Λίστα με απαιτήσεις σε όλα τα πεδία άφησε αναχωρώντας από την Αθήνα το κουαρτέτο, μετά τον πενθήμερο γύρο επαφών στο ξενοδοχείο Χίλτον για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Η διαδικασία περιγράφεται ως «προδιαπραγματευτική» από πηγές των Βρυξελλών και τα βασικά σημεία διαφωνίας πέραν του Ασφαλιστικού είναι το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016-2018, τα μέτρα που δεν εφαρμόζονται ή δεν αποδίδουν και κυρίως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους διορισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η «τρύπα» στην εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Οι δανειστές εντοπίζουν κενό άνω των 300 εκατ. ευρώ λόγω της μη εφαρμογής της προγραμματισμένης περικοπής των αμυντικών δαπανών ενώ βλέπουν άνοιγμα και από τη μη εφαρμογή της δέσμευσης για την αύξηση του φόρου στα ενοίκια (από το 11% στο 15% για εισόδημα ως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ) το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από το νέο φορολογικό.
Ταυτόχρονα θεωρούν αποτυχημένο και προβληματικό τον φόρο στο κρασί και αμφισβητούν την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων στα «φρουτάκια» και στις στήλες του ΟΠΑΠ. Η κυβέρνηση καλείται μέσα σε λίγες ημέρες να βρει πειστικές απαντήσεις ώστε να πεισθεί το κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα.
Εμπλοκές και καθυστερήσεις


O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει την επανεκκίνηση των επαφών το αργότερο τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, με στόχο να κλείσουν όλα ως το τέλος του μήνα. «Και στους φόρους και στο Ασφαλιστικό έχουμε συμφωνήσει τον βασικό κορμό στην αρχιτεκτονική των μεταρρυθμίσεων, αλλά υπάρχουν και παράμετροι που πρέπει να διευκρινιστούν» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών. Στο ίδιο κλίμα κορυφαίος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουν άσχημα».
Αίσθηση προκαλεί πάντως η «ατάκα» κεντρικού παράγοντα της διαπραγμάτευσης που παραδέχεται μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ότι η κυβέρνηση «εγκλωβίστηκε» στη δέσμευσή της να μη μειώσει καθόλου τις υφιστάμενες συντάξεις. «Θα είχαμε προχωρήσει πολύ περισσότερο» λέει.
Η αισιοδοξία για την ταχεία επιστροφή των κλιμακίων δεν επιβεβαιώνεται από την άλλη πλευρά. Πολλά θα κριθούν σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, καθώς για άλλη μία φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνούν σε βασικά ζητήματα.
Το ΔΝΤ βλέπει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό, άνω των 6 δισ. ευρώ ως το 2018, ζητεί πιο σκληρά μέτρα στα φορολογικά και στο Ασφαλιστικό και δεν δέχεται κανένα σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί «βαθιά και ουσιαστικά» ώστε να μη συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος, και το ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠπου πηγαίνει κάθε χρόνο για τη στήριξη του Ασφαλιστικού να υποχωρήσει από το 10% που είναι σήμερα κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2,5% του ΑΕΠ.
Οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Η επίσημη θέση του ΔΝΤ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ιστορία των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι κάθε φορά που το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι διαφωνούν στο τέλος επικρατεί η άποψη της Ουάσιγκτον. «Στην τελική ευθεία, όταν το Ταμείο απειλεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα οι Ευρωπαίοι υποχωρούν και ζητούν από την Αθήνα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, καθώς γνωρίζουν ότι μια συμφωνία χωρίς τη σφραγίδα ΔΝΤ δεν θα περάσει ποτέ από το Eurogroup» σχολιάζει διπλωματικός παράγοντας.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σεβάστηκε αυτή την εβδομάδα την παράκληση της κυβέρνησης να μη γίνονται διαρροές αλλά ταυτόχρονα έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που προαναγγέλλει νέα μέτρα! Ο κ. Μοσκοβισί συμπλέοντας με τη γραμμή του Ταμείου ζητεί «επιπλέον μέτρα» ώστε να πιαστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% το 2017. Η… παρηγοριά για την κυβέρνηση είναι η υιοθέτηση των προβλέψεων του Προϋπολογισμού για σταθεροποίηση (αντί για ύφεση) το 2015 και «ρηχή» ύφεση 0,7% το 2016, με πιθανότητα ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Πυρά δανειστών κατά Σπίρτζη


Στο πεδίο της δημόσιας διοίκησης τα «πυρά» των δανειστών συγκεντρώνει –αυτή την εβδομάδα –ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, «αδιανόητη» θεωρείται η ενέργεια αντικατάστασης της διοίκησης σε υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμούς όπως έγινε προ ημερών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς η «πρωτοβουλία» του υπουργού δημιουργεί πρόβλημα στην εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες της Κομισιόν για παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες Αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.ά.) και για τους διορισμούς στην Υγεία και στην Παιδεία. «Η Ελλάδα έχει υπογράψει στη συμφωνία την ανάγκη αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης» τονίζει ο ίδιος παράγοντας από την πλευρά των Βρυξελλών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ