Το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου, Μαχντί Τσαφαρίνια χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης.

Τόνισε ότι το πάρκο εχει μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενω δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 επιστήμονες.

Ο κ. Σαφαρίνια κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο Ιράν τον Μάιο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την ΕΕ.

Απαντώντας στη δήλωση του ιρανού αξιωματούχου ότι είναι ο πιο ανεξάρτητος ηγέτης της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με το Ιράν.

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Γιώργος Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου Χασάν Ρουχανί.