Πάνδημη η συμμετοχή στη σημερινή πανελλαδική απεργία. Τα μηνύματα από όλη τη χώρα βεβαιώνουν ότι η χώρα έχει κλείσει στην κυριολεξία.

Οι ανταποκρίσεις από την περιφέρεια μιλούν για νεκρούς εμπορικούς δρόμους,για έρημες πόλεις βγαλμένες από κινηματογραφικές ταινίες. Οι γηραιότεροι δεν θυμούνται τέτοια συμμετοχή σε πανελλαδική απεργία. Ακόμη και στις μικρές κωμοπόλεις οι επαγγελματίες έβαλαν λουκέτο στα μαγαζιά τους.
Φούρνοι, καφενεία, εμπορικά, τα πάντα είναι κλειστά στην επαρχία, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις μεγαλύτερες πόλεις. «Είμαι εβδομήντα χρονών και πρώτη φορά στην κωμόπολή μας δεν βρίσκω καφενείο ανοιχτό να πάρω καφέ», μας μεταφέρει επαγγελματίας από μικρή κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδος. Αντίστοιχη είναι κατάσταση στο Βόλο,στη Λάρισα, στην Πάτρα, στον Πύργο και αλλού.
Πρόκειται για εξέλιξη πρωτοφανή και απολύτως καταδικαστική των κυβερνητικών επιλογών για μεταφορά όλου του βάρους των συντάξεων σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Αποτέλεσμα προφανώς της διάψευσης των υπερπροσδοκιών που καλλιέργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις τώρα αρχίζει και αντιλαμβάνεται την περιπλοκότητα του ελληνικού προβλήματος.
Το δυστύχημα είναι ότι η γενίκευση των αντιδράσεων συμπίπτει χρονικά με την ανακίνηση του ενδεχόμενου Grexit (της οικειοθελούς και επιχορηγούμενης δηλαδή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη) από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλγκφανγκ Σόιμπλε.
Με τις αντιδράσεις λοιπόν να κορυφώνονται και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να «κολλάνε» το πολιτικό αδιέξοδο δείχνει να είναι μπροστά.
Τώρα όλοι σιγά – σιγά συνειδητοποιούν ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και αποτέλεσμα των ελλειμμάτων κατανόησης που όλα τα κόμματά έχουν κατά καιρούς φανερώσει.
Ιδιαιτέρως η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα που επί ένα ολόκληρο χρόνο δίνει αγώνες άγονους κι ασκείται με βάση τις ιδεοληψίες και τους μύθους που έχει κατασκευάσει κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας της απόλυτης αυτοδιάψευσής της.
Υπό αυτή την έννοια δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η σημερινή μέρα θα αποδειχθεί κομβική για τις πολιτικές εξελίξεις. Κυρίως λόγω της πάνδημης συμμετοχής των πολιτών σε μια κινητοποίηση που δεν προμηνυόταν τόσο δυναμική και αντιμετωπίζονταν από τα κυβερνητικά στελέχη ως συνήθης κατάσταση.