Tην προκήρυξη με την ανάληψη ευθύνης αναμένουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκειμένου να απαντηθούν μια σειρά ερωτημάτων όπως ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση τ ξημερώματα της Τρίτης στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα, γιατί τώρα και ποια τα ακριβή κίνητρα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το χτύπημα στο ΣΕΒ σχετίζεται με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και πως με τον τρόπο αυτό οι δράστες θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα πως υπάρχει συνέχεια στο «αντάρτικο πόλης».

Επίσης, η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η έκρηξη να σχετίζεται με το κάλεσμα Νίκου Ρωμανού για «μαύρο Δεκέμβρη», εν όψει και της επετείου της 6η Δεκεμβρίου. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, με την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την επίθεση που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών, ουσιαστικά η ΕΛ.ΑΣ. θα τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές ξεκαθαρίζουν ότι η επίθεση προήλθε από εγχώρια οργάνωση και πως δεν σχετίζεται με τζιχαντιστές και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου, στην οδό Ξενοφώντος, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, κυρίως από σπάσιμο τζαμιών στον ΣΕΒ, σε σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και στα απέναντι κτίρια και κυρίως στο ξενοδοχείο «Αμαλία», στην κυπριακή πρεσβεία, σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία.

Κλειστή θα παραμείνει και η κυπριακή πρεσβεία μετά την ισχυρή έκρηξη. Στην πρεσβεία έχει προσέλθει μόνο ο πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος ο οποίος επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κτίριο της κυπριακής διπλωματικής έδρας έχει υποστεί αρκετές υλικές ζημίες επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρξαν συνέπειες σωματικής βλάβης σε ανθρώπους από την έκρηξη.

Η πρεσβεία από τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως είπε, συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί. Ο κ. Κενεβέζος εξέφρασε, τέλος, τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι το τραμ δεν λειτουργεί στο σταθμό του Συντάγματος, αφού παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα όλη η γύρω περιοχή. Τερματικός σταθμός έχει προσωρινά γίνει στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Από νωρίς το πρωί έχουν ανοίξει όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα, ενώ κλειστή παραμένει μόνο η Ξενοφώντος.

Η έκρηξη

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 3:35 τα ξημερώματα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Στο σημείο άνοιξε κρατήρας, ενώ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι ήταν δυο οι δράστες. Ο ένας άφησε το σακίδιο μέσα στο οποίο υπήρχε μεταλλικό σκεύος που περιείχε τη βόμβα. Στη συνέχεια μαζί με συνεργό που περίμενε σε μοτοσικλέτα τράπηκαν σε φυγή.

Ερωτηθείς για τη βομβιστική επίθεση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας περιορίστηκε να δηλώσει: «Οι έρευνες συνεχίζονται»

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από πέντε ακριβώς χρόνια στις 23 Νοεμβρίου του 2015 είχε γίνει εμπρηστική επίθεση στον ΣΕΒ. Την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή»

Της έκρηξης προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και την Εφημερίδα των Συντακτών. Ο άγνωστος, που τηλεφώνησε περίπου στις 2:50 – 2:55, είπε με παραποιημένα χαρακτηριστικά φωνής ότι «σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε δεν είναι φάρσα». Δεν έκανε καμία αναφορά σε οργάνωση.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). Έρευνες διεξάγει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση της ΕΛΑΣ: «Ώρα 3:35 υλικές ζημιές από έκρηξη στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ στη οδό Ξενοφώντος. 2:55 προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε Βήμα και Εφημερίδα των Συντακτών με χρονικό όριο 40 λεπτών. Αποκλείστηκε η περιοχή και ακούστηκε δυνατή έκρηξη. Το σημείο είναι αποκλεισμένο από αστυνομικούς και γίνεται έλεγχος από τους πυροτεχνουργούς».

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα να ακούγονταν μαγνητοφωνημένο μήνυμα.

Οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν όλα τα βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό απο κάμερες της περιοχής, οι οποίες πιθανόν να έχουν καταγράψει τους δράστες της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν μάρτυρες που μπορεί να έχουν δει κάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία μαρτυρία εργαζόμενου στην περιοχή, ο οποίος αναφέρει πως είδε πριν την έκρηξη δύο άτομα να περνούν από την οδό Ξενοφώντος και εξετάζεται αν έχουν σχέση με την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού. Πάντως μέχρι και πριν από λίγη ώρα, δεν είχε βρεθεί κάποιος που να είδε συγκεκριμένες κινήσεις.

Όπως διαπιστώθηκε ο σάκος με τον εκρηκτικό μηχανισμό είχε τοποθετηθεί στην εσοχή που υπάρχει στην είσοδο του ΣΕΒ και, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, τους δράστες δεν είδε ούτε ο υπάλληλος απέναντι βενζινάδικου, που διανυκτερεύει.

Δεν υπήρχε αστυνομικός στη πρεσβεία της Κύπρου

Τη στιγμή της έκρηξης δεν υπήρχε αστυνομικός στο κουβούκλιο έξω από την πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται απέναντι από το ΣΕΒ. Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει εάν οι τρομοκράτες γνώριζαν την απουσία του αστυνομικού την ώρα της επίθεσης ή εάν είχε περάσει νωρίτερα ομάδα «υποστήριξης» και αφού αντιλήφθηκε ότι το κουβούκλιο ήταν άδειο έδωσε το «πράσινο φως» για την επίθεση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είχε δώσει εντολές να φυλάσσονται όλες οι πρεσβείες, αλλά στο κτίριο της Κυπριακής Πρεσβείας υπήρχε φρουρός αστυνομικός έως τις 23:00 το βράδυ.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός, στην περιοχή υπάρχει όλο το 24ωρο επιτήρηση από περιπολίες ασφάλειας και τάξης, αλλά το βράδυ δεν είναι εφικτό να υπάρχει μόνιμη φρουρά, λόγω έλλειψης προσωπικού και διατίθενται αστυνομικοί σε πρεσβείες και υπηρεσίες «υψηλής επικινδυνότητας», ή αν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την πλευρά τους.

Καταδικάζουν τα κόμματα και η τοπική αυτοδιοίκηση

«Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των γραφείων του ΣΕΒ. Η προστασία της δημόσιας ασφάλειας από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και της κοινωνίας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα για τη σύλληψη των δραστών. Οι δυνάμεις της αποσταθεροποίησης πρέπει να απομονωθούν στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠαΣοκ.

«Το Ποτάμι καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Είναι καθήκον των αρχών να συλλάβουν τους δράστες. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολύ δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, είναι να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει κλίμα ομαλότητας, να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και να απομονωθούν στην κοινωνία εκείνοι που καλούν σε βίαιες συμπεριφορές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα όσους χρησιμοποιούν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η απειλή της τρομοκρατίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πυλώνες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται να μείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων. Καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την δίωξη των δραστών».

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Σήμερα, που απαιτείται να υπάρξει η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ρίχνουν «νερό στο μύλο» όσων θέλουν να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξή του και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής» αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Και η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει απερίφραστα την βομβιστική, τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. «Είναι αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια στις εξαιρετικά κρίσιμες μέρες που ζούμε. θα πρέπει σύντομα να εξιχνιαστεί η υπόθεση ώστε να μην προστεθούν νέες σκιές στην εικόνα της χώρας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το περιστατικό καταδίκασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Η Αθήνα και οι πολίτες της δεν τρομοκρατούνται» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν θα κάνουν το χατίρι σε εκείνους τους λίγους που επενδύουν στο φόβο». «Η Αθήνα» τόνισε «ήταν, είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής και ζωντανή πόλη».