«Κεντρικό ρόλο» διαδραματίζει η Ελλάδα στο διάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, καθώς το κεντρικό ζήτημα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων. «Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται» δήλωσε γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας και διευκρίνισε ότι το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες της ελληνικής με την τουρκική Ακτοφυλακή. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη της Συνόδου.

«Επειδή το θέμα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων, η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Συζητήσαμε εντατικά με τον έλληνα πρωθυπουργό για όλα αυτά τα θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δει κανείς ότι στη συνολική διαδικασία ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην Τουρκία και συζήτησε με την ηγεσία της Τουρκίας. Εκεί υπήρχε βεβαίως μια διμερής ατζέντα, αλλά και αυτή η ατζέντα (σ.σ. εννοεί την προσφυγική κρίση). Αυτό ήταν σημαντικό. Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται, και κανένας δεν θέλει να το κάνει ενάντια στην ελληνική βούληση» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας και συνέχισε:

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σε αυτό εποικοδομητικό ρόλο και έχει η ίδια μεγάλο συμφέρον να διασφαλίσει τα ίδια τα σύνορά της και να θέσει τη διαδικασία υπό έλεγχο. Με τους σημερινούς αριθμούς, αυτό είναι πολύ δύσκολο και πιστεύω έχουμε πολύ σχετικά συμφέροντα και συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθούν κοινές περιπολίες των Λιμενικών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει περιπολίες με την Τουρκία, είναι απόφαση της Ελλάδας, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στοιχείο του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στοιχείο του Σχεδίου Δράσης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στα σύνορα. Για αυτό δεν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κοινές περιπολίες. Η θαλάσσια περιοχή δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μην μπορεί να επιβλεφθεί. Η επιχείρηση ‘Ποσειδών’, η οποία βρίσκεται εκεί, μπορεί να δει ακριβώς ποια σκάφη βρίσκονται πού, και αντίστοιχα γνωρίζει ασφαλώς και η Τουρκία ποια σκάφη βρίσκονται πού. Επομένως, το θέμα δεν είναι οι κοινές περιπολίες, αλλά η από κοινού φύλαξη των συνόρων και σε αυτό υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Αυτές έχουν συζητηθεί με την Τουρκία και γίνεται επεξεργασία τους».

Σε ό,τι αφορά το εάν θα μπορούσαν να εγκατασταθούν Hotspots στην Τουρκία, η ίδια κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι «αυτό βεβαίως εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία», ενώ ερωτηθείσα αν η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα απασχολήσει την Σύνοδο Κορυφής, εξήγησε ότι το ζήτημα δεν αφορά τη Σύνοδο και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για διάλογο επί της πολιτικής για την ασφάλεια, αλλά για διάλογο επί θεμάτων οικονομικής και μεταναστευτικής πολιτικής, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Κυπριακό θα απασχολήσει την Σύνοδο της Κυριακής, καθώς θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες δύο εκ των βασικών «παικτών», το κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα για μια Σύνοδο Κορυφής, αλλά βεβαίως πάντα γίνεται αναφορά στο θέμα της Κύπρου στον συνολικό διάλογο με την Τουρκία.

«Εμείς πάντως αναφερόμαστε στο θέμα τακτικά, και είναι σαφές σε όλους μας ότι μια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, θα έδινε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μια εντελώς νέα δυναμική. Οι εργασίες πάνω σε αυτό συνεχίζονται εντατικά. Η εκτίμησή μας είναι ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα υποσχόμενη από ό,τι εδώ και παρά πολλά χρόνια. Αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο, ώστε να μπορούμε να πούμε ‘τώρα έγιναν όλα’. Χρειάζεται ακόμη περαιτέρω πρόοδος και γίνεται έντονη συζήτηση με την Τουρκία για αυτό» ανέφερε ο γερμανός αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική να ανοίξουν κάποια από τα κεφάλαια της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο ίδιος τόνισε: «Βεβαίως υπάρχει η πρόθεση να εργαστούμε πάνω σε περαιτέρω κεφάλαια. Υπάρχουν εκεί γνωστά προβλήματα σε διάφορα κεφάλαια, αλλά το άνοιγμα κεφαλαίων δεν λειτουργεί με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά υπάρχει προεργασία για τα λεγόμενα ‘κριτήρια αξιολόγησης’ (benchmarks) που πρέπει να δημιουργηθούν, και πάνω σε αυτό γίνεται η εργασία στο α’ τρίμηνο. Αυτό εξαρτάται έπειτα, και από άλλες πολιτικές εξελίξεις. Είναι σαφές στον καθένα αυτό, αλλά η προεργασία διεξάγεται ήδη ώστε, αν έχουμε επιτυχία σε άλλα πεδία πολιτικής, να μπορέσουμε τότε πιθανώς να ανοίξουμε γρήγορα τα κεφάλαια».

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίστηκε αισιόδοξη για επιτυχή έκβαση της Συνόδου Κορυφής, ενώ περιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για την κοινή δήλωση θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξή της και ότι «τότε θα μπορεί να γίνει μια πολιτική συζήτηση για το πώς θα οικοδομήσουμε την περαιτέρω συνεργασία μας».