Την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Τσίπρα με την εθελόδουλη μνημονιακή στάση της, μαρτυρά η συμπεριφορά αγνόησης και απαξίωσης της χώρας μας, από Γερμανία και Τουρκία που κάνουν προτάσεις και μάλιστα ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, για την στρατιωτική δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον Αιγαιακό χώρο, με αφορμή την προσφυγική τραγωδία.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της ΛΑ.Ε ο επικεφαλής της Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στο όνομα των προσφύγων και σε οποιοδήποτε χώρο του Αιγαίου, όχι μόνο δεν θα είναι χρήσιμη, αλλά θα είναι και από κάθε άποψη απαράδεκτη, ενώ μπορεί να αποβεί και άκρως επικίνδυνη, ειδικά για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το οποίο με τους τυχοδιωκτισμούς του είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για τις αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα περιπλέξει και θα εντείνει την προσφυγική τραγωδία», υποστηρίζει Παναγιώτης Λαφαζάνης, κρούοντας τον κίνδυνο για «αρνητικές έως επικίνδυνες συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τις κατά καιρούς θέσεις του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο.

Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. κατηγορεί ως απολύτως επιζήμια -που μπορεί να προκαλέσει μείζονες επιπλοκές και εθνικούς κινδύνους- την θέση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά να περιοριστεί η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στα τουρκικά χωρικά ύδατα, καθ’ ότι στρατιωτικοποιεί ευθέως το προσφυγικό πρόβλημα.

Καταλήγοντας ο Παν. Λαφαζάνης με ευθείες βολές κατά της Τουρκίας υποστηρίζει ότι το θέμα θα μπορούσε να έχει αντιμετωπισθεί με πολλούς τρόπους, καθ’ ότι «ανέχεται, αν δεν καλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά των διακινητών».