Για κυνική και ωμή άσκηση εξουσίας από τον Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη Δευτέρα.

Απέδωσε το πρόβλημα στο ασφαλιστικό και την οικονομική πολιτικήπου εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι προσπαθούμε να φτάσουμε το Δεκέμβριο του 2018 εκεί που ήμασταν τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο τέως πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε λάθος τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι χωρίζει άβυσσος το ΠαΣοΚ από τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεργαστούν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να σώσουν τη χώρα.

«Άβυσσος δεν μας χωρίζει ούτε από τον κύριο Τσίπρα. Μόνο από τη Χρυσή Αυγή» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για νέα κεντροαριστερή παράταξη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να μπει και το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ σε ό,τι αφορά τον Γ.Παπανδρέου παρατήρησε ότι δεν πρέπει να γίνει ένα συνέδριο που θα μείνουν έξω αυτοί που θα πρέπει να είναι εκεί και να έλθει μόνο ο κύριος Παπανδρέου.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας νέας παράταξης με διάλυση των συστατικών κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, υπογράμμισε πως θα είναι πάντα παρών για τη χώρα.

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε ότι η κυβέρνηση υπόσχεται άδειες σε νέους υποψηφίους και όταν θα ανέβουν οι καινούργιοι στο δέντρο, τότε θα φανούν τα οπίσθια τους και θα γελάει ο κάθε πικραμένος. Οι παλιοί είναι γνωστοί και τους ξέρουμε πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό παρατήρησε ότι ο κίνδυνος να φύγουμε από την Σένγκεν είναι ορατός και προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα μπει στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρώπης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «υπάρχει κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν», συμπληρώνοντας πως: «Υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούμε, υπάρχει κίνδυνος το πραγματικό ευρωπαϊκό σύνορο να γίνει η ΠΓΔΜ, υπάρχει κίνδυνος εμείς να βρεθούμε με χιλιάδες ανθρώπους εδώ, πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά που δεν μπορούμε να τους διαχειριστούμε και δεν έχουμε σαφείς προτεραιότητες και σαφείς στόχους.»

Απαντώντας στην υπόθεση πως «αν δεν είμαστε Σένγκεν δε θα έρθει κανείς πρόσφυγας», μίλησε για τις επιπτώσεις πιθανής εξόδου από την Σένγκεν: «Ναι και πιθανότατα θα έρθουν τουρίστες από τη Ρωσία ή άλλες αγορές με βίζα που δε θα είναι βίζα Σένγκεν, αλλά θα είναι εθνική. Μόνο που η Ελλάδα θα έχει πάει στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, θα είμαστε μία χώρα, η οποία θα έχει κριθεί αναξιόπιστη και ελλιπώς ευρωπαϊκή σε ένα σωρό θέματα, μέσα από τα οποία το σημαντικότερο είναι ότι τα σύνορά μας δε θα είναι πλέον ευρωπαϊκά σύνορα. Και αυτό στην πραγματικότητα ακυρώνει τον ιστορικό λόγο για τον οποίο η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ανδρέας Παπανδρέου αυτό το συνέχισε και το στήριξε, με πρώτο λόγο την ασφάλεια της χώρας, να μετατραπούν τα εθνικά σύνορα σε ευρωπαϊκά σύνορα και τώρα που έχουμε την ευκαιρία να επιβάλουμε τη δική μας αντίληψη περί συνόρων, περί εθνικής κυριαρχίας, περί κυριαρχικών δικαιωμάτων, περί αρμοδιοτήτων σε θέματα όπως είναι η έρευνα και η διάσωση να την επιβάλουμε ως ευρωπαϊκή αντίληψη, χάνουμε το παιχνίδι…»

Ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόταση του για hot spots εκτός ευρωπαϊκού εδάφους ή και πλωτά hot spots που όμως δεν λαμβάνει υπόψη η κυβέρνηση:

«Όταν εγώ επιμένω, επί μήνες τώρα, να ζητήσουμε κέντρα καταγραφής, hotspots, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, και αν αυτό δεν είναι εφικτό -να γίνουν τα κέντρα στην Τουρκία, ακόμη και στην Ιορδανία, στο Λίβανο, εκεί που υπάρχουν χώροι υποδοχής κι αυτό δε γίνεται βασικό θέμα μας και βασικό αντικείμενο συζήτησης με τους ευρωπαίους ηγέτες,- υπάρχει η πιο απλή ιδέα, την οποία δεν μπορεί να αποτρέψει η Τουρκία εύκολα, των πλωτών hotspots. Όπου θα έχουμε πλοία με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ στις ακτές της Τουρκίας, έτσι ώστε να γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μη προσφύγων και μεταφορά στα ευρωπαϊκά λιμάνια, όχι στον Πειραιά ώστε από εκεί και πέρα εμείς να έχουμε την ευθύνη της πρώτης υποδοχής. Ούτε αυτό έχει γίνει προτεραιότητα της κυβέρνησης.»

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχθηκε με ψήφισμα την ιδέα των hotspots εκτός Ευρώπης: «Στο Συμβούλιο της Ευρώπης τώρα που ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα, στη συζήτηση που είχαμε με το Γενικό Γραμματέα, αυτό έγινε απολύτως αντιληπτό. Στο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ιδέα για hotspots εκτός Ευρώπης, για την ακρίβεια πριν την Ευρώπη, ήταν μία ιδέα που πέρασε. Ο ίδιος ο κύριος Jagland μας είπε ότι θα μπορούσε τα hotspots να είναι εγκατεστημένα δίπλα στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στις χώρες της απέναντι πλευράς.»

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με τον κ. Μουζάλα, στην ετήσια δεξίωση του Διπλωματικού Σώματος:

«Είπα και στον κύριο Μουζάλα, σε μία συνάντηση που είχαμε προχθές στη δεξίωση την ετήσια του Διπλωματικού Σώματος, βοηθήσετε μας, δώσετε μας ένα χαρτί, όπου σε μιάμιση σελίδα είναι η θέση μας όλη, η γραμμή μας, τί ακριβώς θέλουμε, τί ακριβώς κάνουμε ως χώρα, για να στηρίζουμε, για να είμαστε συστρατευμένοι, αλλά και η κυβέρνηση ας υιοθετήσει τις ιδέες τις πρακτικές που λέμε, για τα πλωτά hotspots. Δεν είχα ποτέ καμία αντίδραση από την κυβέρνηση, καμία ένδειξη ότι το υιοθετεί, ότι το καταλαβαίνει, ότι το προωθεί.»