Ψηφίστηκε τις πρώτες ώρες της Κυριακής από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του έτους 2016.

Υπέρ τάχθηκαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Η συζήτηση στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού για το 2016. Τελευταίος αγόρευσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι θα αναλάβουμε την ιστορική εκκρεμότητα να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά».Απάντηση για τα ακίνητα στο «πόθεν έσχες» του έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Εν αναμονή της ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία λειτουργεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την Παιδεία σταθεροποιούνται στο 2,8% του ΑΕΠ. Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατίθενται για το 2016 ποσά ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από εκείνα του 2015. Παράλληλα δεν θίγονται τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σημειώνοντας ότι «κεντρική επιδίωξη είναι να γίνουν φέτος, μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών».

«Αναλόγως της πορείας των δημοσίων οικονομικών, σχεδιάζουμε το ενδεχόμενο χιλιάδων προσλήψεων φέτος, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της κάλυψης των μόνιμων κενών από αναπληρωτές με χρήματα του ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Φίλης.

«Υποσχόμαστε να ανοίξει το Σεπτέμβριο το δημόσιο σχολείο από την πρώτη μέρα, χωρίς τα γνωστά προβλήματα των τελευταίων χρόνων. Γι’ αυτή την αυτονόητη υποχρέωση, εργαζόμαστε ήδη στο υπουργείο Παιδείας προχωρώντας στις αναγκαίες διοικητικές και υπηρεσιακές μεταβολές», κατέληξε ο κ. Φίλης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού υπηρετούν στο χώρο της Υγείας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, που προβλέπει καθολική κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων ανθρώπων, με πλήρη νομοθετική κατοχύρωση και παρεμβάσεις ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια. Επανέλαβε ότι θα γίνουν 3.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού και αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν πολύ χαμηλές δαπάνες υγείας -κάτι που απέδωσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις-, επισήμανε πως για πρώτη φορά υπάρχει αναστροφή της τάσης περικοπής των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

Ακόμη τόνισε πως εντός του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί μια συνολική πρόταση για το μοντέλο αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αλλά και για τα ενδιάμεσα βήματα, αναδιοργάνωσης προμηθειών, ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, παρεμβάσεων στον τομέα των εξαρτήσεων, μέτρων αξιοπρεπούς υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, μέτρων αναδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς εξήγγειλε την επέκταση της δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα μουσεία της χώρας και σε όλους όσοι έχουν κάρτα αλληλεγγύης ή κάρτα ανεργίας, μέτρο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα για όσους ζουν κάτω από ακραία φτώχεια.

«Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα, ώστε τα παιδιά που φοιτούν σε κρατικές σχολές που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, να μπορούν να πάρουν πάσο όπως συμβαίνει και για τις κλασσικές σχολές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

«Παραλάβαμε την ανεργία στο 26,5% και έχει πάει στο 25,5% αλλά δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για success story» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 56.000 φέτος τον Οκτώβριο, ανέφερε ότι η μείωση αυτή υπάρχει κάθε χρόνο και είναι εποχική, προσθέτοντας ότι απώλεια 66.000 θέσεων εργασίας υπήρχε και τον Οκτώβριο του 2014. «Ο ιδιωτικός τομέας αντιστάθηκε σθεναρά και έχει δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Αναφερόμενη ειδικότερα στον ισχυρισμό του κ. Βρούτση ότι ο ΟΑΕΔ έχει πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ και τα οποία δεν διαθέτει για την ενίσχυση των ανέργων, η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι το ποσόν, το οποίο έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί είναι 100 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι διαφορές αυτές «οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα τα οποία υπάρχουν πάντα» και σημείωσε ότι και ο κ. Βρούτσης είχε ανάλογες διαφορές το 2014.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγγειλε ότι τους επόμενους οκτώ μήνες θα ξεκινήσουν προγράμματα για 200.000 θέσεις ανέργων.

Μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 106 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Ακόμα, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα προσληφθούν μέσα στον μήνα περίπου 400 άτομα που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης γιατί, όπως είπε, «είναι αναγκαίο όσο ποτέ».

Τη σελίδα 123 του προϋπολογισμού για το 2016 επικαλέστηκε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, για να σημειώσει πως έχουν ήδη υλοποιηθεί και προβλέπονται περικοπές συντάξεων, παροχών κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικών επιδομάτων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι «δεν έχει περικόψει και δεν θα περικόψει συντάξεις».

Ασκώντας κριτική στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αποκαλύπτει την κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης «ριζοσπαστικής Αριστεράς» και την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων, που, επί χρόνια, καλλιεργούσε.

Προσέθεσε ότι αποκαλύπτει την επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα και στην αύξηση του δημοσίου χρέους, αποκαλύπτει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα (με την επιβολή νέων φόρων και με περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα), τις πομφόλυγες για «παράλληλο πρόγραμμα» και για δήθεν «αριστερά πρόσημα» και αποκαλύπτει ότι το 2016 θα είναι χειρότερο έτος από το 2015, το οποίο, με τη σειρά του, είναι πολύ χειρότερο από το 2014.