Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως μεταδίδουν οι συνομιλητές του, διάγει μία από τις καλύτερες περιόδους του μακριά από υπουργικούς θώκους και θέσεις ευθύνης. Παρακολουθεί λεπτομερώς τις εξελίξεις με την ηρεμία του βετεράνου και τη φλεγματικότητα του πολιτικού που τα έχει δει όλα. Λίγα μέτρα πιο μακριά στην ίδια συνοικία, στο Κολωνάκι, ο Αντώνης Σαμαράς δυσκολεύεται να διαχειριστεί την αναγκαστική αποστρατεία του. Η οργή και η πικρία του επειδή η κυβέρνησή του εμποδίστηκε «με ψέματα και λαϊκισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ» να βγάλει τη χώρα από την κρίση ξεχειλίζουν κάθε φορά που μιλάει, ιδιωτικά ή δημόσια.
Δύο πολιτικοί με διαφορετικές αφετηρίες και ιδιοσυγκρασίες «ενώθηκαν» προσφάτως στην πλοκή του ίδιου σεναρίου, το οποίο μετέφερε εν είδει προφητείας ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, είπε, θα καταρρεύσει και θα κληθούν να αναλάβουν ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠαΣοΚ. Σύντομα το σενάριο εξελίχθηκε: οι δύο πρώην ετοιμάζονται να φτιάξουν κόμμα…
Διαφορετικοί προσανατολισμοί


Ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς και οι διαλυτικές τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ΝΔ αποτελούν πρώτης τάξεως έδαφος για τέτοιου τύπου συνωμοσιολογία. Ωστόσο, πέρα από τον αμοιβαίο σεβασμό, ο οποίος κατακτήθηκε με δυσκολία στα χρόνια της διακυβέρνησης, η νοητή γραμμή που ενώνει τα γραφεία τους στον άξονα Ανατολής – Δύσης ορίζει και τους διαφορετικούς προσανατολισμούς τους.
Ο κ. Βενιζέλος δεν σχεδιάζει να φτιάξει κόμμα και ο κ. Σαμαράς δεν βλέπει πέρα από τον ορίζοντα της ΝΔ, η οποία κλυδωνίζεται εξαιτίας της μακρόσυρτης και αποτυχημένης διαδικασίας εκλογής αρχηγού.
Αυτή η διαφορετική σύλληψη του κόσμου καθορίζει τις επιλογές τους. Ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να παρουσιάζει το σχέδιο που πιστεύει ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση καλώντας τον κ. Τσίπρα και την υπόλοιπη κυβέρνηση να ακούσουν και άλλους παράγοντες, να κατανοήσουν τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς συσχετισμούς, να μη διακινδυνεύσουν τα κεκτημένα της χώρας. Επιχειρεί να εξηγήσει, να αναλύσει και έπειτα να κατηγορήσει για πράξεις και παραλείψεις. Η παρουσία του στη Βουλή συγκεντρώνει επαίνους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν ότι «η μοναδική αντιπολίτευση είναι ο Βενιζέλος», όταν ανεβαίνει όμως στο βήμα ο Πρωθυπουργός φροντίζει να φεύγει από την αίθουσα.
Κάποιος άλλος θα μπορούσε να κολακεύεται από την όψιμη αναγνώριση. Ο κ. Βενιζέλος τη θεωρεί ανούσια ματαιοδοξία μπροστά στους κινδύνους που απειλούν την Ελλάδα. Δεν είναι ο μόνος που κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Εμπειροι πολιτικοί που έχουν χειριστεί κρίσιμα χαρτοφυλάκια αδυνατούν να ερμηνεύσουν το μοντέλο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πιστεύουν ότι η κατάσταση οδηγείται σταδιακά σε αδιέξοδο με κρίσιμο τεστ την ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό.
Ισχυρός φορέας του Κέντρου


Στην οδό Μέρλιν, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Βενιζέλου, το κουδούνι χτυπάει διαρκώς. Επισκέπτες τακτικοί αλλά και αναπάντεχοι, από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών παραγόντων και πνευματικών ανθρώπων, επιθυμούν να συζητήσουν μαζί του για τις εξελίξεις, να μάθουν τις απόψεις του. Μεταφέρουν μια προσδοκία, άλλοτε ομολογημένη και άλλοτε ανομολόγητη, για κάτι νέο, σε έναν συνομιλητή απρόθυμο να ξεκινήσει μια ατελέσφορη συζήτηση. Ο κ. Βενιζέλος δεν σκέφτεται ένα κόμμα γύρω από τον ίδιο αλλά έναν ισχυρό φορέα ο οποίος θα ενσωματώσει ολόκληρο το προοδευτικό Κέντρο, όπως είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του παραδίδοντας την αρχηγία του ΠαΣοΚ. Αλλοι τον πιστεύουν και άλλοι όχι, η καχυποψία για τις προθέσεις του ξεκινάει από το ίδιο του το κόμμα.
Ο κ. Βενιζέλος δεν σκοπεύει να παριστάνει τον βιρτουόζο στη Βουλή ούτε να παροπλιστεί πολιτικά.
Γύρω του έχει συγκεντρωθεί ένας κύκλος προσώπων, πρωτοβουλιών και ιδεών, ένα think tank το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες και θα συμβάλει στον δημόσιο διάλογο όχι με απόψεις αλλά με τεκμηριωμένο λόγο.
Στο γραφείο του κ. Σαμαρά, στην οδό Δημοκρίτου, μπαινοβγαίνουν συνεχώς στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί την ισχύ του σε μεγάλη ομάδα βουλευτών. Η επιθυμία που του καίει τα σωθικά είναι να προστατευθεί η υστεροφημία του.
Με ικανοποίηση άκουσε πριν από δέκα ημέρες την προτροπή από το βήμα της Βουλής του Μάκη Βορίδη προς τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί και να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον πρώην πρωθυπουργό, για τον οποίο μιλάει θετικά και με πολύ πάθος ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.
Μήνυμα μέσω Ισπανίας


Παράλληλα τόσο η αναφορά του κ. Λαζαρίδη όσο και η τοποθέτηση του κ. Βορίδη πυροδότησαν σενάρια σε τμήματα του εγχώριου πολιτικού συστήματος για τα μελλοντικά σχέδια του κ. Σαμαρά, ο οποίος επέλεξε, εν μέσω της προεκλογικής εκωκομματικής κούρσας στη ΝΔ, να δηλώσει παρών στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Η κίνησή του να παραχωρήσει συνέντευξη στον ισπανικό δημοσιογραφικό όμιλο La Razon, όπου κυρίαρχη ήταν η φράση «η Ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμη εδώ…», προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις. Οπως ειπώθηκε τότε, θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, κυρίως στον χώρο της Κεντροδεξιάς, ότι εξακολουθεί να είναι ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις.
Ιδιαίτερο νόημα είχε και η επανεμφάνισή του στη Μαδρίτη, όπου ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών στην κεντρική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Οταν βρίσκεσαι σε κρίση, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις μαζί σου. Για το θάρρος, την ηρεμία, τη διορατικότητα, τον ρεαλισμό και την πρακτικότητά του»
είπε για τον πρώην πρωθυπουργό ο ΓΓ του ΕΛΚ, ο Ισπανός Λόπεθ Ιστουρίθ. Η αναγνώριση από τον Ισπανό ήταν για τον κ. Σαμαρά μια ιδιαίτερα τονωτική ένεση, σε μια στιγμή που υπήρχαν στο εσωτερικό της ΝΔ πρόσωπα, ακόμη και υποψήφιοι αρχηγοί, που αποστασιοποιούνται από την περίοδο της πρωθυπουργίας του.
Ο κ. Σαμαράς δεν έχει καμία διάθεση πολιτικού αναχωρητισμού και σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί τη στρατηγική του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή καθώς έχει επιλέξει να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει.
Φέρεται αποφασισμένος να κάνει αισθητή την παρουσία του με κάθε τρόπο, ενώ εμμένει πως δικαιώνεται και αφήνει συνεχώς αιχμές για τους δανειστές και την τρόικα για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κυβέρνησή του.
Μιλώντας για το βιβλίο του κύπριου φίλου του Κωστή Χατζηκωστή επέλεξε να στείλει το μήνυμα «σοβαρότητα και ενότητα» για τα εσωκομματικά και να υπερασπιστεί με σθένος την πρωθυπουργική θητεία του αφήνοντας πολλές αιχμές για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί μιλώντας σε συνομιλητές του ότι η τρόικα τράβηξε το… χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησής του, που δεν την άφησαν να ολοκληρώσει το έργο της και να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, αλλά, αντίθετα, με τα εμπόδια που έβαζε στην ολοκλήρωση του προγράμματος διευκόλυνε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και προβλέπει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι πολιτικά.
Η αναφορά του ότι παραμένει ενεργός πολιτικά δεν σημαίνει αυτόματα και εμπλοκή στη ΝΔ αλλά ίσως κάτι ευρύτερο. Ολα θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία, αλλά ο ίδιος με τη στάση του δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να αποσυρθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ