Η κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ να ρωτήσει προχθές στο Λονδίνο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ποια είναι η γνώμη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αναμενόμενη. Η Καγκελάριος της Γερμανίας ήθελε να ακούσει από τον βασικό αντίπαλο του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ν.Δ. την άποψή του, στα πλαίσια της αποκωδικοποίησης του πολιτικού προφίλ του κ. Μητσοτάκη. Η αναρρίχησή του στην ηγεσία της Ν.Δ. έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στους κύκλους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και στους πιστωτές για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα.

Το ενδιαφέρον των ηγετών των κεντρικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι αυξημένο και αναζητούν συνεχώς πληροφορίες και εκτιμήσεις για τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και θα συναντήσουν για πρώτη φορά στη Σύνοδο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Εκεί, πέρα από τις επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους επιτρόπους Μετανάστευσης και Οικονονομικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Πιέρ Μοσχοβισί, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, αναμένεται, με μεγάλο ενδιαφέρον η πρώτη του συνάντηση με την κυρία Μέρκελ.

Η γερμανική πλευρά βλέπει θετικά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. και προσδοκά σε εποικοδομητική συνεργασία. Εξάλλου και κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, όπως είχε καταγράψει το Βήμα, στο Βερολίνο κυριαρχούσε η άποψη ότι η ΝΔ χρειάζεται μια στροφή σε πιο σύγχρονες θέσεις και ένα πρόσωπο που να μπορεί να σταθεί έναντι του κ. Τσίπρα και όχι απλώς να αναλωθεί στη διατήρηση των κομματικών φέουδων από τις υπάρχουσες ελίτ.

Ήδη, το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (think tank του CDU), πρόεδρος του οποίου είναι ο στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ,Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, αναζητεί ημερομηνία για να καλέσει τον κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, για να μιλήσει σε εκδήλωση.

Επίσης και το Ίδρυμα των χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χανς Ζάιντελ σχεδιάζει να τον καλέσει για ομιλία. Η αρχική σκέψη ήταν να γίνει η εκδήλωση στις 17 Φεβρουαρίου, αλλά τελικά σκέπτονται να γίνει η εκδήλωση και άρα και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του Μαρτίου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παραστούν σημαίνοντα πρόσωπα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς πολιτικής ελίτ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση των πιστωτών, στις τάξεις των οποίων κυριαρχεί το επιχείρημα ότι Ν.Δ. πρέπει να στηρίξει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και μένει να φανεί εάν θα υπάρξει πίεση στον κ. Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο ίδιος προ ημερών, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, αν και ρωτήθηκε, είπε ότι δεν υπάρχει καμία κρούση και άρα καμία πίεση, αλλά όλα αυτά ως γνωστόν γίνονται…στο «παραπέντε» κρίσιμων ψηφοφοριών, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Πολλάκις η ηγεσία της Ν.Δ. δέχθηκε πίεση από το ΕΛΚ και πολλοί ενθυμούνται τι συνέβη μόλις πριν λίγους μήνες στο συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη Μαδρίτη, όπου και ετέθη το θέμα γιατί το ελληνικό κεντροδεξιό κόμμα δεν ψήφισε τα προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, με τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως είχε αποκαλύψει το Βήμα, σχεδιάζει να επισκεφθεί και τις ΗΠΑ για σειρά επαφών με κεντρικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και βεβαίως με σημαίνοντα στελέχη της ομογένειας.

Ο κ. Μητσοτάκης στα μέσα της εβδομάδας συνάντησε τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα,Ντέιβιντ Πιρς και είχε εφ’ όλης της ύλης συζήτησης με τον αμερικανό παράγοντα να φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πρώτη επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ν.Δ. που θέλει είτε λίγο πριν, είτε λίγο μετά το Πάσχα, να βρεθεί στις ΗΠΑ.