από metereologos.gr
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 
 

«Βέτο» της ΝΔ στην επιλογή των μελών του ΕΣΡ

Αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αδειοδότηση
«Βέτο» της ΝΔ στην επιλογή των μελών του ΕΣΡ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Βέτο» έθεσε η ΝΔ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ μέχρι να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες που δίνει ο ραδιοτηλεοπτικός νόμος στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και να επιστρέψουν στο ΕΣΡ. Έτσι απέβη άκαρπη η συζήτηση αφού δεν συγκροτήθηκε η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 για τον ορισμό των μελών της ανεξάρτητης αρχής. Συγκεκριμένα επί των 23 μελών της Διάσκεψης δώδεκα βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) υπερψήφισαν την πρόταση που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης με τους υποψηφίους για το νέο ΕΣΡ, 7 καταψήφισαν (ΝΔ, Χ.Α., ΠαΣοΚ, Ε.Κ.), τρείς δήλωσαν «παρών» (Ποτάμι, ΚΚΕ) και ένας ήταν απών (ο Ευ. Μεϊμαράκης). 

Η αδυναμία συγκρότησης του νέου ΕΣΡ ενδέχεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να οδηγήσει σε ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αδειοδότηση με την οποία ουσιαστικά θα παρακάμπτεται η ανεξάρτητη αρχή. Μάλιστα οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν να υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση άφηναν να εννοηθεί ότι η όποια νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται άμεσα καθώς, όπως σημείωναν, η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Μάλιστα μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην Διάσκεψη, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι πλέον «είναι ζήτημα της κυβέρνησης πώς θα λυθεί το ζήτημα φέρνοντας ενδεχομένως νομοθετική ρύθμιση». Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Λαοκράτη Βάσση, συγγραφέα-φιλόλογο και στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, ιδρυτικό μέλος του ΠαΣοΚ (με την Δημοκρατική Άμυνα) και στέλεχος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, για αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδ. Μορώνη, τον πανεπιστημιακό Β. Καραποστόλη, το πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας ειδικό για τα οικονομικά των ΜΜΕ Γ. Κόλλια, την νομικό και καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου, την δημοσιογράφο Φανή Πετραλιά, τον πανεπιστημιακό του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Πλειό και τον δημοσιογράφο Ι. Τζαννετάκο (το ένατο μέλος είναι η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Δήμητρα Παπαδοπούλου, η οποία ανήκει στην παρούσα σύνθεση του ΕΣΡ).

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας τόνισε ότι για το κόμμα του υπάρχει «ένα ευρύτερο ζήτημα» από αυτό των ονομάτων που προτάθηκαν. «Μερικούς τους γνωρίζω. Άλλους τους ακούω πρώτη φορά. Χρειάζεται όμως μια ενδελεχής έρευνα», σημείωσε. Διευκρίνισε πάντως ότι για τη ΝΔ υπάρχει «ευρύτερο ζήτημα» το οποίο μάλιστα τέθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα κατά την συνάντηση που είχαν λίγες ώρες νωρίτερα. Η θέση της ΝΔ όπως διατυπώθηκε από την κ. Δένδια είναι ότι «για μας υφίσταται μεγάλο θέμα αρχής». «Κυρίως οι αρμοδιότητες του υπουργού που πρέπει να επιστρέψουν στο ΕΣΡ. Εάν αυτό δεν συμβεί η στελέχωση έστω και με τους αρίστους των αρίστων δεν μπορεί να επιτελέσει το σκοπό και τον ρόλο του ΕΣΡ», εξήγησε  λέγοντας μάλιστα ότι «η αντίδραση του κ. Τσίπρα δεν ήταν μια αρνητική αντίδραση». «Αναμέναμε επ’ αυτού την κυβερνητική τοποθέτηση. Με έκπληξη είδαμε την δήλωση του κ. Παππά περί μεταφοράς αρμοδιότητάς του στη Βουλή. Αυτό δεν είναι τρόπος σοβαρού διαλόγου», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας και ζήτησε «να επανέλθει το ζήτημα στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων του υπουργού στο ΕΣΡ». Δήλωσε δε ότι ως ΝΔ «επιθυμούμε σφόδρα να τελειώσει η κατάσταση αβεβαιότητας και εν πολλοίς ασυδοσία», αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση θα επιστρέψουν πλήρως στο ΕΣΡ.

Ο κ. Παππάς σε παρέμβασή του τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα υπεραρμοδιοτήτων του υπουργού» και ότι το ΕΣΡ είναι αυτό που θα αξιολογήσει τους φακέλους που θα κατατεθούν από τους ενδιαφερομένους ώστε να λάβουν ραδιοτηλεοπτική άδεια. Έκανε δε έκκληση προς τα κόμματα «να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη» προκειμένου να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για το οποίο η χώρα είναι έκθετη και ζήτησε για άλλη μια φορά «να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ για να ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο η διαδικασία αδειοδότησης». Όπως είπε «μην αφήσουμε πολιτικές σκοπιμότητες να μπουν εμπόδιο σε αυτή την διαδικασία».

Προϋποθέσεις ώστε να υπερψηφίσει έθεσε και το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Αν. Λοβέρδο να υπογραμμίζει ότι η μεταφορά στην Βουλή της αρμοδιότητας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, κάτι που δήλωσε διατεθειμένος να πράξει ο κ. Παππάς με την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα συναινούσε στον ορισμό του ΕΣΡ, «δεν θεραπεύει το πρόβλημα». Και ζήτησε να φέρει ο κ. Παππάς «έστω και σχέδιο νόμου» που να αφαιρεί από τον υπουργό Επικρατείας την αρμοδιότητα να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, όπως και να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία με την Ε.Ε., η οποία, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παππά, «δεν αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργού».

 Ανακοίνωση Μαξίμου

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για το γεγονός ότι η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 4/5, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Η ανακοίνωση δόθηκε στην δημοσιότητα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και αναφέρει ότι «Ο κος Μητσοτάκης, όμηρος των διαπλεκομένων συμφερόντων και των Εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης, αρνείται τη συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

»Στόχος του είναι να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ώστε να μην πληρώσουν όσοι καλόμαθαν τόσα χρόνια στην δωρεάν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, ενώ λεηλατούσαν τη κοινωνία.

»Με το ‘‘Καλημέρα’’, μας αποδεικνύει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί.

»Η Κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή. Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει τάξη πολύ σύντομα.

»Η συνέχεια στο Κοινοβούλιο».

 

 

 Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση κυβέρνησης κατά Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το ΕΣΡ 
Βουλή: Νέο ναυάγιο στη διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ 
 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΠΡΟΤΕΙΝΩ | 20/01/2016 12:49
  Επειδή όλα τα χρονια διαπιστώνουμε ότι τα καναλια ανεβασαν το επιπεδο μας στον πολιτισμο,στη γνωση,στην εγκυρη ενημερωση,στη ποιοτικη ψυχαγωγια ,στη νομιμοτητα κα την υπευθυνοτητα των πολιτων που τα παρακολουθουν απληστα μερα νυχτα.ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ,ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ.Το ελαχιστο για το χρεος μας προς αυτά που μας εκαναν σωστους πολιτες.
  AN
  απάντηση92
   
   
  ευτυχώς που η ιδιωτική τηλεόραση... | 20/01/2016 11:08
  είναι αδέσμευτη και αυστηρά ακομάτιστη. Σε αντίθεση με την κομματική ΕΡΤ που απ' το πρωί μέχρι το βράδυ λιβανίζει τον Τσίπρα. Αν θέλετε πραγματική τηλεόραση δείτε στο Σκάΐ...
  το κύριο Μπάμπη
  απάντηση154
   
   
  Ti akro dexii tis Polonias, ti i dithen aristeri tu SYRIZA. | 20/01/2016 10:19
  Katelavan karekles ke prospathun na syntaxiodotithun pano se avtes... me kathe tropo!!!! Ke gia "Dmokratia?" Ine i karamela tis propagandas tus. Kitaxte pos antidrun se diaforetiki gnomi ton synadelfon tus stin vuli. Me vrisimo ke katigories. Avti ine i politiki tus: psema, propaganda ke laspi. Erga? Den tha dite. Den borun. Dystychos ine telios anikani. Ke xerume giati. Pote den echun dulepsi ite katalypsis kanane, ite apergies. Ute spudes ute dulia. Stin propaganda omos aristevsane!!!
  bludicka
  απάντηση41
   
   
  Κιμ Γιονγκ Τσιπρας | 20/01/2016 10:19
  Ο Τσιπρας προσπαθεί να περιορίσει την ελευθερία του τύπου και να αναγκάσει εκβιαστικα τα ΜΜΕ να τον στηρίξουν. Αυτή είναι Φασιστικη νοοτροπία που θυμίζει Βόρειο Κορέα. Αύριο θα βγει και θα πει ότι η Ελλάδα χρειάζεται 2 εφημερίδες, την Αυγή και την εφημερίδα συντακτών, κατόπιν θα πει πως χρειαζόμαστε μόνο μια ιστοσελίδα, αυτή της Αυγής. Έτσι χτιζονται τα ολοκληρωτικά καθεστωτα, λίγο λίγο ώστε να μην καταλάβουν τα πρόβατα τι συμβαίνει. Και ταυτόχρονα τάισμα αφθονο σανο και προπαγάνδα. Ευτυχώς ομως υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να θέσει το αεργο τεμπελοσκυλο στη θέση του.
  ΑΚ
  απάντηση174
   
   
   
  Φασιστικες μέθοδοι εκβιασμου των ΜΜΕ από το Συριζα | 20/01/2016 10:00
  Ο περιορισμός της χρήσης των δημοσίων συχνοτήτων είχε κάποια λογική μέχρι τη τη δεκαετία του 80. Η χρήση δορυφόρων και ψηφιακής τηλεόρασης έχει καταστησει παρωχημενη αυτή την αντίληψη. Σήμερα οι παροχοι ψηφιακού σήματος όπως η diagea έχουν τη δυνατότητα να εκπεμψουν χιλιάδες κανάλια χωρίς κανένα πρόβλημα. Όπως ακριβώς δεν υπάρχουν περιορισμοί στη δημιουργία ιστοσελίδων, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τα κανάλια. Αντί λοιπόν να προσπαθούν να μειώσουν τα κανάλια με φασιστικες μεθόδους ώστε να εκβιασουν την υποστήριξη των ΜΜΕ, οι ΣΤΑΛΙΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ του Συριζα θα πρέπει να απελευθερωσουν τη δημιουργία καναλιών ώστε να ανοίγει οποίος θέλει, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο εξωτερικό.
  Φιλελευθερος
  απάντηση193
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  κ.Παππας | 20/01/2016 09:41
  Θα δωσει 4 αδειες πανελληνιας εκπομπης.Τις 3 θα τις χτυπησει η ΕΡΤ με τα ατελειωτα λεφτα-χαρατσι που μας βαζει(ποιος ιδιωτης εχει εσοδα 200 εκατομμυρια το χρονο??)Οποτε μενει μια για τους υπολοιπους!Ετσι υποχρεωτικα θα ακουμε τα κομματοσκυλα του να λιβανιζουν τον Τσιπρα ολημερις και ολονυκτις,οποτε ο σκοπος επετευχθη!Αριστερη πολιτικη και ιδεολογια!
  αλεξανδρος
  απάντηση223
   
   
  Η ΕΡΤ | 20/01/2016 07:36
  αποκαταστάθηκε, ήρθε και η σειρά της ΥΕΝΕΔ
  Απόπληκτος
  απάντηση203
   
   
  Το Βέτο τβς ΝΔ | 19/01/2016 23:41
  ώρα να πω ότι εκπλήσσομαι..ψέματα θα ναι!απλά αναρωτιέμαι ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;Πλάκα κάνω.Δεν είμαι κ τόσο χαζή!Ποιοι τους κάνουν πλάτες τόσα χρόνια;Ποιοι πρωτοστατούν στην παραπληροφόρηση ακόμη και σήμερα.Καιρός να τελειώνουν τα αλισβερίσια που ξέρατε.
  nikoleta
  απάντηση522
   
   
  ο ΑΝΈΝΔΟΤΟς ΤΗς ΝΔ | 19/01/2016 22:27
  Η στειρα αντιπολίτευση χωρις αρχές και με εμφανή πρωπατορικού αμαρτήματος σκοπό ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗΝ ΝΔ σε πλήρη απομονωση και αποψιλωση των στελεχών της από τις αποχρώσεις των θεσιθηρων κοριών
  DIONYSOS
  απάντηση319
   
-