Αποστολή, Λέσβος

Δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος αν αποτελεί σύμπτωση, αλλά την ημέρα που ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ επισκέφθηκε τη Λέσβο μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα οι ροές προσφύγων μηδενίστηκαν. Και τούτο διότι μόλις την Τετάρτη, δηλαδή μία ημέρα νωρίτερα, είαν φθάσει στο νησί περίπου 2.000 άνθρωποι.

Ο κ. Καζνέβ περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του hotspot της Μόριας, του μεγαλύτερου από τα συνολικά πέντε που έχει δεσμευθεί να κατασκευάσει η χώρα μας. Μίλησε με στελέχη του Frontex που εργάζονται εκεί, όπως και με στελέχη του EASO. Ο επόμενος σταθμός του θα είναι η Άγκυρα, αφού πρώτα, μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ συναντήσει το πρωί της Παρασκευής τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Καζνέβ επρόκειτο το βράδυ της Πέμπτης να έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο hotspot της Μόριας εργάζονται περίπου 200 άτομα του Frontex και 15 του EASO (που διαθέτει και ειδικό τμήμα ασυνόδευτων ανηλίκων). Βοηθούν στην καταγραφή και στην ταυτοποίηση υπηκοοτήτων. Η περιοχή θυμίζει κάτι μεταξύ καταυλισμού προσφύγων, στρατοπέδου και εργοταξίου, αλλά το προσωπικό καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια η δομή να λειτουργεί σωστά. Αυτή τη στιγμή προχωρά η δημιουργία τρίτου κέντρου καταγραφής.

Ο κ. Καζνέβ επισκέφθηκε επίσης τον καταυλισμό στο Καρατεπέ και το Λιμεναρχείο. Στη συνέχεια, οι κκ. Μουζάλας και Καζνέβ έκαναν κοινές δηλώσεις στο παλαιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπήρξε λακωνικός. «Θέλουμε να διαπιστώσει ο κ. Καζνέβ την προσπάθεια που καταβάλουμε» είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία ως φίλη χώρα ανταποκρίνεται, αλληλέγγυα, παρέχοντας βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Αυτό το επιβεβαίωσε στις δικές του δηλώσεις ο κ. Καζνέβ. Όπως σημείωσε, η Γαλλία έχει στείλει 60 άτομα στο πλαίσιο του Frontex, 18 εμπειρογνώμονες στα hotspots και άλλα 40 άτομα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, η αναφορά του ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης η Γαλλία έχει δεχθεί 90 πρόσφυγες ίσως να ακούστηκε κάπως «περίεργη».

Ο κ. Καζνέβ δεν ξέφυγε πάντως από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. «Θα στηρίξουμε την Ελλάδα αλλά πρέπει κι αυτή να βοηθήσει τον εαυτό της» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αποστροφές του. Ήταν όμως εμφανές ότι η γαλλική κυβέρνηση δίνει πλέον τεράστια έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο κ. Καζνέβ επέμεινε στη σωστή χρήση του συστήματος EURODAC για τη δακτυλοσκόπηση, καταγραφή αλλά και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη δημιουργίας μίας Task Force των ευρωπαϊκών αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά και την καλύτερη χρήση Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). «Αν αυτά δεν γίνουν, τότε απειλείται η Ζώνη Σένγκεν. Αν δεν το λέγαμε αυτο, θα λέγαμε ψέματα» τόνισε. Σε ό,τι αφορά τέλος στην Τουρκία, επόμενο σταθμό του ταξιδιού του, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα στο ζήτημα της επανεισδοχής όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο θέμα των θεωρήσεων. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ενόψει των συζητήσεων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για απελευθέρωση της χορήγησης θεωρήσεων (visa liberalization) για τούρκους πολίτες.