Ανατροπές στην στρατηγική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως προκαλεί η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις πρώτες επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τους Γ. Σταθάκη και Ευκλ. Τσακαλώτο καθώς και κατά την συζήτηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γ. Κατρούγκαλο, η πρόταση του υπουργού Εργασίας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό απορρίφθηκαν εν συνόλω και με συνοπτικές διαδικασίες.

Ειδικότερα δε, από πλευράς ΔΝΤ παρουσιάστηκε μία αντιπρόταση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και με κύριο άξονα την ανατροπή του σχεδίου της εθνικής σύνταξης, στην οποία έχει βασιστεί μεγάλο μέρος της επικοινωνιακής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα και υπό την πίεση των εξελίξεων, ο προβληματισμός ήταν έντονος στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης, παρουσία και του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρότητα των μέτρων που αντιπροτείνουν οι δανειστές και η ανατροπή του σχεδιασμού της κυβέρνησης, οδήγησαν κάποια μέλη του κομματικού οργάνου να θέσουν ευθέως ζήτημα αναζήτησης πολιτικής διεξόδου και εναλλακτικής διαχείρισης του θέματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε εμφατικά από κάποια μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ακόμη και το ενδεχόμενο υιοθέτησης μίας πολιτικής ηρωικής εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, προκειμένου να περισωθεί έστω και σε έναν ελάχιστο βαθμό η συνέπεια προς τις προεκλογικές γραμμές του κόμματος, οι οποίες αναιρούνται καθημερινώς και απειλούνται πλέον με ολοκληρωτική ακύρωση.