Επιχείρηση που έλαβε χώρα πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής, εντόπισε πρόσωπο αμερικανικής καταγωγής σε συναντήσεις του με τρία άτομα αραβικής καταγωγής τα οποία είχαν σχέση και με τη Συρία. Αιτήματα που αφορούν υποθέσεις με το πέρασμα τζιχαντιστών από τη χώρα μας και εξάρθρωση δικτύου εξοπλισμού τους έχουν φτάσει στην ελληνική Εισαγγελία Εφετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο. Ανακριτές του Πρωτοδικείου Αθηνών ασχολούνται με ενδιαφέροντα ευρήματα ενώ πληροφορίες επέμεναν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στην οποία συνεργάζονται ελληνικές με αλλοδαπές Αρχές για τέτοιες υποθέσεις.
Πρόσφατη είναι η επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», βιντεοσκοπήθηκε συνάντηση υπό παρακολούθηση Αμερικανού με τρία άτομα. Συζητούσαν τον εξοπλισμό τζιχαντιστών στη Συρία με όπλα εφόδου (τύπος που αποτελεί εξέλιξη του Μ16). Στις συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχε και αμερικανός πράκτορας που είχε διεισδύσει στο κύκλωμα, καταγράφηκαν λεπτομέρειες για τη διακίνηση όπλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν αμέσως στις αμερικανικές Αρχές οι ελληνικές, τα όπλα παράγονταν στις ΗΠΑ και εξάγονταν με πλαστά πιστοποιητικά με τελικούς αποδέκτες ομάδες ακραίων ισλαμιστών.
Από την απομαγνητοφώνηση συνομιλιών προέκυψαν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τους συνεργάτες του κυκλώματος, αλλά και για την κάλυψη που παρείχαν συγκεκριμένοι θύλακες της Δύσης. Ο αμερικανός υπήκοος φαίνεται ότι ακολουθούσε για τη διακίνηση τη διαδρομή ΗΠΑ – Λίβανος – Συρία. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες παράνομης διακίνησης όπλων, εξοπλισμού τρομοκρατικής ομάδας, αλλά και πλαστογραφίας. Στην επιχείρηση από πλευράς Αστυνομίας ασχολούνταν άνδρες του Τμήματος Οπλων και Ναρκωτικών και το ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδρομή για τη μεταφορά τζιχαντιστών στη Συρία και αντιστρόφως ο εξοπλισμός ομάδων για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη είναι ακριβώς ο ίδιος που παραδοσιακά ακολουθούσαν οι έμποροι ναρκωτικών, όπλων και trafficking. Φαίνεται ότι η Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως μετρήσιμο, όπως είπε στο «Βήμα» πρόσωπο που γνωρίζει από τέτοιες επιχειρήσεις, αποτελεί «τράνζιτ μεγάλου μέρους ανθρώπων (ενδεχομένως εκατοντάδων) που ξεκίνησαν από τη Συρία όπου εκπαιδεύτηκαν και κρυπτόμενοι στον τεράστιο όγκο των δυστυχισμένων προσφύγων πέρασαν από τα νησιά μας και μέσω πΓΔΜ ή Βουλγαρίας κατέληξαν στην Κεντρική Ευρώπη. Η Balcan Route (Βαλκανική Οδός) χρησιμοποιείται από τους εμπόρους του παγκόσμιου παντός είδους παράνομου εμπορίου».
Πολλά λέγονται και για πέρασμα τζιχαντιστών από τη χώρα μας. Διαβατήρια, τα οποία όμως είναι πλαστά σε κάποιες περιπτώσεις –στα συριακά δεν υπάρχουν τα βιομετρικά δεδομένα -, δείχνουν ότι μέλος ομάδας που έδρασε στις επιθέσεις στο Παρίσι πέρασε πράγματι από ελληνικό νησί. Ο νεκρός πλέον φερόμενος ως «εγκέφαλος» Α. Αμπούντ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεν εμφανίζεται να είχε φυσική παρουσία στη χώρα μας. Κινητό τηλέφωνό του που χρησιμοποιούσε τους προηγούμενους μήνες πράγματι κουδούνιζε στην Αθήνα. Εφοδος όμως που πραγματοποιήθηκε στο Παγκράτι δεν έφερε αποτέλεσμα. Συνελήφθησαν άτομα συριακής καταγωγής, αλλά γρήγορα αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ