Διχασμός επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. για το εάν θα πρέπει να στηρίξει ή όχι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει έστω και ψήγματα συναίνεσης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορούν όλοι για «πολιτικά παίγνια» με τους θεσμούς σε μια περίοδο που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει…κενό εξουσίας.

O κ. Πλακιωτάκης μετά το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό». Παράλληλα ανέφερε ότι η Ν.Δ. ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και αυτός ως πρόεδρός της, θα παραβρεθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά διεμήνυσε: «Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Η κίνηση του Πρωθυπουργού να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών επηρεάζει και την προεκλογική εσωκομματική διαδικασία στη Ν.Δ. και τη στάση των υποψηφίων αρχηγών, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα και ταυτόχρονα ανέδειξε τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και απόψεις για το θέμα της συναίνεσης και «φώτισε» τις ουσιαστικές πολιτικές προσεγγίσεις για το ζήτημα της συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης αναμένεται να προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεσμικά, αλλά χωρίς να δεσμευτεί για τίποτα. Θα ακούσει, θα επισημάνει τις θέσεις της Ν.Δ. και θα επιφυλαχθεί για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά με συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά το συμβούλιο των αρχηγών.

Ο κ. Πλακιωτάκης συνάντησε και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη των πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, να προσέλθει η Ν.Δ. στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, να ακούσει, να τοποθετηθεί, αλλά να μην δεσμευτεί για τίποτα. Εξάλλου στο ζήτημα του ασφαλιστικού, η Ν.Δ. παρά τις αποκλίνουσες θέσεις που υπάρχουν στο θέμα της συναίνεσης, έχει κοινή θέση και δεν πρόκειται κανένας να ψηφίσει το οποιοδήποτε νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η κίνηση του Πρωθυπουργού να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εκλαμβάνεται από τη Ν.Δ. ως ένδειξη αδυναμίας του ίδιου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η πρωθυπουργική πρωτοβουλία προκάλεσε και εσωτερική αναταραχή στη Ν.Δ. Ο Μάκης Βορίδης πρότεινε μάλιστα να παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας υπέρ του Αντώνη Σαμαρά για να ηγηθεί κυβέρνησης, ενώ ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης έλεγε σε δημοσιογράφους ότι η Ν.Δ. δεν έχει κανένα λόγο να συμμετάσχει στη σύσκεψη των αρχηγών.

«Αν υπάρχει χρεία συναίνεσης να παραιτηθείτε, να στηρίξετε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και να συνεχίσουμε από εκεί που το έχουμε αφήσει» είπε ο κ. Βορίδης, σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη που θέτει ως βασική προϋπόθεση για την παροχή συναίνεσης από τη ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ το να ζητήσει το κυβερνών κόμμα «συγγνώμη» και όχι την αλλαγή πρωθυπουργού. Η κυρία Μπακογιάννη, αν και ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, αφήνει ανοικτό έστω και υπό προϋποθέσεις ένα συναινετικό πεδίο.

Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν οι κκ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας για την κίνηση του Πρωθυπουργού, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης δεν τοποθετήθηκε, αν και την περασμένη Δευτέρα σε τηλεοπτική εκπομπή επικαλέστηκε το θεσμικό ρόλο ευθύνης της Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση και σημείωσε ότι οι ακραίες, λαϊκιστικές αντιδράσεις προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ανώτερες κομματικές πηγές της Ν.Δ. σημείωναν ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και προανήγγειλαν ότι εάν αποχωρήσει το ΠαΣοΚ τότε θα αποχωρήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν πρόκειται να μείνουμε σε μια τέτοια συζήτηση. Ο ίδιος ο Τσίπρας υποβίβασε την αυριανή συνάντηση. Ενώ στην αρχή μιλούσε για συναίνεση, κατόπιν μίλησε για διάλογο και όταν ο πρωθυπουργός πήρε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης μίλησε για ενημέρωση» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα, διευκρίνιζαν ότι εάν απλώς στη σύσκεψη ο κ. Τσίπρας ενημερώσει για τα θέματα αυτά δεν έχει λόγο να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

«Η ΝΔ θα συζητήσει μόνο το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα, ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα είναι παρών και ο Νταβούτογλου» έλεγαν και συμπλήρωναν σε ότι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ότι η ΝΔ έχει κάνει εδώ και καιρό ολοκληρωμένες προτάσεις.