Τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη δίνουν και παίρνουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των εσωκομματικών εκλογών αρχίζει να μπαίνει στην κίτρινη ζώνη της παραπολιτικής. Μέσα στη δίνη της εσωκομματικής κρίσης, αρχίζει σιγά – σιγά να χάνεται το μέτρο. Οι παραδοσιακοί άγραφοι κανόνες της πολιτικής παραβιάζονται πολύ συχνά, δίνοντας την αίσθηση η συντηρητική παράταξη βρίσκεται στο λυκόφως μιας εποχής.

Η παρούσα εσωκομματική εκλογή είναι μια αναμέτρηση πολιτικής επιβίωσης και φαίνεται ότι θα είναι μέχρι τελικής πτώσεως. Η ένταση στο εσωτερικό κυριαρχεί, παρά την πρόσφατη πεντάωρη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όλοι και όλες δίνουν τα…«ρέστα» τους για την ανακατανομή της κομματικής εξουσίας.

Η…αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί προκαλεί θλίψη σε ιστορικά στελέχη της παράταξης, όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης που εμφανίστηκε μετά από πάρα πολύ καιρό και είπε με νόημα: «Δεν φοβάμαι τη διάσπαση…τη βλέπω».

Με αυτή την εκτίμηση συμφωνούν πολλοί, αν και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι δεν φοβάται διάσπαση και δεν την βλέπει, και επιμένει σε γρήγορη ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών.

Ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αρκετά προβληματισμένος και αυτός με όσα παρακολουθεί, έσπευσε, στη σκιά των όσων συμβαίνουν να απευθύνει δημόσια έκκληση για ενότητα και σοβαρότητα, δυο λέξεις, όπως είπε που πρέπει όλοι να σεβαστούν.

Ουσιαστικά ήταν ένα σαφές μήνυμα προς όλους, αλλά κυρίως προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που του επιτέθηκε τις τελευταίες ημέρες και την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναμόχλευσε έξι χρόνια μετά την εσωκομματική εκλογή του 2009 αφήνοντας αιχμές για νοθεία. Στην κυρία Μπακογιάννη απάντησε ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τονίζοντας ότι τότε ο Κ. Καραμανλής και ο Δημήτρης Σιούφας εγγυήθηκαν την αδιάβλητη διαδικασία, αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας «το γινάτι βγάζει μάτι».

Η παρέμβαση του κ. Σαμαρά και ειδικά η αναφορά περί «ενότητας και σοβαρότητας» απευθυνόταν και στους άλλους υποψηφίους αρχηγούς, τα στελέχη και τους βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων ειδικά «καραμανλικοί» φθάνουν στα άκρα, υπονοώντας πως επιθυμεί τη διάσπαση της Ν.Δ., εκτίμηση που αποκηρύσσει όμως ο κ. Καραμανλής.

Από το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου «Έξι προεδρικά πορτρέτα» του Κύπριου Κωστή Χατζηκωστή, επανέλαβε την προαναφερόμενη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στις τηλεοπτικές κάμερες και απευθυνόμενος στον παριστάμενο αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και προεδρεύων του κόμματος, Γιάννη Πλακιωτάκη, του είπε: «Γιάννη, είμαστε μαζί σου να προχωρήσεις γρήγορα την εσωκομματική διαδικασία των εκλογών».

Το ενδιαφέρον ήταν ότι ο κ. Σαμαράς, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά από πάρα πολύ καιρό, αν και μίλησε για το βιβλίο και τον φίλο του κ. Χατζηκωστή, τον οποίο εκθείασε για τους αγώνες του στο Κυπριακό, βρήκε την ευκαιρία, παρουσία και του υποψηφίου αρχηγού της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη που στηρίζει την πρωθυπουργική του θητεία, να στείλει και πολιτικά μηνύματα, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του.

Την ίδια στιγμή, πέρα από την επιστροφή της κυρίας Μπακογιάννη στο 2009, συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν έγινε ή όχι σαμποτάζ την περασμένη Κυριακή με το φιάσκο της αναβολής των εκλογών στη Ν.Δ. Πρώτη η κυρία Μπακογιάννη άφησε υπονοούμενα για σαμποτάζ, στην ίδια γραμμή κινήθηκε επί της ουσίας χθες το βράδυ ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος (σ.σ. στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα), αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι σε άλλη λογική, δεν πιστεύουν την εκδοχή του δόλου, αλλά μένουν στην τεχνική αδυναμία.

Άλλοι, κυρίως υποστηρικτές του κ. Μεϊμαράκη, βλέπουν…«φαντάσματα», όπως λένε μερικοί βουλευτές, καθώς θεωρούν ότι για το φιάσκο με την εταιρεία υπάρχει δάκτυλος «σαμαρικών». Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης που εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Νίκο Τσιούτσια, ζήτησε να κινηθεί η Ν.Δ. νομικά κατά της εταιρείας και έστειλε σχετική επιστολή στον κ. Πλακιωτάκη, ζητώντας να τοποθετηθούν και οι άλλοι υποψήφιοι.

Η επόμενη κίνηση είναι να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες κατά της εταιρείας Infosolutions, καθώς αυτό συμφωνήθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι κκ. Πλακιωτάκης και Παπαμιμίκος που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σαμποτάζ.

Άρα, το ερώτημα είναι ποιος ευνοήθηκε από αυτό το σαμποτάζ, καθώς ήδη συζητούνται πολλά και για δυνάμεις εκτός της Ν.Δ., αν και όλα αυτά μένει να αποδειχθούν.

Σε αυτό το κλίμα και με την εκτίμηση πολλών ιστορικών στελεχών ότι η Ν.Δ. κινείται στον αστερισμό της παρακμής, ο κ. Πλακιωτάκης που έχει τη στήριξη όλων, καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να εγγυηθεί ομαλή μετάβαση στις εκλογές και επιτυχή διεξαγωγή τους.

Πρόσωπο κοινής αποδοχής και μετριοπαθής ο κ. Πλακιωτάκης (σ.σ. έκπληξη υπήρξε με την χθεσινή αναφορά του Γιάννη Βαρβιτσιώτη..«Ο Μεϊμαράκης διόρισε τον κ. Πλακιωτάκη, τον κ. Στατάκη;), επιχειρεί να συμβιβάσει τις τέσσερις πλευρές. Ήδη, ο κ. Τζιτζικώστας του τηλεφώνησε και ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για να του απαντήσει ο κ. Πλακιωτάκης ότι «υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Κ.Ο.» και άρα αναμένεται να οριστεί πότε θα γίνει.

Ο στόχος να γίνουν οι εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου παραμένει και ήδη αναζητείται εταιρεία αξιόπιστη (σ.σ. δεν αποκλείεται να γίνουν οι εκλογές με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλ. χειρόγραφα), ενώ φαίνεται πως έχει γίνει κρούση και στον ΟΤΕ για να συνδράμει στην εκλογική διαδικασία. Νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), υπό την προεδρία πλέον του αρχαιότερου εκ των βουλευτών, του Γιάννη Τραγάκη.

Οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο διάσπασης είναι συνεχείς και πολλά τα σενάρια για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δεξιού κόμματος ή και ενός κεντρώου-φιλελεύθερου. «Μόνο η μαζική συμμετοχή μπορεί να επουλώσει το τραύμα της Ν.Δ. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και ενωμένη κεντροδεξιά» είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σκιά των σεναρίων για διάσπαση.

Πολλοί βουλευτές εμφανίζονται ανήσυχοι, ενώ 100 στελέχη, μεταξύ των οποίων και πολλοί πρώην βουλευτές ζητούν παρέμβαση των κκ. Καραμανλή και Σαμαρά. Ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανάφερε ότι δεν είδε στην Κ.Ο. την ψυχραιμία που περίμενε να δει, ο Κώστας Γκιουλέκας σημείωσε πως πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, ενώ η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου είπε ότι το πρόβλημα της ΝΔ είναι βαθύτερο από την εκλογή ηγεσίας.