«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι παρά τους αναγκαίους πολιτικούς συμβιβασμούς, παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις μπροστά σε δυνάμεις υπέρτερες, ο στρατηγικός μας στόχος όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά ενισχύεται» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μένουμε στην εξουσία για τη διαχείριση. Μένουμε στην εξουσία για να παλέψουμε να φέρουμε πιο κοντά το στρατηγικό μας στόχο, το κοινωνικό μετασχηματισμό» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας, απευθυνόμενος στη νεολαία του κόμματος:

«Μην έχετε ενδοιασμούς γιατί προχωρήσατε σε συμβιβασμό με την Ευρώπη. Τα ιστορικά άλματα χρειάζονται ιστορικούς συμβιβασμούς για να σταθούν. Αλλιώς είναι άλματα στο κενό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρέθηκε η κυβέρνηση τους πρώτους επτά μήνες διακυβέρνησης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε απέναντί της «αντιδραστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη που ήταν έτοιμοι να κάνουν τα πάντα ώστε το πολιτικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει».

«Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών της διακυβέρνησής μας, στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης χρησιμοποιήσαμε όλα μας τα όπλα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η απάντηση των δανειστών με τον έλεγχο κεφαλαίων συνιστά ωμό εκβιασμό.

Σε ό,τι αφορά την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του προγράμματος προσαρμογής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι συνιστούν συνειδητή διαστρέβλωση και πολιτική μυωπία οι κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για προσχώρηση στην λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό.

«Όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της ΕΕ» τόνισε.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τους κινδύνους που δημιουργούν το προσφυγικό ζήτημα και η τρομοκρατία και τόνισε την αναγκαιότητα απάντησης εκ μέρους της Αριστεράς μέσω διαμόρφωσης πολιτικού σχεδίου και συμμαχιών και όχι «ακαδημαϊκής κριτικής».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ένα από τα δυσκολότερα προς απάντηση προβλήματα είναι ο συνδυασμός της κατάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας από την Αριστερά, σε συνθήκες κρίσης, και των κοινωνικών διεκδικήσεων.

Κάλεσε δε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής στην οργάνωση των κινημάτων και των αγώνων απέναντι στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων.

«Δεν σας λέω ότι η περίοδος των δυσκολιών και των πολιτικών εκβιασμών έχει παρέλθει» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, των εργαζόμενων και της νεολαίας, αλλά και τις δικές σας προσδοκίες για μια μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή στην πατρίδα μας».