Αρνητικό είναι το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η πρωθυπουργική κίνηση περιπλέκει και άλλο τη διάδικασία εσωκομματικής εκλογής στην συντηρητική παράταξη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί κοινή γραμμή για το ποια θα είναι η στάση της ενόψει του συμβουλίου και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και εκτελών χρέη προέδρου Γιάννης Πλακιωτάκης αναμένει επίσημη πρόσκληση, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με κορυφαία στελέχη και θα έχει συνεννοήσεις με τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί της στάσης της Ν.Δ.στο ασφαλιστικό, κυριαρχεί η άποψη της καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ στις τάξεις των «καραμανλικών» κυριαρχεί η θέση για αποχή από την ψηφοφορία.

Η Ν.Δ.που βρίσκεται σε φάση αναζήτησης των προθέσεων του Πρωθυπουργού και της σκοπιμότητας της κίνησής του, αναμένει επισήμως την πρόσκληση για την σύσκεψη, αλλά και να δει την ακριβή ατζέντα της, πριν τοποθετηθεί.

Το γενικό κλίμα που υπάρχει είναι όσο η ΝΔ είναι σε φάση εσωκομματικής διαδικασίας και την εκπροσωπεί ο κ. Πλακιωτάκης ως προεδρεύων επιβάλλεται σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις να συγκαλείται η Κ.Ο.για να λάβει αποφάσεις για τη στάση του κόμματος.

Ήδη, ο υποψήφιος αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα σύγκλησης Κ.Ο. σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για το κόμμα. «Μέχρι να εκλέξει επόμενο αρχηγό η Νέα Δημοκρατία τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερα επικριτικός ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και συνέχισε: «Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές.

Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η μόνη περίπτωση να υπάρξει συνεννόηση με τη ΝΔ, η οποία είναι έτοιμη να συζητήσει, αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές. Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη» υπογράμμισε.

Υπέρ της σύγκλησης της Κ.Ο. τάσσεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι το ανώτατο εν ενέργεια κομματικό όργανο πρέπει να συζητήσει την τακτική της ΝΔ από εδώ και πέρα, όπως είχε προτείνει ήδη από την συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης.

«Η ξαφνική πρόταση του κ. Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γεννά πολλά ερωτηματικά. Πρώτον, διότι προέρχεται από έναν πολιτικό ο οποίος συστηματικά ως αρχηγός αντιπολιτεύσεως τορπίλισε κάθε προσπάθεια συναίνεσης. Άρα, είναι δύσκολο να μας πείσει τώρα για τις καλές του προθέσεις. Δεύτερον, διότι έρχεται σε μια στιγμή, που ο κ. Τσίπρας καλώς γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ακόμα εν μέσω της εσωκομματικής της διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού» σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, επειδή δεν μπορεί να έχει η ΝΔ ξεκάθαρη και ενιαία στάση στα τρέχοντα ζητήματα, διερωτάται γιατί ο Πρωθυπουργός επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Σε αυτό το κλίμα, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών υπό τον κ. Πλακιωτάκη που θα έχει επικοινωνία και με τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και κεντρικά στελέχη της Ν.Δ.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης δεν υπήρξε επίσημη απάντηση από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη που δεν ήταν αρνητικός εξ αρχής στο ενδεχόμενο να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με την κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις. Αντίθετα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζητεί σύγκληση της Κ.Ο., παρουσία όλων των υποψηφίων αρχηγών, πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ωςπολιτικά ύποπτη χαρακτηρίζει την κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας κ. Απ. Τζιτζικώστας και σε δήλωσή του αναφέρει ότι είναι σε κάθε περίπτωση προσχηματική.

«Είναι ξεκάθαρο, ό,τι η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε και η ίδια διαπραγματεύτηκε, την οδηγεί στο να ψάχνει σήμερα συνενόχους» σημειώνει και αναφέρει ότιπρέπει να υπάρξει επισήμως πρόσκληση προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς και πάνω από όλα οριστικοποίηση των θεμάτων προς συζήτηση.

Παράλληλα ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την σύγκληση της Κ. Ο.της Ν.Δ. πριν το Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών, παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων, για να παρθούν οι αποφάσεις.

Τέλος, υποστηρίζει ότι επανειλημμένως και από την πρώτη στιγμή ζήτησε δημόσια, την ανάγκη συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων για την Προεδρία της Ν.Δ., για να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση».