Την εκτίμηση ότι με το Ασφαλιστικό του θα δυσκολευτούν να πληρώσουν όσοι βγάζουν αρκετά χρήματα, όπως και ο ίδιος όσο ήταν εργατολόγος, έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η πολιτική μου αίσθηση είναι ότι με τα ανώτερα μεσαία κοινωνικά στρώματα, με ανθρώπους σαν και εμένα, που έβγαζαν 60.000 και πάνω, γιατί τόσα έβγαζα πριν ασχοληθώ με την πολιτική, έχουμε όντως ένα θέμα. Και αυτό γιατί θίγουμετα συμφέροντά τους », είπεο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον Ενικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι αγρότες ζητούν απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει φορολογικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα είπε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι πρόβλημα για τους αγρότες καθώς η επιβάρυνση στην ασφαλιστική κλάση που ανήκουν οι περισσότεροι αγρότες θα είναι το 2017 λιγότερο από μισό ευρώ τη μέρα.

Πάω στους θεσμούς με κόκκινη γραμμή τη μείωση των βασικών συντάξεων

Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, το πρωί της Τρίτης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ ανέφερε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

Μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, δήλωσε ότι «το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ιδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. Θα δίνουμε το 20% του πραγματικού μας εισοδήματος για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα, όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων».

Το ΔΝΤ και οι μειώσεις στις συντάξεις

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, επισήμανε: «Δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» και τα 15 χρόνια που προτείνει ως ελάχιστο χρόνο για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης.

Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων, είπε ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν μη ελλειμματικά ταμεία, λόγω της κρίσης και της θηριώδους ανεργίας και γι’ αυτό εντάσσουμε όλα τα ταμεία σε ένα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτά τα ελλείμματα».

Για τον αντίκτυπο που θα έχει στους μισθωτούς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία προτείνει η κυβέρνηση, δήλωσε: «Για τους μισθωτούς είναι μία επιβάρυνση, αλλά είναι αναγκαίο κακό, γιατί θα ήταν μεγαλύτερο σοκ η περικοπή των συντάξεων. Γνωρίζετε ότι ο άνεργος συντηρείται σε πολλές περιπτώσεις από συντάξεις, γιατί δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, πέραν των 12 μηνών».

Οι αγρότες

Για τους αγρότες, ανέφερε πως «η επιβάρυνση για εκείνους που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, και αποτελούν την πλειονότητα, θα είναι το 2017 λιγότερο από 0,50 ευρώ την ημέρα», ενώ προσέθεσε ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στην χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «ελαφρυνθούν» αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν και διευκρίνισε ότι «κάποιος που είναι σε αναστολή επαγγέλματος δεν είναι δίκαιο να πληρώνει και δεν θα πληρώνει. Αυτό είναι μία από τις βελτιώσεις στην πρότασή μας».