Η προώθηση του σχεδίου για αγωγό αερίου αλλά και το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού το οποίο θα συνδέει τις τρεις χώρες βρέθηκαν στο τραπέζι της συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Παράλληλα οι Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν και τη δημιουργία τριμερούς επιτροπής η οποία θα επικεντρωθεί στην διερεύηση των δυνατοτήτων για περαιτέρω συνεργασία των τριών χωρών.

Στην ατζέντα της τριμερούς βρέθηκαν και θέματα μεταφορών, τουρισμού καθώς και το καυτό ζήτημα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Στις δηλώσεις του ο ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική σύνοδο, ενώ οσον αφορά στα ενεργειακά υπογράμμισε οτι η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας των δύο χωρών που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μέσω της μεταφοράς τους προς τηνΕυρώπη.

Στις δυνατότητες στενής συνεργασίας των τριών χωρών επικεντρώθηκαν στις δηλώσεις τους και οι Αναστασιάδης και Νετανιάχου.

Επίσκεψη στο Ισραήλ: Τσίπρας: Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό

Σαφή μηνύματα ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ότι θα «είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα» και πως μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στο ερώτημα πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να διαχειρίζεται ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνάμεις της και που οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκείνος θα έλεγε πόσο θα αντέξει και η Ευρώπη, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα δέχεται μια πίεση πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τους τελευταίους μήνες, στα μικρά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Υπογράμμισε ότι παρότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση και σε μια δύσκολη προσαρμογή, η Ελλάδα καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά της χώρας μας στην Ευρώπη, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ντροπιάζεται από τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο πέλαγος και έστειλε το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία αν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες το κατανοούν ή αδιαφορούν, αλλά πως σημασία έχει ότι είναι μια διεθνής πραγματικότητα καταγεγραμμένη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που έχουν προχωρήσει, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και ότι μένει να φανεί κι αν η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Γενικότερα σημείωσε ότι η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από μια συνεργασία με την Τουρκία και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και συνεργασία και τον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, ότι το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών (blame game) ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει, τόνισε, να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες.

Μπενιαμίν Νετανιάχου

Στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών μεταξύ άλλων στην ενέργεια, την οικονομία, τις επενδύσεις, στάθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως δήλωσε, «ζούμε σε μία περιοχή η οποία είναι αρκετά ασταθής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών καθυστέρησε κάποια χρόνια, ωστόσο θα δώσει ώθηση στις δύο χώρες.

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Χαρακτήρισε δε τη χώρα μας «αληθινό φίλο».

Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη οι διμερείς συναντήσεις των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών.

Οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αφορούν σειρά από τομείς όπως την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές, την καινοτομία, τις υδάτινες τεχνολογίες- περιβαλλοντική προστασία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ασφάλεια, τις εμπορικές συνεργασίες.

Συμφωνίες με το Ισραήλ με έμφαση στους τομείς οικονομίας και ενέργειας

Οι κ.κ. Τσίπρα και Νετανιάχου υπέγραψαν κοινή δήλωση η οποία ολοκληρώνει το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς επίσης και κείμενο συνεργασίας των δύο χωρών για την καινοτομία στον 21ο αιώνα.

Προηγήθηκε η τελετή υπογραφής συμφωνιών μεταξύ των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά, οι δύο αρχηγοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συνεργασιών στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας, που αφορά κυρίως στη συζήτηση για δημιουργία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Ελλάδα ή και κατασκευής αγωγών, αλλά και στη συζήτηση για μεταφορά ηλεκτρισμού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική και σημαντική και τόνισε ότι εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες συνεργασίες με απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την ευημερία των χωρών και των λαών μας και την Ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπογράμμισαν τη σταθερή πεποίθησή τους ότι η προαγωγή της ενεργειακής μας συνεργασίας θα δώσει τη δυνατότητα και στις χώρες μας και της ευρύτερης περιοχής να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και περιφερειακής ανάπτυξης που θα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στην ενέργεια, την οικονομία, τις επενδύσεις, στάθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Όπως δήλωσε, «ζούμε σε μία περιοχή η οποία είναι αρκετά ασταθής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών καθυστέρησε κάποια χρόνια, ωστόσο θα δώσει ώθηση στις δύο χώρες.

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Χαρακτήρισε δε τη χώρα μας «αληθινό φίλο».

Οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ολοκληρώθηκαν με το δείπνο εργασίας σε ολομέλεια των δύο αντιπροσωπειών.

Το πρόγραμμα της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Σε σχέση με την τριμερή που πραγματοποιείται την Πέμπτη στη Λευκωσία, προς την οποία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η τριμερής σύνοδος στέλνει το μήνυμα της εποικοδομητικής συνεργασίας, «προκειμένου να μετατρέπουμε τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, σε δύναμη που θα προχωρήσει την πρόοδο μέσα από τη συνανάπτυξη και τη συνεργασία».

Η Τριμερής σύνοδος θα περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ’ ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση. Η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για διαχείριση υδάτων, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα.

Ειδικότερα, μετά την τελετή υποδοχής κατά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 9:20 θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η Διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου. Ακολουθεί η διευρυμένη διμερής συνάντηση Κύπρου – Ισραήλ και στις 11:30 πραγματοποιείται η Τριμερής συνάντηση Α. Τσίπρα – Ν. Αναστασιάδη – Μπ. Νετανιάχου και κατόπιν η Διευρυμένη Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Για τις 13:10 έχουν προγραμματιστεί η τελετή υπογραφής και οι κοινές δηλώσεις και στις 13:40 το γεύμα.

Στην Κύπρο τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Υποδομών – Μεταφορών – Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η υπουργός παρά τω πρωθυπουργό – κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.