Σε αναζήτηση πολιτικού βηματισμού βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία προσπαθεί να τοποθετηθεί στο νέο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό που διαμορφώνεται με τις κινητοποιήσεις πολλών επαγγελματικών τάξεων και κοινωνικών ομάδων.

Η νέα ηγεσία της Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν δείχνει να βιάζεται και εκ των τακτικών της πολιτικών κινήσεων, αλλά και των όσων μεταδίδονται από την κορυφή της κομματικής πυραμίδας, αναδεικνύεται η στρατηγική του «ώριμου φρούτου» και της αναμονής.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αν και επανέλαβε τη θέση του για μείωση των επικουρικών συντάξεων, εντούτοις κεντρικά η Ν.Δ. δεν στηρίζει τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα, ακόμα και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η νέα ηγεσία της Ν.Δ. αν και αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και το υψηλό κόστος παραγωγής, εντούτοις, όπως είπε δημόσια και ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους «γαλάζιους» βουλευτές να μην στηρίζουν τα μπλόκα και τους αποκλεισμούς των εθνικών οδών.

Σε πάρα πολλούς αγροτικούς νομούς όμως η κατάσταση είναι έκρυθμη, όχι μόνο για τους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και για τους συναδέλφους τους της Ν.Δ. που αποφεύγουν να τους στηρίξουν, με αποτέλεσμα να καταγράφονται και οι πρώτες γκρίνιες και μουρμούρες.

Η φράση του κ. Μητσοτάκη, «δεν βιάζομαι να γίνω Πρωθυπουργός» είναι αρκετά χαρακτηριστική, στα πλαίσια της στρατηγικής του «ώριμου φρούτου». Την ίδια στιγμή, πολλαπλά ερωτηματικά προκαλεί και χρειάζονται άμεσες απαντήσεις για την κεντρική επιχειρηματολογία της Ν.Δ., ότι δηλαδή δεν θέλει πρόωρες εκλογές και παράλληλα δεν επιθυμεί και οικουμενική κυβέρνηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη σε μία οικουμενική κυβέρνηση».

Είναι σαφές ότι η νέα ηγεσία της Ν.Δ. επιθυμεί να…«σηκώσει μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας και ο συνοδοιπόρος του Πάνος Καμμένος, το βάρος της υλοποίησης των συμφωνηθέντων» με τους «θεσμούς».

Σε αυτές τις τρεις εβδομάδες προεδρίας του κ. Μητσοτάκη, αναδεικνύονται και δυο γραμμές στο εσωτερικό της Ν.Δ. με τη νέα ηγεσία να είναι πιο μετριοπαθής και συναινετική, π.χ. στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού και από την άλλη, αρκετοί βουλευτές να εμφανίζονται, συντασσόμενοι με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε μια πιο σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης.

Ακόμα και στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων υπάρχει διαφορετική εκτίμηση στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς από τη μια πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει στήριξη των αγροτικών μπλόκων και από την άλλη πλευρά, αρκετοί βουλευτές, λόγω και της σχέσης με τους αγρότες-ψηφοφόρους, θέλουν μια πιο ένθερμη στήριξη του αγροτικού κόσμου και των μπλόκων.