Οπως δείχνει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν αμφισβητείται η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έως τις πέντε το απόγευμα της Τρίτης, όποτε και ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία, για να ορίσει τον γ.γ.της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη αντιπρόεδρο του κόμματος, ώστε αυτός να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα πριν αρχίσει η ΚΟ το θέμα Πλακιωτάκη έθεσε με έμμεσο τρόπο και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Λίγο αργότερα ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε ότι όλοι στηρίζουν τον κ. Πλακιωτάκη. Οι βουλευτές επέλεξαν τελικά να μην θέσουν το θέμα Πλακιωτάκη και επικράτησαν άλλες σκέψεις περισσότερο πολιτικές για να μην φορτιστεί και άλλο το κλίμα.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας ξεκίνησε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ χωρίς την παρουσία των κκ Καραμανλή, Σαμαρά και Μεϊμαράκη.Tο κλίμα είναι αυστηρής σύγκλισης, να προχωρήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Χειροκροτήθηκε θερμά απο τους βουλευτες οταν μπήκε o αντιπρόεδρος της ΝΔ Πλακιώτακης. «Δεν ομιλώ και δεν θα λειτουργήσω ούτε ως αντιπρόεδρος , ούτε ως προσωρινός προεδρος θα λειτουργήσω ως στρατιώτης».

Επίσης, ο Κώστας Γκιουλέκας ζήτησε να οριστεί 5μελής επιτροπή και αντί για την ΚΕΦΕ να αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Ν. Κακλαμάνης αν και συμφώνησε επί της αρχής με το συνέδριο τελικά είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και να γίνει άμεσα η εκλογή του προέδρου. Ο Νικήτας Κακλαμάνης έβαλε στο στόχαστρο τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, καλώντας τους βουλευτές να του… «κόψουν τα πόδια» εάν επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Γιάννη Πλακιωτάκη, δήλωση για την οποία έλαβε χειροκρότημα από τα μέλη της Κ.Ο.

Η παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη

«Να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση.

Δημιουργική ανανέωση. Από την Αρχή!

Η εκλογή νέου προέδρου θα διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος.

Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από σήμερα. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Προτείνω κώδικα δεοντολογίας με δύο μόνον άρθρα:


1. Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας.


2. Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και Προέδρους του Κόμματος.

Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Και οι τέσσερις. Με κοινό στόχο:


• Την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη

• Την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες

• Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία.

Η 13η Δεκεμβρίου θα είναι ημέρα αναγέννησης, ενότητας και ανάτασης για τη ΝΔ.

Ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

Η παρέμβαση Τζιτζικώστα

Ενωτική χαρακτηρίζεται η εισήγηση Τζιτζικώστα στην οποία πρότεινε τη συνάντηση ων 4 αμέσως μετά την ΚΟ, συνδιάσκεψη για την παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων μέσα στην εβδομάδα, ενώ έκανε έκληση να πέσουν οι τόνοι. Επίσης αποδέχτηκε την πρόταση Μητσοτάκη να μην αναφέρονται οι υποψήφιοι ονομαστικά ο ένας στον άλλον ενώ ζήτησε οι εκλογές να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν ακόμα και στις 6 Δεκεμβρίου.

Παρέμβαση Δένδια

Ο κ. Δένδιας πρότεινε εκλογή νέας ηγεσίας τον Απρίλιο και ταχτικό συνέδριο τον Μάρτιο ενώ μαζί του συντάχθηκαν η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ενωτικός ήταν στην ομιλία του ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος καιζήτησε να μιλήσουν για το ενδεχόμενο ή μη συγκυβερνήσεως.

H επιλογή Πλακιωτάκη

Η κίνησή του κ. Μεϊμαράκη να επιλέξει τον κ. Πλακιωτάκη και να τον ορίσει αντιπρόεδρο της Ν.Δ. δύναται να αμφισβητηθεί με νομικά επιχειρήματα και να δώσει λαβή για πολιτική αξιοποίηση από τους αντιπάλους του, λίγες ώρα πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Βήμα» που αποκαλύπτει τη σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Κ.Ο., να τεθεί το θέμα στην αρχή της συνεδρίασης από ομάδα βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 1, όπως ορίζεται από το καταστατικό της ΝΔ, «Πρόεδρος του Κόμματος είναι αυτός που εκλέγεται νόμιμα, με τον τρόπο που ορίζεται στο παρόν άρθρο.».Στο άρθρο 9, παρ. 2,υποπαρ. 8: «Μπορεί να ορίζει έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους του Κόμματος, στους οποίους μπορεί να αναθέτει την προσωρινή αναπλήρωσή του όταν κωλύεται, την εποπτεία και τον συντονισμό ειδικότερων τομέων ευθύνης που καθορίζει ο ίδιος, καθώς και κάθε άλλη, κατά την κρίση του, αρμοδιότητα.».

Στη συνέχεια το άρθρο 10, παρ. 19 ορίζει ρητά ότι: «Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος. Επί περισσότερων Αντιπροέδρων, τηρείται η τάξη ορισμού τους ή, επί ταυτόχρονου ορισμού, η αρχαιότητά τους σε κοινοβουλευτική θητεία. Εάν δεν υπάρχουν ή κωλύονται οι Αντιπρόεδροι, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, οπότε εφαρμόζεται η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της § 9 του παρόντος άρθρου.».

Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, πρόεδρος του κόμματος με πλήρεις αρμοδιότητες, είναι ο εκλεγμένος κατά τις διατάξεις του Καταστατικού και όταν αυτός παραιτηθεί, τότε οφείλει, κατ’ αρχήν, να παραμείνει πρόεδρος και έχει όλες τις εξουσίες του Προέδρου, άρα και την εξουσία να ορίζει Αντιπρόεδρο.

Την βραδιά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, πριν παραιτηθεί, όρισε με απόφασή του ως αντιπρόεδρο τον κ. Μεϊμαράκη, όπως ορίζει το άρθρο 9, παρ. 2, υποπαραγρ. 8 του καταστατικού. Στη συνέχεια παραιτήθηκε, όπως είναι γνωστό, ο κ. Σαμαράς και κατ’ εφαρμογήν του δεύτερου εδαφίου της παρ. 19 του άρθρου 10 του Καταστατικού και ο αντιπρόεδρος ασκεί έκτοτε, προσωρινά, τα καθήκοντα του Προέδρου.

Άρα, η ανάλυση που γίνεται από κεντρικά στελέχη της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης ήταν έως την στιγμή της παραίτησής του προεδρεύων αντιπρόεδρος του κόμματος και όχι πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας όμως όσες αρμοδιότητες συνάδουν ερμηνευτικά με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος Αντιπροέδρου.

Σημαντικό όμως είναι το στοιχείο ότι ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Ενικός» στο Σταρ, τόνισε με έμφαση ότι είναι πρόεδρος εκλεγμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Η ερμηνεία όμως που κάνουν διάφορα στελέχη της ΝΔ συνδυάζοντας τις διατάξεις, είναι ότι ο προεδρεύων αντιπρόεδρος, άρα ο κ. Μεϊμαράκης, δεν μπορεί να ορίσει περαιτέρω άλλους αντιπροέδρους διότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Και αυτό διότι εξουσία να ορίζει αντιπροέδρους έχει ο εκλεγμένος, όπως λένε, πρόεδρος και όχι ο εκτελών προσωρινά χρέη προέδρου, αντιπρόεδρος. Μάλιστα επισημαίνουν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν είχε νόημα η έννοια της προσωρινότητας που αναφέρεται ρητά στο καταστατικό, το οποίο θα παραβιαζόταν με ορισμό αντιπροέδρου από αντιπρόεδρο.

Επίσης, σημειώνουν ότι στην ουσία θα καταργούνταν και η άλλη ρητή καταστατική διάταξη (τέταρτο εδάφιο της παρ. 19 του άρθρου 10) που ορίζει τα περί προσωρινούς άσκησης καθηκόντων προέδρου, σε περίπτωση ελλείψεως Αντιπροέδρου, από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Και αυτό διότι, εάν ο αντιπρόεδρος μπορούσε να διορίζει αντιπρόεδρο του αντιπροέδρου, η ανωτέρω διάταξη θα ήταν, όπως υπογραμμίζουν περιττή, και δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξής της.

Τη νομιμότητα της ανάθεσης της μεταβατικής προεδρίας από τον κ. Μεϊμαράκη στον κ. Πλακιωτάκη αμφισβητεί ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος που ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για το φιάσκο της Κυριακής και παραιτήθηκε από την προεδρία της Εφορευτικής Επιτροπής.

Επιβεβαιώνει ο γραμματέας του κόμματος

Ο κ. Παπαμιμίκος που παραμένει στη θέση του γραμματέα του κόμματος, επιβεβαίωσε πλήρως το Βήμα, ουσιαστικά για την κίνηση των βουλευτών που αμφισβητούν την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη, υποστηρίζοντας και αυτός, ότι το καταστατικό προβλέπει ότι ο μεταβατικός πρόεδρος, δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει αντιπρόεδρο.

Μάλιστα, το επιχείρημα είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης ορίστηκε από τον κ. Σαμαρά ως μεταβατικός πρόεδρος, παίρνοντας νομιμοποίηση από την Πολιτική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.