Σε μαραθώνιο εξελίχθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το οποίο κράτησε πάνω από 6 ώρες. Μετά τη σύσκεψη εκδόθηκε ανακοίνωση από την Προεδρία.

Πρώτος βγήκε από το προεδρικό Μέγαρο και έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Πάνος Καμμένος.

Στη συνέχεια έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης ο οποίος τόνισε ότι ζήτησε τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης καθώς είναι πολύ ισχνή η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος. Επίσης πρότεινε την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο. Το Ποτάμι τόνισε ο κ. Θεοδωράκης δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τρίτις πόλος και τάχθηκε κατά της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις της τόνισε ότι πιστεύει στο διάλογο και στην πολιτική συνεννόηση αλλά αυτό απιτεί σοβαρότητα. Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε επικοινωνιακά κόλπα. Δεν έγινα δεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια και δεν πρόκειται το κόμμα τους να μετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.


Τα θέματα της σύγκρουσης

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της σύγκρουσης ήταν το ζήτημα του Ασφαλιστικού και των συντάξεων.

Στις 17:45 εξήλθαν από την αίθουσα οι αρχηγοί για διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες τους καθώς είχε πυροδοτηθεί ένταση από τον κ. Πάνο καμμένο όταν κατηγόρησε το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία για το PSI.

Στις 17:50 σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος άρχισε να γράφεται το κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα αναφέρεται στο προσφυγικό αλλά και στο Ασφαλιστικό στο minimum της συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ τους και αφορά τη μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Επίσης θα γίνεται αναφορά και στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου στα πλαίδια της αλλαγής του συντάγματος. Τα θέματα του Ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης θα παραπέμπονται στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Η συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Με δεδομένες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για συναίνεση στο ασφαλιστικό, ο πήχυς των προσδοκιών στο Μέγαρο Μαξίμου για μία μίνιμουμ συνεννόηση σε θέματα μείζονος σημασίας μειώνεται αισθητά και ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα περιοριστεί στην καταγραφή των προβλημάτων, χωρίς να υπάρχει έδαφος για όποια συμφωνία.

Στη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνέχεια η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τελευταίος πήγε στο προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφού κάθισαν όλοι γύρω από το τραπέζι της σύσκεψης μπήκε στην αίθουσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Όταν έκλεισαν οι πόρτες του Συμβουλίου δημιουργήθηκε σοβαρό επεισόδιο στην αίθουσα όπου ήταν οι συνεργάτες των αρχηγών.

Ο καβγάς ξεκίνησε όταν δημοσιογράφοι έκαναν ερώτηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη. Επενέβη ο σε έντονο ύφος ο συνεργάτης του προσωρινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πλακιωτάκη βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος είπε ότι την ώρα που συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η κυβερνητικοί εκπρόσωπος προσπαθεί να δώσει κλίμα.

Με έντονο ύφος επενέβη ο κ. Τέρενς Κουίκ ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Κουμουτσάκο και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο λέγοντας «κρίμα είσαι και διπλωμάτης».

Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε λέγοντας «άσε με να κάνω την δουλειά μου» και η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε ότι εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλω να ενημερώνω τα ΜΜΕ.

Οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι ενώ η φρουρά βρέθηκε σε αμηχανία. Τελικά οι συνεργάτες των αρχηγών χωρίστηκαν σε πηγαδάκια του ιδίου κόμματος. Η ένταση ουσιαστικά εκδηλώνεται δια της σιωπής, ενώ μιλάνε μεταξύ τους χαμηλόφωνα για να μην ακουστούν.

Την έναρξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος μέχρι τις 13:25 είχαν μιλήσει μόνο ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Τσίπρας.

Στις 14:38 έγινε διάλειμμα στη σύσκεψη η οποία συνεχίστηκε μετά από λίγα λεπτά. Ο κ. Τσίπρας είπε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ότι η συζήτηση συνεχίζεται χαλαρά.

Σύμφωνα με διαρροές από τους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών μετά τις 15:30 άρχισε η δευτερολογία του Πρωθυπουργού. Νωρίτερα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διαρροές η κυρία Γεννηματά και ο κ. Πλακιωτάκης απέρριψαν και τις δύο επιτροπές που πρότεινε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το Ασφαλιστικό και την συνταγμαική αναθεώρηση.

Ο κ. Θεοδωράκης απέρριψε την επιτροπή για το ασφαλιστικό, συμφώνησε για την επιτροπή σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση με την προϋπόθεση όμως να συμπεριληφθεί και ο νέος εκλογικός νόμος.

Ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας ότι κάνουν επίθεση και πετροβολούν τον κ. Τσίπρα ενώ αυτοί έχουν φτάσει τη χώρα σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 15:30 τελείωσε η δευτερολογία του κ. Τσίπρα και ετοιμάζεται το κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό.

Οι αναγγελίες του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό και μία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη τόσο την σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι δεν θα συναντήσει ουσιαστικές αντιστάσεις για τη σύσταση των δύο αυτών επιτροπών, αν και δεν έχουν γίνει λεπτομέρειες ούτε για το ποιοι θα την απαρτίζουν, ούτε ποιοι θα είναι επικεφαλής, ούτε βεβαίως ποια θα είναι η ατζέντα τους.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, θα τονίσει ότι η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο της έως το τέλος Δεκεμβρίου, αφού στο μεσοδιάστημα έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τα προαπαιτούμενα και θα πρέπει εν συνεχεία να τα νομοθετήσει με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει.

Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται πρωτίστως να προχωρήσει η Επιτροπή για το ασφαλιστικό και ίσως προτείνει και σήμερα Πρόεδρο, αφού πάρει τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών αρχηγών. Το όνομα που ακούστηκε να είναι Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής (ή συντονιστής, όπως αρέσκεται να κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αποφύγει κομματικές και άλλες αντιρρήσεις) είναι του καθηγητή Σ. Ρομπόλη.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να υπάρξει κοινή πορεία όσον αφορά το θέμα του ασφαλιστικού και θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση εάν το κλίμα μέσα στην αίθουσα των πολιτικών αρχηγών ενταθεί ή όχι.

Γιατί, για παράδειγμα ο Π. Καμμένος είναι έτοιμος να επιτεθεί σε Ι. Πλακιωτάκη και Φ. Γεννηματά για το θέμα του PSI, ενώ θα ζητήσει περισσότερα στοιχεία που αφορούν τις μεγάλες συντάξεις και τις περικοπές τους από τον Β. Λεβέντη, ένα από τα εννέα σημεία που θέτει ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ώστε να στηρίξει την κυβέρνηση: «Εάν μας παρουσιάσει στοιχεία για τις συντάξεις και αυτά είναι ορθά, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τα υιοθετήσουμε»,δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της συγκυβέρνησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση της Προέδρου του ΠαΣοΚ Φώφης Γεννηματά η οποία διαμήνυσε ήδη στον Πρωθυπουργό ότι δεν συζητεί το ασφαλιστικό και εξέφρασε και τις αντιρρήσεις της όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζητώντας μια άλλη διαδικασία για συζήτηση. Ο προσωρινός Πρόεδρος της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκης, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, θα ακούσει τις απόψεις και θα τις μεταφέρει στους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης θα ακούσει τις απόψεις του Πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό, διαμηνύοντας ότι «τα δανεικά έχουν τελειώσει».

Εκλογικός νόμος – σενάρια εργασίας

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι εξετάζεται στην κυβέρνηση το νέο σενάριο για τον εκλογικό νόμο, το οποίο περιλαμβάνει απλή αναλογική ή αναλογικότερο σύστημα, 20 αντί 50 έδρες μπόνους για το πρώτο κόμμα και όριο το 2% αντί το 3% που ισχύει σήμερα. Το νέο εκλογικό σύστημα δεν θα συζητηθεί σήμερα στο συμβούλιο των πολιτικώς αρχηγών.