Με λίστα -και όχι «σταυρό» προτίμησης- θα διεξαχθούν τυχόν πρόωρες εκλογές εάν αυτές προκηρυχθούν έως τον Ιούλιο 2016, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η σχετική πρόβλεψη της εκλογικής νομοθεσίας (για εκλογές με λίστα εάν αυτές γίνουν εντός 18μήνου από τις τελευταίες εκλογές) ισχύει όχι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, που έγιναν με λίστα, αλλά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, που έγιναν με «σταυρό». Το θέμα ετέθη από τον βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή. Όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης υπάρχει μια ασάφεια για το θέμα ενώ επικαλέστηκε και τις διιστάμενες απόψεις των συνταγματολόγων. Μεταξύ αυτών είναι η άποψη Λοβέρδου κ.ά. σύμφωνα με την οποία για τον υπολογισμού του 18μηνου λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες εκλογές που έγιναν με «σταυρό», δηλαδή εν προκειμένω οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Η άλλη ερμηνεία που δίδεται λέει ότι εάν ο νομοθέτης θεωρούσε πως πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τελευταίες εκλογές που έγιναν με «σταυρό», θα το ανέφερε ρητά. Πάντως, όπως προέκυψε από την συζήτηση, ο κ. Κουρουμπλής συντάσσεται με την ερμηνεία Λοβέρδου και γι’ αυτό δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το 18μηνο ξεκινάει από τις εκλογές που έγιναν με ΄΄σταυρό΄΄». Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι η σχετική νομοθετική πρόβλεψη «παράγει ασάφεια», ωστόσο, όπως σημείωσε, «ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει».

«Η θέση μου είναι ότι το 18μηνο αρχίζει από την ημέρα των εκλογών που έγιναν με ΄΄σταυρό΄΄», υπογράμμισε και με βάση αυτή την οπτική «θα πρέπει να κινείται η όποια διαδικασία, νομοθετική ή άλλη», είπε, καθώς ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική αποσαφήνιση του θέματος. «Αν υφίσταται τέτοιο θέμα (νομοθετικό) θα το λύσουμε», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αστειευόμενος είπε στον κ. Κακλαμάνη ότι «φοβάται την …σταύρωση». «Ούτε εγώ ούτε εσείς φοβόμαστε την σταύρωση. Στην Α΄ Αθήνας είμαι ο παλαιότερος βουλευτής με εννέα επανεκλογές», του απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι χρειάζεται να ξεδιαλύνουμε το όλο θέμα, το οποίο, όπως είπε, «δεν είναι θέμα κομματικής αντιπαράθεσης», ενώ ρώτησε αν θα ενταχθεί σε νέο εκλογικό νόμο.

Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας». «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή συνοχή. Έχει εκλεγεί δεσμευμένη να βγάλει τη χώρα από την μεγάλη κρίση που την ταλανίζει με σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Ενώ πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια της ριζικής ανασυγκρότησης και επαναθεσμοποίησης των θεσμών, το υπουργείο έχει στον σχεδιασμό του μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν και με τον εκλογικό νόμο», ο οποίος, όπως διευκρίνισε, «πρώιμα πρέπει να έρχεται στη Βουλή για να μην βάζει σε πειρασμό τις κυβερνήσεις να επιχειρούν εκλογικούς νόμους με βάση την συγκυρία της τελευταίας στιγμής».