Εν μέσω της θύελλας των αντιδράσεων στο σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό που οδηγεί στην εξίσωση των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών με αυτές της μισθωτής εργασίας και στις μειώσεις των μελλοντικών συντάξεων, η κυβέρνηση «ποντάρει» στην επιτυχή πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό γι’ αυτήν κλίμα.
Τα μηνύματα όμως που έρχονται από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι αυστηρά και θέτουν διλήμματα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς, όπως μεταδίδουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, έπειτα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δανειστές αποδέχονται το πάγωμα των υφιστάμενων συντάξεων αλλά σε κάθε περίπτωση ζητούν ακόμη χαμηλότερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους.
Εν όψει της αξιολόγησης το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι στο δημοσιονομικό πεδίο οι ενστάσεις έχουν περιοριστεί στη (μη) περικοπή των αμυντικών δαπανών και στις δυσκολίες συνεργασίας με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν κλειδώσει εντός των στόχων τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 που διασώθηκε από τους υπέρογκους φόρους των 6,45 δισ. ευρώ που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι τον Δεκέμβριο και περιμένουν τα οριστικά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ) προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Οπως λένε οι ίδιες πηγές, η πιθανότητα το 2015 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης) είναι μεγάλη.
«Κόψτε συντάξεις»


Προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα και να προσδιοριστούν τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και το 2018, οι δανειστές απαιτούν να συμφωνηθεί αναλυτικά το πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, να γίνουν αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες και να μετρηθούν επακριβώς οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που θα καταβληθούν χρόνο με τον χρόνο.
Μάλιστα τα τεχνικά κλιμάκια στις επαφές που είχαν την εβδομάδα που πέρασε με κυβερνητικούς παράγοντες τους διεμήνυσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να λυθεί η εξίσωση του Ασφαλιστικού χωρίς περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.
Μάλιστα τόνισαν ότι μια μεσοσταθμική μείωση 6% για όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις (από το πρώτο ευρώ) μπορεί να καταστήσει το σύστημα βιώσιμο. Στις ενστάσεις που τέθηκαν από την ελληνική πλευρά φέρεται ότι αναγνώρισαν πως είναι άδικο να γίνουν και νέες περικοπές, αλλά υποστήριξαν ότι δεν βγαίνουν αλλιώς τα νούμερα.
Μπροστά στην επιμονή της κυβέρνησης να μην κοπούν τουλάχιστον οι κύριες συντάξεις, οι ασκήσεις που έγιναν ώστε να καταστεί βιώσιμο το σύστημα μετατοπίστηκαν στους συντελεστές αναπλήρωσης των νέων συντάξεων. Αυτό που ζήτησαν οι ξένοι εμπειρογνώμονες είναι να μειωθούν κι άλλο οι συντελεστές αναπλήρωσης για όλους όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και να αυξηθούν τα ποσοστά για όλους όσοι παραμένουν στην εργασία έπειτα από 35 και 40 χρόνια ασφάλισης.
Με τη λογική του «ασανσέρ» στους συντελεστές αναπλήρωσης των νέων συντάξεων αίρεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αδικία να πριμοδοτούν οι υψηλά αμειβόμενοι ασφαλισμένοι όλο και περισσότερο όσους βγαίνουν στη σύνταξη με μόλις 15 ή 20 χρόνια ασφάλισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης για αποδοχές 700-800 ευρώ τον μήνα φθάνει στο 100% και μειώνεται στο 60% και χαμηλότερα όσο ανεβαίνει ο συντάξιμος μισθός.
Κίτρινη κάρτα για Καμμένο


Στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016 το κενό φαίνεται ότι καλύφθηκε μετά το μπουμ των εσόδων το τελευταίο δίμηνο του 2015 (πληρώσαμε 5,2 δισ. ευρώ σε φόρους τον Νοέμβριο και 6,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο), από τα οποία δημιουργήθηκε ένα «μαξιλάρι» για το πρώτο δίμηνο του 2016, και τα αυξημένα κατά 500 εκατ. ευρώ κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος που θα μπουν στο δημόσιο ταμείο ως το τέλος Φεβρουαρίου.
Οπως ανακοινώθηκε, τα κέρδη της τράπεζας στη χρήση 2015 ανήλθαν σε 1,16 δισ. ευρώ έναντι 654 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Μετά τη διανομή του προβλεπόμενου μερίσματος προς τους μετόχους ποσό 1,14 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Ωστόσο το κουαρτέτο θα επισημάνει το κενό στην προετοιμασία για τη λήψη αποφάσεων για περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια το 2016 με ευθύνη του Πάνου Καμμένου, ο οποίος αντιτείνει το επιχείρημα ότι οι δαπάνες του υπουργείου του επιβαρύνθηκαν με το κόστος αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος (κέντρα υποδοχής, συσσίτια, περίθαλψη κ.τ.λ.).
Οι ξένοι αναγνωρίζουν ότι υπήρξαν αυξημένες δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και τις αποτιμούν σε 340 εκατ. ευρώ για το 2015 (0,2% του ΑΕΠ). Ωστόσο επιμένουν στην ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων για τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Αμυνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ