάμεων», είπε, τονίζοντας ότι «η πολιτική αβεβαιότητα επανέρχεται με δική σας ευθύνη». Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει «συστηματικά ψέματα» ενώ του είπε: «Σήμερα μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω γιατί στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε». Μάλιστα του έδωσε μια συμβουλή «από καρδιάς», όπως του είπε: «Σταματήστε να βλέπετε παντού εχθρούς και να διχάζετε την κοινωνία».

Όσον αφορά την στάση του κόμματός του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του λαού και την ελεύθερη αγορά πάντα υπό τον έλεγχο της συνταγματικά προβλεπόμενης αρχής» (του ΕΣΡ). Επίσης, είπε ότι κανείς δεν διαφωνεί με το ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αλλά «εσείς δεν το πάτε εκεί, θέλετε να καταστήσετε τον κ. Παππά τον απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ», σημείωσε.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα με αναγκάσετε να σας θυμίσω τι σας είπα στην κατ’ ίδιαν συζήτηση. Μια απλή κουβέντα. Επιστρέψτε πίσω τις αρμοδιότητες εκεί που ανήκουν, στο ΕΣΡ. Και προσποιηθήκατε τάχατες άγνοια για τις αρμοδιότητες που έχει ο υπουργός Επικρατείας». Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι παρέκαμψε την συνταγματική πρόβλεψη ότι ο έλεγχος εκ μέρους του κράτους επί των ΜΜΕ ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ.

«Γιατί μόνο 4 άδειες και όχι 14 ή 24 ή 34; Αν θέλατε πολυφωνία θα θέλατε περισσότερες άδειες», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της έκθεσης του Ινστιτούτου Φλωρεντίας την οποία επικαλείται η κυβέρνηση για να ορίσει τον αριθμό των προς αδειοδότηση καναλιών.

Δεν παρέλειψε δε να διερωτηθεί δηκτικά: «Γιατί δεν επιβάλλετε αντίστοιχους περιορισμούς: ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, κομμωτηρίων, σούπερ μάρκετ και φαρμακείων;». «Την ενημέρωση που είναι δικαίωμα δεν μπορείτε να την ποδοπατείτε», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο και ότι η ρύθμιση για τις άδειες «είναι ένας κρίκος στην θεσμική απαξίωση της χώρας που μετατρέπεται σε αυταρχικό καθεστώς». «Στόχος σας είναι να διαμορφώσετε εσείς όπως επιθυμείτε το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «ολισθηρό δρόμο», ενώ προέβλεψε ότι «δεν θα αντέξει στην κρίση του ΣτΕ η διάταξη αυτή και θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών».

«Το Σύνταγμα στο οποίο ορκιστήκατε το παραβιάζετε εσείς ο ίδιος», πρόσθεσε, ενώ μίλησε για «καθεστωτικές πρακτικές που απομακρύνουν τη χώρα από τις ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου και αυτό δεν θα σας το επιτρέψουμε». «Όλα τα κόμματα είναι απέναντι. Η ΝΔ και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα σας επιτρέψουμε να οδηγήσετε τη χώρα σε αυτό το ιδιότυπο θεσμικό Grexit», κατέληξε ο αρχηγός της ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε την ομιλία του με αποσπάσματα από το άρθρο «Οι 4 εφημερίδες του Ναπολέοντα»του Λευτέρη Κουσούλη, το οποίο δημοσιεύτηκε στο vima.gr

«Δεν περιμέναμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανέτρεχε στην ιστορία της γαλλικής επανάστασης για να μας διορθώσει» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην έναρξη της ομιλίας του στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.


«Θα περίμενα μία κουβέντα αυτοκριτικής για την κατάντια που έχει περιπέσει η ελληνική τηλεόραση» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και συνέχισε: «Ή έστω ένας να μιλήσει για την υπόθεση του βασικού μετόχου, δεν ακούσαμε τίποτα παρά το γνωστό κατενάτσιο».

«Η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος σε διακοπή του από την βουλευτή της ΝΔ Σ. Βούλτεψη είπε ότι έχει χαθεί το μέτρο.

«Υποστηρίζετε ότι εμείς ελέγχουμε τη ροή της ενημέρωσης με τόση λάσπη που έχουμε δεχθεί; Λίγη ντροπή» τόνισε ο κ. Παππάς. «Τα κανάλια εδώ και 25 χρόνια λειτουργούν με καθεστώς μη νόμιμης λειτουργίας γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέλεξαν συνειδητά να διατηρούν το τρίγωνο της διαπλοκής».

Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να κάνει διαγωνισμό, παρ’ όλο που ακόμα και τώρα προσπαθείτε να υπονομεύσετε τη διαδικασία, σημείωσε ο κ. Παππάς.

«Η πλειοψηφία της Βουλής εξάντλησε όλα τα όρια για να συγκροτηθεί ΕΣΡ, αλλά μπλοκαρίστηκε η διαδικασία. Με ποια αξιοπιστία τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά και άλλες τροποποιήσεις;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Παππάς είπε ότι σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η διαδικασία της αδειοδότησης είναι κρατική αρμοδιότητα, «μην ελπίζετε σε νέα υπόθεση βασικού μετόχου».

Η επόμενη μέρα νομιμότητας θα βρει τη χώρα με τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τόνισε ο κ. Παππάς. «Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και βάλετε πλάτη να ξεπλύνουμε τη ντροπή των τελευταίων 25 ετών» είπε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

Να κλείσει η στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος, να δοθούν άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και να ενισχυθεί η εξουσία του ΕΣΡ ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Συνοψίζω τη δική μας πρόταση. Να κλείσουμε απολύτως τη στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος. Να δώσουμε άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις – να πληρώσουν! Να ενισχύσουμε την εξουσία του ΕΣΡ. Όχι μόνο στις αδειοδοτήσεις αλλά και στον έλεγχο» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιλογή της να δώσει μόνο τέσσερις άδειες, λέγοντας ότι στην ουσία στήνει τό δικό της καθεστώς διαπλοκής.

«Λέτε: «θέλω να κλείσω τέσσερα κανάλια και να δώσω άδεια σε άλλα τέσσερα». Γιατί όμως μόνο 4 κανάλια;

Τώρα εκπέμπουν 8 κανάλια εθνικής εμβέλειας (…) Είναι σαν να λέτε απειλώ τους 8 ότι θα γίνουν 4 με προφανή σκοπό να μπουν σε παζάρια μαζί μου. Ταυτόχρονα υπόσχομαι και σε ένα Τούρκο -άρα το παιγνίδι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθότι οι 8 μπορεί να γίνουν 3 και πάει λέγοντας.

»Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ρυθμίσεις σας δε βάζουν τάξη στο χάος. Αλλά παζάρια με τους καναλάρχες, με τον υπουργό να κρατά την σπάθα και να αποφασίζει ποιος θα επιβιώσει. Προφανώς θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος. Φτιάχνετε ένα καθεστώς δική σας διαπλοκής» δήλωσε.

«Το δίλημμα που σήμερα θέτεται είναι Διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας: «Δε σας ενδιαφέρει να βάλετε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δε σας ενδιαφέρει να υπάρχει πολυφωνία στην τηλεόραση. Δε σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή. Σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων».

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να ελέγξει το πολιτικό χρήμα και να επιστρέψει την αρμοδιότητα για την τηλεόραση στο ΕΣΡ, ενώ πρόσθεσε: «Η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση το 2015 θα κυμανθεί γύρω στα 230 εκατομμύρια. 230 εκατομμύρια που τα μοιράζονται ΟΚΤΩ Εσείς λέτε αυτά τα 230 εκατομμύρια να τα μοιράζονται τέσσερις Αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες όπως λέτε; Απλώς κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες».

«Ακούστε λοιπόν την Ευρώπη. Ακούστε τους δημοσιογράφους. Ακούστε τους εργαζόμενους. Και ξεκολλήστε από τον ρόλο του μεγάλου καναλάρχη» συμπλήρωσε.

Πυροτέχνημα» και «στάχτη στα μάτια του κόσμου» χαρακτήρισε την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή.

«Στην πραγματικότητα με ακραία αντιδημοκρατικό και ευθέως αντισυνταγματικό τρόπο επιχειρείτε να στήσετε μια βολική για εσάς διαπλοκή. Επιδιώκετε τον έλεγχο του τύπου και πλήττετε τους θεμελιώδεις θεσμούς της δημοκρατίας. Γιατί φοβάστε τόσο; Βλέπετε την λαϊκή οργή;» πρόσθεσε.

«Αν οικονομικά συμφέροντα προσδιορίζουν, κατά την εκτίμησή σας, την πολιτική ζωή της χώρας, πάρτε ευθέως μέτρα εναντίον τους. Με καθαρό περιεχόμενο. Εμείς θέλουμε να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει τρόπος και είναι ένας. Ο Συνταγματικά προβλεπόμενος» τόνισε η κ. Γεννήματα.

«Από αυτό εδώ το βήμα σας θυμάται ολόκληρος ο ελληνικός λαός ένα χρόνο πριν, σχεδόν δακρυσμένο να αναφωνείτε πως είστε η κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος. Το τι έχετε κάνει έκτοτε, όποτε θέλετε μπορούμε να σας το θυμίσουμε, αλλά αυτό που πάτε να κάνετε σήμερα, να παρακάμψετε σαφή συνταγματική διάταξη, με το έτσι θέλω, με έναν «πρωτοφανή τσαμπουκά» δεν έχει προηγούμενο.

»Και οφείλουμε να έχουμε όλοι σαφή θέση. Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε. Για όσα θα ακολουθήσουν τα οποία θα σας εκθέσουν ανεπανόρθωτα και μαζί με εσάς και τη χώρα. Γιατί, επί της ουσίας, το μόνο που θα κάνετε θα είναι μία τρύπα στο νερό. Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η διαδικασία με τον τρόπο που προτείνετε, ακόμα και αν περάσει η διάταξη. Θα σταματήσει στα όργανα της ΕΕ» τόνισε.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέληξε:

«Επιχειρείτε, αλαζονικά μια και όλοι σας βλέπουν και όλοι σας καταλαβαίνουν να διαμορφώσετε ένα τοπίο που θα ελέγχεται από εσάς.

»Με ποιους συνομιλείτε για τις νέες άδειες που θέλετε να χορηγήσετε; Με ποια κριτήρια αποφασίσατε για τον αριθμό τους; Τι σημαίνει, στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και της πληροφορίας, τέσσερις άδειες; Από πού προκύπτει ο αριθμός, πέρα από τις μη σοβαρές αναλύσεις που προσχηματικά επικαλείστε; Γιατί 4; Γιατί όχι 3 ή 5; Γιατί όχι τελικά 1, που θα είναι και πιο εύκολα ελεγχόμενη;

»Ποιους ανθρώπους θα στείλετε στα σπίτια τους και με ποιο πρόσχημα; Το μόνο λοιπόν που θα επιτύχετε με αυτήν την πρόταση είναι η δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης αταξίας. Ανοίγετε το δρόμο σε μια μακρά διαδικασία με νομικές περιπλοκές. Είναι λυπηρό αυτό το κατάντημα κ. Πρωθυπουργέ.

»Μπροστά στην ανησυχία σας για την επικείμενή σας κατάρρευση, από αυτά που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε και δεν μπορείτε να ελέγξετε, προσπαθείτε να αποφύγετε τον «πνιγμό» και πιάνεστε από τα ίδια σας τα μαλλιά. Και από τα μαλλιά όλων μας. Της χώρας και της Δημοκρατίας.

»Πάρτε πίσω αυτό το νομικό εξάμβλωμα και ελάτε στο τραπέζι του διαλόγου να ρυθμίσουμε το τοπίο με τον μόνο τρόπο που αυτό είναι εφικτό και θεμιτό. Να συγκροτήσουμε σωστά το ΕΣΡ και να το αφήσουμε να επιτελέσει το ρόλο του. Έχετε δικαίωμα και υποχρέωση να διαμορφώσετε αυστηρά κριτήρια για να εξασφαλίσετε την υγιή λειτουργία. Αλλά δεν έχετε το δικαίωμα να καθορίσετε το τοπίο.

»Συνέλθετε, χρόνος υπάρχει ακόμα, μην εκθέτετε άλλο τη χώρα και την υστεροφημία σας. Και επιτέλους, Κυβερνήστε! Ασχοληθείτε με τα μεγάλα θέματα που είναι έτοιμα να σκάσουν στα χέρια σας. Κυβερνήστε ή αποχωρήστε έντιμα! Μην κάνετε άλλη ζημιά στη χώρα».

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι με την νομοθετική ρύθμιση παραβιάζεται κραυγαλέα το Σύνταγμα και ότι δεν θα έχε κανένα αποτέλεσμα: «Δεν θα πάτε πουθενά. Οδηγείστε σε έναν διπλό εκβιασμό. Νομίζετε ότι εκβιάζετε τους παλιούς (κατόχους αδειών) και υπόσχεστε στους νέους εκβιάζοντάς τους ουσιαστικά. Έχετε απλώσει πολύ τραχανά. Οδηγείστε σε αδιέξοδο», είπε.

Μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας υπογράμμισαν ότι λόγω της πρόδηλης αντισυνταγματικότητάς της η επίμαχη ρύθμιση θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Θα καταστήσετε την Ελλάδα όμορη μιας και μόνης χώρας της Ευρώπης, της Πολωνίας, που έχει παραπεμφθεί για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ωστόσο, η κυβέρνηση προχωρεί σε μετωπική σύγκρουση, με τον υπουργό Επικρατείας να κάνει λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις» προκαλώντας την αντιπολίτευση «να αφήσει “κατενάτσιο” (άμυνα) και να μπει στο γήπεδο να παίξει μπάλα».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά και τον Κανονισμό της Βουλής φέρνοντας μια τροπολογία «οφθαλμοφανώς εκπρόθεσμη και επιπλέον παντελώς άσχετη» με την διακρατική σύμβαση που κυρώνεται από την Βουλή και στην οποία εισήχθη η εν λόγω ρύθμιση. «Τι κατεπείγον υπάρχει όταν λέτε ότι τόσο καιρό εκκρεμεί το θέμα των αδειών;», διερωτήθηκε. Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι η κυβέρνηση «έχει εξαντλήσει πάρα πολύ χρόνο περιμένοντας μήνες και θεωρεί ότι είναι κατεπείγον το θέμα». Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ «η επανάληψη των παραβάσεων και παραβιάσεων δεν δημιουργεί δίκαιο» και ότι ο νόμος Παππάς για τα ΜΜΕ «και τροποποιούμενος δεν θα εφαρμοστεί» παρά μόνον «δημιουργεί ένα σκηνικό αντιπερισπασμού».

Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει την ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας και ο αντιπερισπασμός είναι να στρέφεται κατά των ΜΜΕ που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφρία και τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό». Όσον αφορά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειρε ο κ. Βενιζέλος αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι θέτει το θέμα αυτό «όχι για να κριθεί από την Βουλή αλλά για να καταγραφεί στα πρακτικά γιατί το θέμα αυτό θα απασχολήσει τα εγχώρια δικαστήρια αλλά και τα ευρωπαϊκά». Όσον αφορά την ουσία τόνισε ότι η τροπολογία πάσχει από δυο κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες: η διάταξη μεταφοράς αρμοδιοτήτων για τον διαγωνισμό των αδειών από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας είναι αντίθετη στο άρθρο 15 που λέει ότι ο έλεγχος ασκείται δια του ΕΣΡ. «Το επιχείρημα ότι σκοτώσαμε το ΕΣΡ και πήραμε τις αρμοδιότητές του είναι αβάσιμο», είπε, ενώ πρόσθεσε ακόμα και το ότι με νόμο πλέον καθορίζεται ο αριθμός των αδειών επιβάλλει προηγουμένως να έχει υπάρξει δημόσια διαβούλευση και αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ, κάτι που δεν συνέβη. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «μάταιη παραβίαση του Συντάγματος και των ευρωπαϊκών συνθηκών». «Δεν θα πάτε πουθενά», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, διότι «όταν ανέβουν στο δένδρο οι νέοι κάτοχοι αδειών θα φανούν τα οπίσθιά τους». Πάντως διευκρίνισε ότι «όσα λέμε τα λέμε για να γράφονται στα πρακτικά και να κριθούν και από την Δικαιοσύνη και την Ιστορία».

Για «προκλητικά αντισυνταγματική και επιβλαβή ρύθμιση» μίλησε ο κ. Δένδιας καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει και να την επαναφέρει με την κανονική νομοθετική διαδικασία. «Δεν αντέχει το Πολίτευμα αυτή την θεσμική συμπεριφορά», προειδοποίησε. Μιλώντας δε επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας που ήγειρε και η ΝΔ, δήλωσε δε ότι «δεν έχουμε καμία αυταπάτη», καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπερψηφίσει την τροπολογία. «Όμως σας προβλέπω ότι αυτή η διοικητική πράξη θα προσβληθεί στο ΣτΕ με αίτηση αναστολής και προσφυγής και τα δυο αυτά μέσα θα πετύχουν το αποτέλεσμά τους».

Αλλά και από τα άλλα κόμματα διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις. Ο Χρ. Παππάς της Χ.Α. διερωτήθηκε «γιατί βιάζεται τόσο πολύ η κυβέρνηση;». «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μήπως θέλει με τον αριθμό των αδειών να καταστήσει την Βουλή κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα υπάρχοντα κανάλια; Μήπως ξεπλένει τα χρέη των βαρόνων και κάνουμε νέα αρχή με τα ίδια πρόσωπα;», σημείωσε

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Χ. Θεοχάρης είπε ότι η κυβέρνηση «καταπατάει το Σύνταγμα με κάθε τρόπο» και ότι «αυτό οδηγεί σε γενικευμένο αίσθημα ανομίας». «Διαλέγει να φέρει την αντισυνταγματική τροπολογία σε νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο και τον αντίλογο. Για ποιο λόγο η βιασύνη; Μήπως γιατί απέτυχε σε όλα τα μέτωπα και τώρα δραπετεύει; Να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και μετά να παραιτηθεί; Αυτό θέλει;», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνεχίζει τον δρόμο των προηγούμενων». «Τότε τους καταγγέλλατε για πραξικόπημα και τώρα καταγγέλλουν αυτοί εσάς. Μάλλον είστε και οι δυο …πραξικοπηματίες», είπε, ενώ σημείωσε ότι «ο καβγάς έχει να κάνει με την αναδιανομή της αγοράς». «Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και σε άλλους παίκτες το θέμα των ΜΜΕ και η ΝΔ θέλει το σημερινό καθεστώς και η ουσία είναι ότι η ενημέρωση θα είναι πάλι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων», συμπλήρωσε και δήλωσε ότι το ΚΚΕ «δεν θα μπει σε αυτή την ψευτοαντιπαράθεση» και γι’ αυτό θα δηλώσει «παρών».

Όσον αφορά την Ένωση Κεντρώων ο Γ. Καρράς υπογράμμισε ότι «αφαιρούνται κρίσιμες αρμοδιότητες του ΕΣΡ» και ως εκ τούτου προκύπτει «θέμα συμφωνίας με το Σύνταγμα», καθώς «μεταθέτει ένα τεράστιο εύρος εξουσιών στον υπουργό» και ζήτησε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. «Δεν μπορούμε να ευτελίζουμε την Βουλή», είπε.

Ένταση υπήρξε μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδου με την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Ο κ. Λοβέρδος που ζητούσε τον λόγο επιμόνως θέτοντας θέμα διαδικασίας είπε ότι «χρόνο θα έχουμε να μιλήσουμε και αν δεν θέλετε να τον δώσετε εσείς θα τον πάρουμε μόνοι μας». «Τις απειλές όπου περνάνε. Αφήστε τις απειλές στο Κοινοβούλιο», του είπε η προεδρεύουσα. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε μια διάταξη που ξέρει ότι είναι αντισυνταγματική και θα καταπέσει διότι θέλει «να έχει ομήρους τα κανάλια για όσο καιρό μπορεί».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Παππάς κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «προσκόμισε στο τραπέζι της συζήτησης το επιχείρημα ότι βιαζόμαστε». «Είναι συγκλονιστικό επιχείρημα διότι δεν μπορούμε να τους το επιτρέψουμε, καθώς 25 χρόνια είχε παραλύσει αυτή η διαδικασία (της αδειοδότησης). Ζήσατε μαζί με το καθεστώς της ανομίας. Δεν βιαζόσασταν καθόλου να γίνει διαγωνισμός και το καταλαβαίνουν όλοι», τόνισε. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος επανέλαβε μια παλαιότερη φράση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος». «Οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους. Εδώ και 3,5 μήνες προσπαθείτε να μην προχωρήσει. Περιμέναμε να βγάλει η ΝΔ πρόεδρο, περιμέναμε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, όμως οι προσπάθειες και οι κινήσεις συναίνεσης που κάναμε δεν έγιναν αποδεκτές», τόνισε. «Θα προσπαθήσετε με κάθε τρόπο να εμποδίσετε να γίνει ο διαγωνισμός. Τα κανάλια θα μπουν σε διαγωνισμό και θα δοθούν άδειες. Δεν τολμήσατε τόσα χρόνια να βάλετε τάξη στην ανομία. Τολμάμε εμείς», είπε.


Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία

Προβλέπεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης αυτής η διαγωνιστική διαδικασία για την χορήγηση των αδειών διενεργείται από τον υπουργό Επικρατείας που εκδίδει την σχετική προκήρυξη (αντί του ΕΣΡ) και χορηγεί τις άδειες. Επίσης, ορίζεται ότι η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης η αναγκαιότητας της εν λόγω ρύθμισης προκύπτει από την διαπιστωθείσα αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να εκλέξει με την συνταγματικά προβλεπόμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 τα μέλη του ΕΣΡ, στο οποίο βάσει του νόμου (4339/2015) έχει ανατεθεί η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου.

Όπως αναφέρεται «η σχετική ρύθμιση επιβάλλεται για την απρόσκοπτη εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 15 παρ. 2 έτσι ώστε να ασκείται ο έλεγχος του κράτους “που λαμβάνει και την μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας” με σκοπό την υλοποίηση και εξυπηρέτηση των συνταγματικώς καθορισθέντων σκοπών: “την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας”». Όπως τονίζεται «η εξυπηρέτηση των ανωτέρω σκοπών καθιστά αδήριτη την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης του νομοθέτη για την διεξαγωγή αδειοδοτικής διαδικασίας σε ένα πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητο χώρο, όπως αυτόν της ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος παρέμενε έως σήμερα προνομιακό πεδίο ιδιωτικής αυθαιρεσίας».

Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ από τις 18.00 την Πέμπτη έως τη 01.00 την Παρασκευή

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφασίστηκε στάση εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια και την ΕΡΤ από τις 18.00 την Πέμπτη έως τη 01.00 την Παρασκευήγια το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κομισιόν: Μνημονιακή υποχρέωση η πώληση των τηλεοπτικών αδειών

Είναι μνημονιακή υποχρέωση η συγκέντρωση εσόδων από την πώληση των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών καναλιών, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι το μνημόνιο δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση να εκκινήσει έναν διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.

«Ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία πρόταση σχετικά με τον διαγωνισμό, δεν έχει γίνει και καμία συζήτηση με τους θεσμούς» πρόσθεσε. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «είναι τα κράτη-μέλη που αποφασίζουν για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, καθώς αυτή η νομοθεσία δεν έχει εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την Πέμπτη. Με αφορμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «κινείται πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι», ενώ τον κατήγγειλε ως «μόνιμο εκφραστή διχαστικού λόγου».

Βολές κατά της κυβέρνησης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξαπέλυσε και η Ενωση Κεντρώων, λίγο πριν την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή την Πέμπτη. Μετά την επανάσταση για το «μαύρο» της ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει ξαφνικό «μαύρο» στα 4 από τα 8 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, σημειώνει το κόμμα και διερωτάται εάν το ίδιο θα γίνει με ραδιόφωνα, εφημερίδες, ιστοσελίδες κλπ

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων έχει ως εξής:

«Ο άλλοτε ρομαντικός, ευαίσθητος, αλληλέγγυος και δημοκρατικός Σύριζα που επαναστάτησε για το «μαύρο» της ΕΡΤ, ξαφνικά ρίχνει «μαύρο» στα 4 από τα 8 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Κ. Τσίπρα με αυτή την λογική, που δεν συνάδει με τις αρχές της αριστεράς, αφήστε ανοιχτά και 4 ραδιόφωνα, 4 εφημερίδες, 4 περιοδικά και 4 ιστοσελίδες. Οι κυβιστήσεις σας δεν έχουν τελειωμό.»