«Αγνώριστο» θέλουν να κάνουν το σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ ώστε να γίνει πιο σκληρό και να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Η έκταση των αλλαγών και το ύψος των περικοπών που επιθυμεί το κουαρτέτο (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) αποτυπώνονται στη φράση που ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» πηγή των δανειστών: «Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» (!) τόνισε χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα, σχολιάζοντας το μεταφρασμένο κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση.
H πρώτη «ετυμηγορία» των δανειστών για το ελληνικό σχέδιο διαμορφώθηκε στη διάρκεια δύο τηλεδιασκέψεων, τη Δευτέρα ανάμεσα στα στελέχη του κουαρτέτου και την Τετάρτη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των δανειστών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Κατόπιν τούτων, το Eurogroup της Πέμπτης ζήτησε περισσότερα στοιχεία από την Ελλάδα για την ποσοτικοποίηση των παρεμβάσεων.
Το νέο «αγκάθι» το οποίο συνδέεται ευθέως με το Ασφαλιστικό είναι το δημοσιονομικό κενό καθώς ΔΝΤ και Κομισιόν διαφωνούν. Το Ταμείο εντοπίζει αδιευκρίνιστα μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και 3,5% (άνω των 6 δισ. ευρώ) την τριετία 2016-2018. Η Κομισιόν περιορίζει τις προβλέψεις σε 2% του ΑΕΠ ως το 2018 (3,6 δισ. ευρώ).
Η παράταση των τεχνικών διαβουλεύσεων σημαίνει ότι η κάθοδος των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα δεν θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά θα προηγηθούν αυτή την εβδομάδα ή το αργότερο την επομένη τα τεχνικά κλιμάκια.
Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως η καθυστέρηση δεν συμφέρει την Ελλάδα καθώς τον Φεβρουάριο υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες. Οι πληρωμές αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό 1,4 δισ. ευρώ προς τον EFSF στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν ανησυχούν καθώς τα διαθέσιμα και ο προγραμματισμός που υπάρχει καλύπτουν τις ανάγκες ως το τέλος Μαρτίου, αναφέρει κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, προσωπικά χειρίζεται την υπόθεση του Ασφαλιστικού ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και έχει περιορίσει την επικεφαλής των ελεγκτών Ντέλια Βελκουλέσκου.
Οπως λένε στο «Βήμα» καλά πληροφορημένες πηγές, το αμφιλεγόμενο στέλεχος του Ταμείου εργάζεται πυρετωδώς μέσω παρασκηνιακών επαφών με τριπλό στόχο:
Πρώτον, την υιοθέτηση μια «φιλόδοξης», όπως την αποκαλεί, ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.
Δεύτερον, τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω μιας ήπιας αναδιάταξης των λήξεων του ελληνικού χρέους μετά το 2021.
Τρίτον, την επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου την άνοιξη, καθώς η θητεία της τελευταίας ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Η γαλλίδα δικηγόρος θέλει να δείξει στους ισχυρούς μετόχους του Ταμείου που την επικρίνουν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας (όπως π.χ. η Βραζιλία) ότι δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει άλλα λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Επομένως η όποια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα ενδέχεται να… περιμένει την επανεκλογή της. Ουάσιγκτον και Βερολίνο γνωρίζουν ότι η λήξη του υπάρχοντος προγράμματος του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2016 δεν αποκλείει την παράταση της συζήτησης και των αποφάσεων για μερικές εβδομάδες…
Αυτή την εβδομάδα ο δανός πρώην ελεγκτής έγινε σκιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά την περιοδεία του έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη. Ο ρόλος του κ. Τόμσεν ήταν να γκρεμίζει ό,τι έχτιζε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, καθώς συνάντησε μετά τον Τσακαλώτο τόσο τον γάλλο υπουργό Μισέλ Σαπέν όσο και τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Αυτό που τόνισε, λένε διπλωματικές πηγές, ήταν ότι θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το Ασφαλιστικό και ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα επιχείρησε να διαγνώσει τα όρια των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση που θα μπορούσαν να προσφέρουν αν η Αθήνα αποδεχθεί ένα σκληρό Ασφαλιστικό. Εκτός των άλλων, οι επαφές που πραγματοποίησε είχαν και τον χαρακτήρα των παρασκηνιακών ζυμώσεων εν όψει της επανεκλογής Λαγκάρντ.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη ο κ. Τόμσεν ανέφερε ενώπιον των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ότι το ΔΝΤ επιθυμεί τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά με ένα… άλλο Ασφαλιστικό, το οποίο θα διασφαλίζει τη συμβολή της Ελλάδας στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε η κυρία Λαγκάρντ. Σε συνέντευξή της στη γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» τοποθέτησε την απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 λέγοντας πως βιώσιμο Ασφαλιστικό και βιώσιμο χρέος πάνε μαζί.
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ρητά ενώπιον του Συμβουλίου ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Ταμείο, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδηγούν σε νέο κύκλο αβεβαιότητας. Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, αναμένεται συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυρίας Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.


Με την εμπιστοσύνη των… ξένων
Η μυστηριώδης ανέλιξη

Είναι απορίας άξιον, λένε διπλωματικοί κύκλοι, πώς ο κ. Τόμσεν δεν απομακρύνθηκε από το Ταμείο μετά την έκθεση που δημοσίευσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ τον Ιανουάριο του 2013 και ανέφερε ότι το Ταμείο έκανε χοντρά λάθη σε βασικά εργαλεία (όπως ο πολλαπλασιαστής) κατά τον σχεδιασμό του πρώτου Μνημονίου.
Τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ που κάθισαν στο τραπέζι με τον κ. Τόμσεν τον Απρίλιο του 2010 θυμούνται ότι ο δανός διαπραγματευτής είχε πάρει και τότε πάνω του τον σχεδιασμό του πρώτου Μνημονίου καθώς τα άλλα στελέχη της τρόικας, Σερβάς Ντερούζ της Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν είχαν ιδέα από την αρχιτεκτονική αντίστοιχων προγραμμάτων.
Η απάντηση για την απογείωση, αντί για τον καταποντισμό του κ. Τόμσεν, κρύβεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην προσωπική σχέση που ανέπτυξε με την Κριστίν Λαγκάρντ. Οι γνωρίζοντες θυμίζουν ότι ο Δανός κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη της γενικής διευθύντριας όταν εκείνη έφτασε στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο του 2011, μεταξύ άλλων, χάρη και στο «πρεστίζ» που είχε από την αρχή το ζήτημα της Ελλάδας.
Το δεύτερο πρόσωπο που στηρίζει και εμπιστεύεται με «κλειστά μάτια» τον κ. Τόμσεν είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου τόνισε στη συνομιλία που είχε αυτή την εβδομάδα με τον κ. Τσακαλώτο ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα στο νέο πρόγραμμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ