Αντιμέτωπη για μία ακόμη φορά με τη φημολογία ότι στα δύσκολα θα προστρέξει να βοηθήσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε η Φώφη Γεννηματά έπειτα από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη, λίγο προτού περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης. Η εντύπωση που δημιουργήθηκε από τις διαδοχικές αυτές επισκέψεις ήταν ότι ο κ. Τσίπρας κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις για τη διεύρυνση της κυβέρνησης. Στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Αγίου Κωνσταντίνου υπήρξε έντονη ενόχληση για τη φημολογία αυτή, την οποία απέδωσαν σε επικοινωνιακές μανούβρες του Μεγάρου Μαξίμου για να φανεί ότι η κυβέρνηση έχει στηρίγματα. Αμέσως τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έσπευσαν να διορθώσουν την εικόνα. «Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε μόνοι μας σε κυβέρνηση είτε με τον Τσίπρα είτε με τον Μητσοτάκη» μετέδιδαν. Ενα οικουμενικό σχήμα αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις είναι άλλη υπόθεση, πρόσθεταν και σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο «υπό τις παρούσες συνθήκες».
Επειδή το σκηνικό είναι γεμάτο αβεβαιότητες, αποφασίστηκε ότι αν υπάρξουν σύντομα εξελίξεις και δεν προχωρήσει η πρωτοβουλία Γεννηματά η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συνεχίσει με όσες δυνάμεις συνταχθούν μαζί της, ακόμη και αν το Ποτάμι παρά τις συνεχείς προσκλήσεις για συνεργασία κρατήσει αρνητική στάση.
Το σκηνικό όμως στον χώρο της Κεντροαριστεράς αρχίζει να γίνεται περίπλοκο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει για την ανασύνταξη του προοδευτικού Κέντρου, το οποίο είναι ευρύτερο από τη Σοσιαλδημοκρατία και απευθύνεται σε όσους στήριξαν το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απομακρύνεται από τη μονολιθική άποψη περί αυτονομίας του Ποταμιού. Στην παναττική συνδιάσκεψη, την οποία παρακολούθησαν 400 στελέχη, ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο εκλογών. Θα στηρίξουμε αν υπάρξει εθνικός λόγος μιαν άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή αλλά πάντα με βάση τις λύσεις και όχι τις θέσεις. Σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου, προτάσσουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη συμφωνία για τις διαδικασίες και τα αξιώματα» είπε.
Εκτός των κομματικών τειχών


Εξω από τα κομματικά τείχη εκκολάπτονται και άλλες πρωτοβουλίες. Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και του πανεπιστημιακού κόσμου, οι οποίοι δεν συντάσσονται ούτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε με τη Φώφη Γεννηματά, βρίσκονται σε συζητήσεις για τη δημιουργία κάτι νέου –όχι απαραιτήτως κόμματος, ενδεχομένως μιας Κίνησης που θα παίξει ρόλο καταλύτη στις εξελίξεις στον ενδιάμεσο χώρο.
Στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν θα συμμετάσχουν και πρόσωπα όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία πιστεύει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας από μηδενική βάση και όχι συνασπισμός κομμάτων, και ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο πρώην υπουργός πιστεύει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας σοβαρής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, ότι η διάκριση που έχει νόημα σήμερα είναι ανάμεσα στον λαϊκισμό και στο μεταρρυθμιστικό πνεύμα, και ότι αν τελικώς καταφέρει να ευθυγραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης ολόκληρη τη ΝΔ με τις απόψεις του θα χρειαστεί χρόνο. «Ο χώρος αυτός βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση πολιτική και ιδεολογική, επειδή είναι φανερό ότι δεν μπορούν πλέον να συνυπάρξουν οι λαϊκιστές με τους εκσυγχρονιστές, όπως συνέβαινε παλαιότερα, και τα νέα πρόσωπα δεν έχουν προκύψει ακόμη» σχολιάζουν έμπειρα στελέχη της παράταξης.
Εξίσου φανερό όμως είναι ότι η πολυδιάσπαση δεν ευνοεί κανέναν και θέτει υπαρξιακά διλήμματα στα κόμματα του χώρου. Τα ζητήματα εμπιστοσύνης μπλέκονται με την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κίνδυνο μαζικής μετακίνησής τους προς τη ΝΔ, ακόμη κι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε ικανοποιητικά δείγματα γραφής προς τον παραδοσιακό κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο. Η άποψή του ότι η διεύρυνση πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και να μην εξαντληθεί σε μεταγραφές προσώπων δημιούργησε μια αίσθηση ασφάλειας ότι δεν θα επιχειρήσει να λεηλατήσει άλλα κόμματα.


Το μέλλον
Συμμαχίες σε ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό

Στο ΠαΣοΚ άλλοι άκουσαν με ικανοποίηση και άλλοι με προβληματισμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι δεν είναι δική του ευθύνη αλλά των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να συνδράμουν τον Αλέξη Τσίπρα αν το ζητήσει, κρατώντας αποστάσεις από την οργανωμένη έκφραση του χώρου. Επιπλέον, ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι η πρόταση της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση είναι πολύ συντηρητική σε σχέση με αυτή του Ποταμιού, το οποίο προτείνει να καταργηθεί η μονιμότητα σε συγκεκριμένους τομείς του δημόσιου τομέα και να υπάρχουν τακτικές διαδικασίες αξιολόγησης σε σημαντικούς κλάδους όπως είναι αυτός της εκπαίδευσης. «Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η κατάργηση του πελατειακού κράτους αποτελούν για μας κόκκινη γραμμή» σημειώνουν στελέχη του Ποταμιού. Η συγκυρία και τα υπόγεια ρεύματα που διατρέχουν την παράταξη, αλλά και οι κοινοβουλευτικές μάχες που θα δοθούν το προσεχές διάστημα, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν συμμαχίες και να ανατρέψουν κομματικούς σχεδιασμούς και προσωπικές φιλοδοξίες διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ