«Θα έλεγα ότι είναι τιμή και χαρά, αλλά και ευτυχής συγκυρία, καθώς αυτή η εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία, την οποία οι πολίτες αλλά και οι λειτουργοί της Δημόσιας Διοίκησης έχουν ακούσει πολλές φορές να εξαγγέλεται, αλλά δυστυχώς να μην υλοποιείται» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης το πρωί της Πέμπτης.

«Μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη δομή, τη διάρθρωση και την αξιοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ανάδειξη των στελεχών της» υπογράμμισε.

«Η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να θεραπευτεί αυτός ο ασθενής,να αρθούν οι παθογένειες. «Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει έχουμε στόχο, σχέδιο και όραμα» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη μεγάλη συζήτηση περί «αποπολιτικοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης, επισημαίνοντας πως «είναι μια λάθος λέξη. Αυτό που πράγματι χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση, είναι το να σταματήσει ένα καθεστώς εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, ημετέρων και διαπλοκής».

«Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει όμως να είναι πολιτικοποιημένη, με την έννοια ότι πρέπει να έχει όραμα, στόχο, κοινωνικό προσανατολισμό και κοινωνική συνείδηση. Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, τα μέλη του κοινωνικού συνόλου, να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση κατά Μητσοτάκη

Ευθεία επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει το προφίλ του νέου αρχηγού της ΝΔ , ο οποίος προβάλλεται από το κόμμα του ως εκσυγχρονιστής και μεταρρυθιστής.

Εστίασε στο ζήτημα της διάστασης λόγων και έργων, σημειώνοντας ότι επί πρωθυπουργίας Αντωνη Σαμαρά η τότε συγκυβέρνηση αναφερόταν σε μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά εφάρμοζε, όπως είπε, πρακτικές ενίσχυσης του κομματικού κράτους.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια αντίστιξη για να ρίξει τα βέλη του κατά του νέου αρχηγού της ΝΔ, σημειώνοντας ότι εμφανίζουν τον κ. Μητσοτάκη σαν «μέγα εκυσγχρονιστή και μεταρρυθμιστή», όμως ως υπουργός υπήρξε «ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους».

Θύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που καθαίρεσε τους προϊσταμένους της Δημόσιας Διοίκησης για να τους αντικαταστήσει, χωρίς διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες με αυτούς που είχε ο ίδιος επιλέξει. Τον κατηγόρησε ουσιαστικά για διαιώνιση της ρουσφετολογίας και αναφέρθηκε στο σύστημα 4-2-1 (η λεγόμενη αναλογική στελέχωση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) που ακολούθησε η τρικομματική κυβένρηση επί Σαμαρά για την τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων σε υπουργεία, επικεφαλής σε θέσεις προέδρων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και την επιλογή του κ. Μητσοτάκη ως υπουργού για την αξιολόγηση με ποσοστώσεις και την αρνητική βαθμολογία που συνδεόταν με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.


Στην εκδήλωση παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υφυπουργός κ. Γιάννης Μπαλάφας. Επίσης, το «παρών» έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κορυφαίο στέλεχος των ΑΝΕΛ κ. Τέρενς Κουίκ.