Την ώρα που ο Πρωθυπουργός περιδιάβαινε τα αξιοθέατα της Τεχεράνης στην Αθήνα η αμφισβήτηση χτύπαγε κόκκινο.

Το Χρηματιστήριο κατέγραφε πτώση ρεκόρ και ο γενικός δείκτης μετοχών προσέγγιζε επίπεδα της δεκαετίας του 80.

Ταυτόχρονα τα επιτόκια των ομολόγων εκτοξεύονταν στα ύψη σε χρόνο κατά τον οποίο η υπόλοιπη Ευρώπη δανείζεται φθηνότερα από ποτέ.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις στον οικονομικό τομέα δεν είναι τίποτε άλλο παρά έκφραση της κατάρρευσης των προσδοκιών και της απόλυτης αμφισβήτησης των δυνατοτήτων της κυβέρνησης Τσίπρα να διαχειρισθεί υποτυπωδώς τις υποθέσεις της χώρας.
Η απογοήτευση περισσεύει, η κοινωνία βράζει εξαιτίας του ασφαλιστικού, οι δρόμοι είναι κλειστοί από τους αγρότες, τα νησιά σε διέγερση εξαιτίας των ασταμάτητων προσφυγικών ροών, η χώρα απειλείται με αποκλεισμό και φράχτες που υψώνουν οι καθοδηγούμενοι από τους εταίρους μας, τα ευρωπαϊκά σύνορα τείνουν να μεταφερθούν βορειότερα στα Σκόπια και στη Βουλγαρία και η οικονομία τείνει να περιπέσει εκ νέου σε μαρασμό εξαιτίας της ακινητοποίησης των πάντων.
Σε αυτό το κλίμα έρχονται και οι γενικότερες αμφισβητήσεις από τη διεθνή οικονομική κοινότητα, η οποία μετρά και αποτιμά την αναβλητικότητα και την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην πολιτική διαχείριση της συμφωνίας.
Οι ξένοι επενδυτές αισθάνονται ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις στην Αθήνα να τρέξουν τη συμφωνία του καλοκαιριού, η καχυποψία επιστρέφει και όλα μοιάζουν ανασφαλή και αβέβαια.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο πολιτικός κίνδυνος επανακάμπτει δριμύτερος και η Ελλάδα καταλαμβάνεται για ακόμη μια φορά από το σισύφειο σύνδρομο και είναι έτοιμη να κατρακυλήσει πάλι στον πάτο. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει μια νέα απόπειρα ανάβασης, επειδή το φορτίο θα είναι πραγματικά ασήκωτο.
Η αίσθηση που υπάρχει σε πολιτικούς κύκλους είναι ότι ο κ.Τσίπρας και η ομάδα που τον συνοδεύει νοιώθουν ασφυκτική την πίεση της κοινωνίας και δεν έχουν τις δυνάμεις να προχωρήσουν στην υπερψήφιση των μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Οι εταίροι και οι δανειστές πιστεύουν ότι το σχήμα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που επέλεξε η Αθήνα ορίζεται από την μετάθεση του προβλήματος στο χρόνο, δεν αποδίδει δημοσιονομικά στην παρούσα φάση και αφήνει την εθνική δαπάνη για τις συντάξεις σχεδόν ανέπαφη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το κουαρτέτο θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή της από τον Ιούνιο του 2016 και όχι από την Πρωτοχρονιά του 2018.
Κάτι τέτοιο προφανώς θα απαιτήσει μείωση συντάξεων από τώρα. Κάτι που η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά, καθώς έχει δεσμευθεί με όλους τους τρόπους για το αντίθετο.
Ο εγκλωβισμός της είναι προφανής, όπως και το αδιέξοδο. Με τον κόσμο στους δρόμους, τους πολίτες δύσθυμους και τους ξένους πιεστικούς τίποτε δεν επιτρέπει αισιοδοξία για την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα.
Οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για το Μέγαρο Μαξίμου. Θα κληθεί να κάνει επιλογές και να λάβει αποφάσεις.
Οι αντιπερισπασμοί δεν αποδίδουν πια. Οι επιθέσεις κατά των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών ουδένα πείθουν. Μόνο κάτι φανατικούς και ορισμένους που κρύβουν ανομολόγητους σκοπούς ενθουσιάζουν. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν ότι αυτά είναι των πληγωμένων κυβερνήσεων εφευρήματα.
Η κατάσταση στη χώρα δεν θα αλλάξει όσες επιθέσεις και αν οργανώσει εναντίον των ΜΜΕ ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κ.Παππά και ο στρατός των τρολ που συντηρεί και σιτίζει στο διαδίκτυο.
Κακά τα ψέματα η χώρα απαξιώνεται σταθερά, η οικονομία της δεν βρίσκει διέξοδο και οι πολίτες που αισθάνονται πρώτοι τη φθορά αντιδρούν, δεν πιστεύουν τα λόγια τα μεγάλα και αποστρέφουν την κεφαλήν τους από το απαράσκευο, αναποτελεσματικό και τεμπέλικο σχήμα που παρουσίασε ως μεγάλη ελπίδα για τη χώρα ο κ.Τσίπρας και η παρέα του.
Όσοι συνομιλούν με τους πολίτες αισθάνονται την έκταση του κύματος αμφισβήτησης που τείνει να επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία. Και αναμένουν γιγάντωσή του αν η κυβέρνηση οδηγήσει, όπως φαίνεται, τη χώρα σε νέα κρίση, προκειμένου να διαφύγει εγκαίρως για να διασώσει τμήματα της πρόσκαιρης επιρροής που κατέκτησε στην ελληνική κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα.
Πολύ περισσότερο αν όπως αναμένεται δημοσιοποιηθούν αποτελέσματα νέων ερευνών προσέγγισης των διαθέσεων της κοινής γνώμης, που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούντα και τη Νέα Δημοκρατία να πρωτεύει, διευρύνοντας σημαντικά τη διαφορά της από το κόμμα του κ.Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη στη διάθεσή σχετικά στοιχεία και μεταδίδει με σιγουριά ότι η κυβέρνηση θα πιεσθεί έντονα στο αμέσως προσεχές διάστημα από το κλίμα μαζικής μεταστροφής των πολιτών.
Όπως και να έχει και παρά τις διαψεύσεις των κυβερνητικών στελεχών η χώρα εισήλθε και πάλι σε νέα φάση φθοροποιού πολιτικού κύκλου, πριν ολοκληρώσει,έστω υποτυπωδώς, τμήματα της προσπάθειας που ανέλαβε έναντι της δραματικής διάσωσης πέρσι το καλοκαίρι.
Ο κίνδυνος να διολισθήσει και πάλι η Ελλάδα σε κατάσταση απόλυτης αμφισβήτησης είναι δυστυχώς υπαρκτός.
Και σίγουρα γι’ αυτή δεν φταίνε τα Μέσα Ενημέρωσης.