Να περισώσουν την τιμή και την πολιτική υπόληψη της Νέας Δημοκρατίας, να εμφανιστούν εγγυητές της ενότητας της συντηρητικής παράταξης και ταυτόχρονα να…σβήσουν τα σενάρια περί διάσπασης, επιχειρούν τις τελευταίες ώρες οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι πολύ τεταμένο, παρά την προσπάθεια που έγινε το βράδυ της Τρίτης, κατά την πεντάωρη συνεδρίαση της Κ.Ο. να σταλεί μήνυμα ότι η παράταξη ενωμένη πρέπει τάχιστα να φθάσει στις εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες όλοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνουν έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Τα όσα έχουν συμβεί, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο σε συνδυασμό και με το φιάσκο της αναβολής των εκλογών της περασμένης Κυριακής δεν είναι εύκολο να εξαφανιστούν ως δια μαγείας με μια συνεδρίαση της Κ.Ο. και το μήνυμα των βουλευτών πως οι ίδιοι εγγυώνται την ενότητα της Ν.Δ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζαν οι πρώην Πρωθυπουργοί και διατελέσαντες πρόεδροι της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο ένας εκ των υποψηφίων αρχηγών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι από τους άλλους τρεις υποψήφιους, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τους βουλευτές, εντούτοις το πολιτικό χάσμα ήταν εμφανές.

Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι η συντηρητική παράταξη θα πορευθεί ενωμένη το επόμενο διάστημα, αφού υπάρχουν τεράστιες διαφορές που αναδεικνύονται συνεχώς, με κεντρική αυτή της συνεννόησης και σε συνεργασίας (σ.σ. όχι κυβερνητικής) με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη επιμένουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητα, το φάντασμα της διάσπασης (σ.σ. διάλυσης για άλλους) πλανάται πάνω από τη Ν.Δ.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει…μπαρούτι, παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται στο παρασκήνιο. Ακόμα και χθες, λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο. το κλίμα ήταν εκρηκτικό, κυρίως μετά την αποκάλυψη του Βήματος με συγκεκριμένα στοιχεία, το απόγευμα της Τρίτης, ότι υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ που ετοιμάζονταν να αμφισβητήσουν, έχοντας ως όπλο το καταστατικό του κόμματος, την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να οριστεί ο γ.γ. της Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης ως υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ.

Η παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη το απόγευμα της Τρίτης άνοιξε το δρόμο για άλλες διεργασίες και κάποια στιγμή κυρίαρχο ήταν το σενάριο της αμφισβήτησης της απόφασής του να ορίσει τον κ. Πλακιωτάκη, με επίκληση του καταστατικού.

Μάλιστα, ο βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, επί της ουσίας επιβεβαίωσε πλήρως το Βήμα, καθώς με δηλώσεις του πριν από την έναρξη της Κ.Ο. ανέφερε ότι δεν μπορεί να ορίσει αντιπρόεδρο ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ είχε προηγηθεί η παραίτηση του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου από την προεδρία της ΚΕΦΕ, εξέλιξη που άνοιγε το δρόμο να προεδρεύσει αυτός δυνάμει του καταστατικού της ΝΔ, κάτι όμως που ούτε ο ίδιος ήθελε επί της ουσίας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός σε όλα τα στρατόπεδα, αλλά από τη στιγμή που η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα δεν ήθελε να οξύνει τα πνεύματα, επήλθε συμβιβασμός. Εξάλλου και η πλευρά Μεϊμαράκη δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά και έγιναν αρκετά τηλεφωνήματα για να πέσουν οι τόνοι, ενώ και ο απερχόμενος πρόεδρος δεν πήγε στην Κ.Ο. σε μια λογική εκτόνωσης της έντασης.

Η πλευρά Μεϊμαράκη θα απαντούσε με κίνηση αμφισβήτησης του κ. Παπαμιμίκου και θα δρομολογούσαν διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο (άρθρο 7) επικαλούμενη «ειδικό λόγο» ώστε να αλλάξει το καταστατικό της ΝΔ και να τροποποιηθεί ο τρόπος εκλογής του προέδρου. Αυτό όμως θα ήταν casus belli με ότι αυτό θα σήμαινε για τη Ν.Δ.

Επίσης κομβικό ρόλο να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην προχωρήσει η κίνηση διαδραμάτισε και ο Μάκης Βορίδης που χαμήλωσε τους τόνους και…εξουδετέρωσε την παρέμβαση του κ. Αθανασίου.

Παράλληλα και ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας δεν έθεσε καν θέμα στην Κ.Ο. για τον κ. Πλακιωτάκη, τον οποίο ομόφωνα στηρίζουν όλοι οι βουλευτές για να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και να εκπροσωπήσει τη Ν.Δ.

Το σενάριο αμφισβήτησης της απόφασης του κ. Μεϊμαράκη άνοιγε άλλα θέματα και κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να οδηγήσει σε οριστική ρήξη την κατάσταση. Απλά ήταν μια καλή αφορμή η κάθε πλευρά να στείλει τα δικά της μηνύματα και έγινε επίδειξη δύναμη μέσα από ένα σκληρό παρασκηνιακό μπρα ντε φερ για το ποιος έχει το πάνω χέρι.

Στη σκιά των παρασκηνιακών κινήσεων, οι κκ. Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης κράτησαν χαμηλούς τόνους στην Κ.Ο., απόντων των κκ. Καραμανλή και Σαμαρά, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από βουλευτές, όπως ο Κώστας Τασούλας και ο Θανάσης Δαβάκης.

Στην πεντάωρη συνεδρίαση που έληξε μετά τα μεσάνυκτα (σ.σ. σε άλλο σημείο υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για το τι ειπώθηκε) πέρα από το γενικό μήνυμα περί ενότητας, απόφαση δεν ελήφθη για τις εκλογές, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ, της οποίας πλέον πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος εκ των βουλευτών, ο Γιάννης Τραγάκης με στόχο την εκλογή έως τα μέσα Δεκεμβρίου, είτε με εταιρεία και μηχανοργάνωση, είτε χειρόγραφα δηλ. με τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διεξαγωγή των εκλογών έως τις 13 Δεκεμβρίου είναι ο στόχος όλων, εκτός από τον Νίκο Δένδια που πρότεινε τη ματαίωση της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας ώστε να γίνει συνέδριο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και να γίνει η εκλογή τον Απρίλιο και υποστηρίχθηκε από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, Κώστα Τσιάρα, Όλγα Κεφαλογιάννη και Θόδωρο Καράογλου.

Η ένταση όμως δεν λείπει και δεν θα λείψει, καθώς χθες άνοιξε και επίσημα από την Ντόρα Μπακογιάννη το κεφάλαιο των εσωκομματικών εκλογών του 2009, καθώς είπε ότι τότε έπεσε το ηλεκτρονικό σύστημα τέσσερις ώρες και έγιναν «σημεία και τέρατα», αλλά και «πράματα και θάματα», υπονοώντας ότι υπήρξαν λαθροχειρίες, ενώ άφησε υπονοούμενα για σαμποτάζ και στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά δεν το άφησε αναπάντητο και ο πρώην υπουργός Επικρατείας και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Σταμάτης πέρασε στην αντεπίθεση και είπε με έμφαση στην Κ.Ο. «Ακούω τώρα μετά από 6 χρόνια να αμφισβητείται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των εκλογών του 2009 που εγγυήθηκαν οι Κώστας Καραμανλής και Δημήτρης Σιούφας».