Συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τα προβλήματα της Αθήνας, η προσφυγική κρίση και οι θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν τα θέματα που συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον δήμαρχο Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό «παραγωγική».

Ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για την Αθήνα και υπήρξε συζήτηση για την ανάγκη να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση με επίκεντρο την ενίσχυση του ρόλου της και την υιοθέτηση σύγχρονων τάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και το προσφυγικό, για το οποίο ο δήμαρχος Αθηναίων έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα αλλά με σωστή αντιμετώπιση μπορεί να έχει και πτυχές ανάπτυξης για τη χώρα.

«Συζητήσαμε κατά βάση για την Αθήνα. Για τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας αλλά και για τις μεγάλες προοπτικές που έχει η πόλη μας. Ουσιαστικά διατρέξαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα, μιλήσαμε και για το προσφυγικό, μιλήσαμε και για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής στην Αθήνα και για τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως είπα, που έχει η πόλη, και το πώς θα προχωρήσουμε με τα ευρωπαϊκά προγράμματα» είπε ο κ. Καμίνης.

«Και μιλήσαμε επίσης και για το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως πρέπει να προχωρήσει πια, με μια μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μια ενίσχυση του ρόλου της, ακολουθώντας, έστω και καθυστερημένα η χώρα μας, τις σύγχρονες τάσεις. Νομίζω ότι ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα αν ζήτησε κάτι από τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμίνης είπε: «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε μια στενή επαφή».

Για το προσφυγικό, ο κ. Καμίνης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία ήδη τα γνωρίζει και ο κ. Μουζάλας. Ότι πρέπει, δηλαδή, να αξιοποιηθεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμος της Αθήνας, να εμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ανώτερό δυνατό επίπεδο, η ΚΕΔΕ, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα που έχει αναλάβει η Αθήνα για θέματα στέγασης προσφύγων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

«Είναι φυσικά ένα ζήτημα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, πάρα πολύ κρίσιμο και θα απασχολήσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης.

«Του έδωσα να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Αθήνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικότερα, σε αυτό το θέμα. Ότι θα πρέπει να πάμε στις τοπικές κοινωνίες και να τις πείσουμε ότι έχουν και να ωφεληθούν μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα το προσφυγικό. Εμφανίζει και πλευρές ανάπτυξης για τη χώρα», ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης.