Στη Βουλή παραπέμπεται το Ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση, καθώς η συναίνεση που αναζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών δεν επιτεύχθηκε. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης και η Φώφη Γενηματά απέρριψαν τη συγκρότηση των διακομματικών επιτροπών που πρότεινε ο Πρωθυπουργός για το Ασφαλιστικό και για τη συνταγματική αναθεώρηση, διατυπώνοντας πολλές διαφωνίες, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του κ. Τσίπρα. «Εχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις και δεν αφήσατε τίποτα όρθιο στην αγορά;» είπε στους δύο αρχηγούς. «Μαζί δεν ήσασταν όλοι στις διαδηλώσεις κατά του Γιαννίτση;» παρενέβη ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Εχει ευθύνες και η Αριστερά» παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός.

Κατόπιν αυτών, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό στη Βουλή, όπου θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα, και να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της ψήφισής του. Το νομοσχέδιο, είτε κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες είτε στις αρχές Ιανουαρίου, αναμένεται να σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα βγει αλώβητη από αυτή την ψηφοφορία, αν η κυβέρνηση θα ενισχυθεί και από τις ψήφους της Ενωσης Κεντρώων ή αν θα πέσει, οπότε θα δρομολογηθούν άλλες διαδικασίες

Η στρατηγική ήττα που υπέστη η κυβέρνηση, η οποία δεν κατάφερε να έχει ένα κοινό ανακοινωθέν ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των εταίρων όπως είχε το καλοκαίρι, αποτυπώθηκε στον εκνευρισμό των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠαΣοΚ αλλά και κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για το PSI που «οδήγησε στην κατάρρευση των νοσοκομείων και των Ταμείων» επιχειρώντας να ακυρώσει με ανοίκειο τρόπο την παρουσία του κ. Πλακιωτάκη και της κυρίας Γεννηματά στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

«Οσοι από την κυβέρνηση επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας ας δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις» ανταπέδωσε την επίθεση η κυρία Γεννηματά. Για το Ασφαλιστικό δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας, σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «ο Πρωθυπουργός γνωρίζει τις κόκκινες γραμμές μας και τις προτάσεις μας. Αν δεν μπορεί να το χειριστεί ας μας το πει. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση των συντάξεων. Τα υπόλοιπα στη Βουλή». Η κυρία Γεννηματά επισήμανε ακόμα ότι το ΠαΣοΚ όταν χρειάστηκε να αναλάβει τις ευθύνες του δεν κρύφτηκε, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που επιχειρεί άλλη μια «απόπειρα εμπαιγμού του λαού».

Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του κ. Πλακιωτάκη. «Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής. Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Βουλή είναι ο χώρος που συζητούνται όλα»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέμεινε και κέρδισε την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο από αυτή τη Βουλή. Οπως είπε, επισήμανε στον κ. Τσίπρα ότι «ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος», ότι «το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν έχει ούτε στόχους ούτε ανθρώπους» και τον προκάλεσε «να τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο για το Αφαλιστικό στη Βουλή».

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Βασίλης Λεβέντης επέκρινε τους άλλους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση για να κερδίσουν ψήφους ενώ το Grexit δεν έχει φύγει ακόμα από το τραπέζι. Κατά την έξοδό του, πάντως, από το Προεδρικό Μέγαρο μίλησε για «το πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα» να τα δώσει όλα για το Προσφυγικό ώστε να χαλαρώσουν οι εταίροι στο Ασφαλιστικό «το οποίο θα αποτύχει». «Σε τι να δώσω συναίνεση;» πρόσθεσε, «η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει ότι δεν θα υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και τα Ταμεία θα δίνουν ότι μπορούν» και επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Προηγουμένως υπήρξε μια στιγμή μεγάλης έντασης με τον Πρωθυπουργό. «Εγώ ήρθα για να συζητήσουμε τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. «Δεν υπάρχει συζήτηση για οικουμενική. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή» τον διέκοψε εκνευρισμένος ο κ. Τσίπρας. «Πιστεύεις, δηλαδή, ότι έχεις τη δύναμη και μπορείς μόνος σου να αντιμετωπίσεις τόσο σοβαρά ζητήματα; Αν μπορείς, προχώρα!» του απάντησε ο κ. Λεβέντης.

Ο διάλογος δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τη δυναμική της σχέσης Τσίπρα – Λεβέντη, καθώς σύμφωνα με παριστάμενους την περισσότερη ώρα οι δύο αρχηγοί είχαν μια πολύ ευχάριστη ανταλλαγή απόψεων. Μάλιστα κάποια στιγμή ο κ. Λεβέντης αφαιρέθηκε και ρώτησε το κ. Θεοδωράκη ο οποίος καθόταν δίπλα του «τι λέμε τώρα;». «Οταν πει κάτι ο Τσίπρας θα σου πω» τον πείραξε εκείνος. «Α, εγώ είμαι με τον Τσίπρα…» απάντησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη σύσκεψη χωρίς να έχει προετοιμασμένες και συγκεκριμένες προτάσεις για το Ασφαλιστικό και για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όσο για το Μεταναστευτικό «δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτά που ξέρουμε ήδη από τον δημόσιο διάλογο» μετέδιδαν στελέχη των κομματικών επιτελείων.

«Ο Τσίπρας ήθελε με την πρόταση για τη σύσταση των δύο διακομματικών επιτροπών να πάρει τη συναίνεσή μας, να παρακάμψει τη Βουλή, για να κρυφτεί πίσω της και να αποφύγει το πικρό ποτήρι του Ασφαλιστικού» έλεγε ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Είναι ενδεικτικό, ότι όταν η κυρία Γεννημματά, στη διάρκειας πάνω από μία ώρα διαπραγμάτευση για το ανακοινωθέν, το οποίο θα εξέδιδε η Προεδρία της Δημοκρατίας, παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατόν να βγει κοινό ανακοινωθέν για το Ασφαλιστικό εφόσον δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας και ότι δεν μπορούν να αρκεστούν σε ευχολόγια, ο κ. Τσίπρας αντέδρασε ενοχλημένος. «Οποιος δεν συναινεί με αυτή τη διατύπωση είναι υπέρ της μείωσης των συντάξεων!» της είπε.

Στο ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αναφέρεται: «Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα». Καταγράφονται, όμως, οι ενστάσεις της κυρίας Γεννηματά αλλά και του κ. Πλακιωτάκη για το Ασφαλιστικό και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την οποία δεν στήριξε επειδή όπως είπε στη σύσκεψη δεν θεωρεί το θέμα πρώτης προτεραιότητας. Σχετικά με το Μεταναστευτικό οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει: Να προωθήσει τη συνεργασία με την Τουρκία – την οποία η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη – προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά τη διακίνηση των προσφύγων. Και να παράσχει την απαιτούμενη οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση στη χώρα μας για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και ότι αποκλείονται κοινές περιπολίες με την Τουρκία.


ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Κατηγορώ Τσίπρα κατά αντιπολίτευσης για την αδυναμία συνεννόησης
Κατηγορώ κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, στη δήλωση του μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο οποίος επιχείρησε να χρεώσει στα άλλα κόμματα την αποτυχία της σύσκεψης. Χαρακτήρισε «κατώτερη των περιστάσεων» την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι » Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Σε ότι δε αφορά το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική.
Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων.

Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο.Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων.»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ