Υπέρβαση από όλους ζητεί η Φώφη Γεννηματά ώστε να γίνουν βήματα ενότητας του χώρου. Απαντήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει και για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στο Προσφυγικό αναμένει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η σύμπραξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς μπορεί να είναι τόσο κοντά όσο και μακριά και οι εξελίξεις δεν θα εξαρτηθούν από προτάσεις και σχέδια αλλά από την αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης και, ίσως, από τον καθόλου υπερβατικό υπολογισμό της διατήρησης των βουλευτικών εδρών. Το θετικό είναι ότι όλος ο χώρος βρίσκεται σε κίνηση, σε επαφές, σε συνομιλίες, σε προβληματισμό και δεν είναι βέβαιο ότι προδιαγράφεται ένα ακόμη ναυάγιο.
Μικρά βήματα


Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κάνει συνεχώς βήματα προσέγγισης του Ποταμιού, καλώντας σε συνδιάσκεψη όπου θα συζητηθούν το πολιτικό στίγμα, η φυσιογνωμία και οι πολιτικές θέσεις του νέου φορέα, ο οποίος δεν θα είναι ούτε αντι-ΣΥΡΙΖΑ ούτε φιλο-ΝΔ, αλλά ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος με αυτόνομο ρόλο. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνει ότι είναι εκτός συζήτησης συνεργασίες που προϋποθέτουν τη διάλυση του κόμματός του και την ένταξή του σε άλλο σχήμα. Το Μεταναστευτικό, πάντως, ήταν το πεδίο που και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ανέλαβαν πρωτοβουλίες. Ο κ. Θεοδωράκης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσε τις θέσεις του κόμματός του. Η κυρία Γεννηματά ζήτησε να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Αλέξη Τσίπρα και σκοπεύει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Οι διαδικασίες για τη σύμπραξη των δυνάμεων του χώρου είναι φανερό ότι θα χρειαστούν τον χρόνο τους και ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας-κλειδί. Στις 14 Φεβρουαρίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει προγραμματίσει να συνεδριάσουν όλα τα περιφερειακά όργανα και να αποφασίσουν πώς θα πορευτεί το σχήμα, με δεδομένο ότι η πρόταση της κυρίας Γεννηματά είναι ανοιχτή σε αλλαγές και τροποποιήσεις. Στις 26-28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του Ποταμιού, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στρατηγική του και να πάρει θέση ο κ. Θεοδωράκης μετά τις αντιφατικές τοποθετήσεις στελεχών. Ο Σπύρος Λυκούδης σήμερα έχει πολιτική ομιλία στο ΕΒΕΑ με τίτλο «Για τον νέο διπολισμό. Για τον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο» και θα επαναλάβει τη θέση του για την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής δημοκρατικής παράταξης ως έναν ανεξάρτητο, αυτόνομο και αυτο-προσδιοριζόμενο πολιτικό πόλο. Να ενταχθεί το Ποτάμι σε έναν κομματικό σχηματισμό χωρίς να προσδιορίσει σε ποιον προέτρεψε τον κ. Θεοδωράκη ο Γιάννης Μπουτάρης.
Χθες συνεδρίασε η ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη του κόμματος και να αποφασίσουν τα μέλη του πώς θα προχωρήσουν με βάση τον σχεδιασμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν εκδήλωση οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στην οποία μίλησαν οι: Παναγιώτης Αναστόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Αννα Διαμαντοπούλου, Μίλτος Κύρκος, Γιώργος Σιακαντάρης και Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ενώ παρευρέθηκε και ο Κώστας Σημίτης. Εκεί όλοι μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή, προοδευτική και μεταρρυθμιστική παράταξη. Ο κ. Ανδρουλάκης όμως τόνισε ότι «το πρώτο και αναγκαίο βήμα είναι η συγκρότηση μιας σύγχρονης προγραμματικής πρότασης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Δεύτερο βήμα είναι η θεσμική συγκρότηση. Η επιλογή της ηγεσίας θα έρθει μετά» και πρότεινε διαδικασία Επινέ, δηλαδή νέο κόμμα και όχι συνασπισμό. Και ο κ. Κύρκος είπε ότι «εμείς δεν προτείνουμε νεφελωδώς ένα Επινέ, οι συναντήσεις κορυφής δεν πείθουν κανέναν. Το θέμα είναι η σύγκλιση επί συγκεκριμένων θεμάτων και εκεί θα δούμε αν συμφωνούμε και τι προτείνουμε για το αύριο. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει».
Ωστόσο η κυρία Γεννηματά δεν έχει ένα ανέφελο εσωτερικό τοπίο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ που είχε προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς σε σύσκεψη στελεχών της Χαρ. Τρικούπη υπό την πρόεδρο του ΠαΣοΚ καταγράφηκε έντονος προβληματισμός για βιαστική πρωτοβουλία που κινδύνευε να μην περάσει από τα κομματικά όργανα. Αποφασίστηκε έτσι να μετατεθεί η ΚΕ στις αρχές Μαρτίου ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες, αλλά και να ολοκληρωθεί το συνέδριο του Ποταμιού και να γίνουν οι επαφές με άλλα στελέχη του χώρου.
Διερευνητικές επαφές


Παράλληλα με αυτές τις συζητήσεις, βρίσκονται σε εξέλιξη διερευνητικές επαφές για τη δημιουργία νέου μεταρρυθμιστικού σχήματος. Η κυρία Διαμαντοπούλου, στην εκδήλωση των Κινήσεων, εκτίμησε ότι νέος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας με τις υπάρχουσες δομές δεν συγκινεί κανέναν και ότι θα πρέπει να φτιαχθεί κάτι νέο από μηδενική βάση που θα στηρίζεται σε υγιή στοιχεία. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι δύσκολο να γίνει επειδή η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί ένα ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, αλλά αν γίνει θα πρέπει να είναι ένας ισχυρός πόλος εξουσίας. Και ο Γιώργος Φλωρίδης, που υποστηρίζει τη δημιουργία νέου κόμματος, πιστεύει ότι ο ενδιάμεσος χώρος ή θα γίνει μεταρρυθμιστικός-αντιλαϊκιστικός ή θα συνθλιβεί από τον νέο διπολισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ