Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, πέραν της δημιουργίας επικοινωνιακού περιβάλλοντος προς διαχείριση για την επόμενη, πολιτικά κρίσιμη και πιθανώς ταραχώδη περίοδο, έληξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Κατά την πάγια τακτική, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε ουσιαστικά τις προηγούμενες ημέρες το πρώτο βήμα για την δημιουργία των «αναγκαίων» εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, οι οποίοι φαίνεται ότι του είναι απαραίτητοι τις επόμενες ημέρες, ειδικά στο περιβάλλον που διαμορφώνει η ισχνή πλέον κυβερνητική πλειοψηφία.

Επειτα από την πολύωρη και όπως φάνηκε επεισοδιακή συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο το απόγευμα, ο Αλ. Τσίπρας αποδύθηκε σε μία – κατά πολλούς αναμενόμενη και προσχεδιασμένη – επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, τους οποίους έσπευσε να κατηγορήσει για «τα δικά τους μνημόνια» και για την άρνησή τους να παράσχουν στην κυβέρνηση έγγραφη και προκαταβολική υποστήριξη στην προσπάθεια για αλλαγή στο Ασφαλιστικό, χωρίς περικοπή συντάξεων.

Επί της ουσίας και εν όψει της παρουσίασης και συζήτησης του Ασφαλιστικού, ο κ. Τσίπρας θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κατοχυρώσει ένα – κατά την άποψη των συνεργατών του – πλεονέκτημα για την διαδικασία της πολιτικής αντιπαράθεσης, με αντικείμενο τις νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, κατά την οποία η κυβέρνηση έχει έως και το πρωί της Δευτέρας αποφύγει την επί της ουσίας τοποθέτηση για τα αποτελέσματα, ενώ αυτό που κυριάρχησε ήταν η απροσδόκητη επίθεση του Πρωθυπουργού μέσω twitter στον τούρκο ομόλογό του, προς τον οποίο έγραψε: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους. Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε.

»Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο».

Παρά το γεγονός ότι η περαιτέρω ένταση αποφεύχθηκε, η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου ήδη ερμηνεύεται από πολιτικά στελέχη ως προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα ελεγχόμενο κλίμα έντασης και με την Αγκυρα, εν όψει εξελίξεων στο προσφυγικό αλλά και στην σχέση ΕΕ – Τουρκίας, η οποία εκτιμάται ότι εισέρχεται σε νέα φάση, έπειτα και από την Σύνοδο της Κυριακής.

Όπως σημειώνεται δε, οι αναφορές του κ. Τσίπρα στο twitter, απείχαν πολύ από τις αντίστοιχες που έκανε για τις παραβιάσεις κατά την πρόσφατη κοινή συνέντευξή του με τον κ. Νταβούτογλου στην Αγκυρα. Εκεί είχε δηλώσει έτοιμος να ανοίξει διάλογο με την Τουρκία για τις παραβιάσεις, με συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία.