Η απεργία της Πέμπτης άφησε βαθύ σημάδι αμφισβήτησης στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ευθέως πλέον το δίλημμα αν θα επιμείνει στην γραμμή της εφαρμογής των συμφωνηθέντων η θα παρασυρθεί, υπό την πίεση των ψηφοφόρων της, σε νέο κύκλο αναστολών και επιφυλάξεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία;

Ο Πρωθυπουργός και η βασική κυβερνητική ομάδα μοιάζει να έχουν επιλέξει στρατόπεδο. Όλες οι διακηρύξεις, αλλα και οι διαβεβαιώσεις που προσφέρουν σε εταίρους και δανειστές φανερώνουν διάθεση συμβιβαστική στις διαπραγματεύσεις ακόμη και σε δύσκολα θέματα όπως αυτά του ασφαλιστικού.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Τσιπρας έχει επιλέξει να κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και μαζί να επουλωθεί η τρύπα του προσφυγικού, που αναδεικνύεται στο μείζον θέμα για τους ευρωπαίους εταίρους.

Στη συνάντηση του Λονδίνου το μήνυμα της Άνγκελα Μερκελ προς τον έλληνα πρωθυπουργό ήταν σαφές: Κλείστε την αξιολόγηση να αντιμετωπίσουμε την μείζονα κρίση του προσφυγικού.

Όσοι παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά πράγματα αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί κάθετα και οριζόντια την Γηραιά Ήπειρο, από την Σουηδία μέχρι την Ελλάδα και από την Πορτογαλία ως την Πολωνία.

Υπό αυτή την έννοια κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο αμφισβητούμενος στο εσωτερικό κ. Τσιπρας δεν έχει πολλές επιλογές. Να δραπετεύσει δεν μπορεί γιατί θα χάσει την εξουσία και θα χαθεί. Το πιθανότερο είναι να διεκδικήσει ένα σχήμα συμβιβασμού με τους εταίρους, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να το περάσει στο εσωτερικό.

Κατά τα φαινόμενα θα βρει μια λύση στο ασφαλιστικό,ακόμη κι αν χρειασθεί να εκθέσει τον έτσι κι αλλιώς εκτεθειμένο υπουργό Απασχόλησης ώστε απερίσπαστος να αντιμετωπίσει τη.μεγαλη ευρωπαϊκή πίεση για το προσφυγικό.

Όπως όλα δείχνουν η κρίση και η αντιμετώπισ’η της θα μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο. Εκεί θα φανερωθούν οι κυβερνητικές απώλειες, εκεί και τα διλήμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος.

Το κακό είναι ότι η Ελλάδα θα βυθιστεί για τουλάχιστον άλλους δυο μήνες σε φάση ανασφάλειας, αβεβαιότητας και εσωτερικών συγκρούσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη οικονομία και την κοινωνική συνοχή.