Βερολίνο, Ανταπόκριση

Μπορεί να προσάψει κανείς τα πάντα το Γιάνη Βαρουφάκη: Υπεροψία, αφέλεια, έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα. Μόνο ένα όχι – ότι μπορεί να γίνει καλός κατάσκοπος. Ο πρώην υπουργός οικονομικών αδυνατεί να κρατήσει μυστικό, δικό του ή ξένο. Σε πρώτη ευκαιρία το «ξεφουρνίζει» με κάθε λεπτομέρεια στη δημοσιότητα. Όπως το έκανε προ εβδομάδων στη συνέντευξη-χείμαρρο στο κανάλι Σκάι αναφερόμενος στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Και όπως το επανέλαβε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με αφορμή την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης (Diem25, Democracy in Europe Mouvement – Κίνημα για δημοκρατία στην Ευρώπη, το 25 αναφέρεται στο έτος 2025, κατά το οποίο οι στόχοι του κινήματος θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί). Το σύνθημα του ήταν «διαφάνεια» σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αρχίζοντας με την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Eurogroup μέχρι την γνωστοποίηση όλων των κρυφών συμφωνιών και ντοκουμέντων της Κοινότητας. «Θέλει προφανώς να καταργήσει εντελώς το επάγγελμα του πράκτορα» έλεγε περιπαικτικά φιλανδή δημοσιογράφος.

Το νέο κίνημα, τόνισε ο κ .Βαρουφάκης, είναι ανοικτό σε όλους – όσους θέλουν να ξαναβάλουν τον «δήμο στη δημοκρατία». «Ακόμα και νεοφιλελεύθεροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γι αυτό» είπε. Ο στόχος δεν είναι η μετατροπή του σε κόμμα, που είναι εξ υπαρχής εθνικά περιορισμένο, αλλά σε ένα δίκτυο επικοινωνίας και διαλόγου, που έχει μεγαλύτερη ευελιξία από κάθε κλειστό κύκλωμα και θα οργανώνεται καταρχάς σε οριζόντια και τοπική βάση. Προς το σκοπό αυτό θα γίνεται ευρεία χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αρχίζοντας από το διαδίκτυο ως τα ψηφιακά κινητά τηλέφωνα.

Το κίνημα αυτό μπορεί να αποτύχει, προειδοποίησε. Όμως η προσπάθεια πρέπει να γίνει και θα μπορούσε κάποτε να ευοδωθεί όταν προκύψει μια ευνοϊκότερη ιστορική συγκυρία. Είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος, πρόσθεσε, να σηκώνεται κανείς το πρωί με καθαρό κεφάλι χωρίς να αισθάνεται προσωπικές ενοχές και τύψεις.

Ο στόχος του κινήματος είναι μια ρεαλιστική ουτοπία, πρόσθεσε. Η εναλλακτική λύση σε αυτό είναι ή η «ταχεία καθίζηση» της Ευρώπης στη βάση των ακολουθούμενων πολιτικών, ή, ακόμη χειρότερα, μια δυστοπία, ήτοι ή άμεση καταστροφή της ηπείρου, που θα τιμωρήσει τους πάντες με εξαίρεση τους εμπόρους της καταστροφής.

«Κανείς δεν θέλει τους πρόσφυγες στην αυλή του» είπε αναφερόμενος στο προσφυγικό. Η Ευρώπη ακολουθεί μια ασύνετη πολιτική στο θέμα. Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τους Ευρωπαίους να συμφιλιωθούν με την ιστορία τους, με το γεγονός δηλαδή ότι τους περασμένους αιώνες μετανάστευαν οι ίδιοι μαζικά και φτάνοντας σε άλλες χώρες ή ηπείρους χώρες, μεταβάλλονταν σε στυγνούς αποικιοκράτες. Προσωπικά, πρόσθεσε, προτείνει την επιστροφή στις πανάρχαιες ευρωπαϊκές αξίες, πρώτον στην ελληνική «φιλοξενία» και δεύτερον στην ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη».

Παρά τον ανοικτό χαρακτήρα του πάντως, το κίνημα Diem25 παραμένει καταρχάς αριστερό. Έτσι το βλέπει και το γερμανικό κόμμα Linke (Αριστερά). «Πρόκειται για πρωτοβουλία που υπόσχεται πολλά και θα το υποστηρίξουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Linke Βόλφγκανγκ Γκέργκε. Η ιδρυτική του διακήρυξη, πρόσθεσε, θυμίζει πολύ το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» των Μαρξ και Ένγκελς από το 1848.

Το ενδιαφέρον για την συνέντευξη τύπου ήταν εντυπωσιακό. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι που είχαν έρθει επί τούτου από όλη την Ευρώπη είχαν πλημμυρίσει το «Κόκκινο Σαλόνι» του θεάτρου «Volksbühne» για να τον ακούσουν. Δεκάδες άλλοι έμειναν λόγω έλλειψης χώρου εκτός αίθουσας. Ανάλογος συνωστισμός αναμένεται σήμερα τη νύχτα 9.30 ώρα Ελλάδας, όταν θα εξαγγείλει επίσημα στη μεγάλη αίθουσα του θεάτρου την ίδρυση του κινήματος. Τα εισιτήρια για την είσοδο είναι από εβδομάδες προπωλημένα. Όσοι μείνουν εκτός αίθουσας θα μπορέσουν όμως να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από γιγαντοοθόνες στο φουαγιέ του θεάτρου.

Σε ένα πράγμα ωστόσο ο κ.Βαρουφάκης ήταν κρυψίνους – ο ίδιος και οι συνεργάτες του αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα ονόματα των προσωπικοτήτων που θα τον περιστοιχίζουν απόψε στη σκηνή της Volksbühne. «Που είναι εδώ η διαύγεια;» ρώτησε δημοσιογράφος. «Κάνετε λιγάκι υπομονή» ήταν η απάντηση. Στο Βερολίνο είναι μεν κοινό μυστικό, ότι δίπλα του θα κάθεται ο κροάτης φιλόσοφος Σρέσκο Χόρβατ, πιθανώς και ο Όσκαρ Λαφονταίν. Όμως αυτό παρασιωπείται για λόγους «σασπένς» – σκηνοθετικής έντασης, όχι κάποιας πολιτικής σκοπιμότητας.