Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για υπεξαγωγή εγγράφων και παραβίαση μυστικών Πολιτείας κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο οι υπουργοί: Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημόσιας τάξης κ. Νίκος Τόσκας και ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Καλογήρου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και οι τρεις, πριν από την επίσημη κατάθεση, συζήτησαν επί περίπου μια ώρα για τα ερευνώμενα θέματα και ο υπουργός ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες διαρροής αλλά και δημοσιοποίησης των επίμαχων διαλόγων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, από την πλευρά της Εισαγγελίας, μετά την κατάθεση των στοιχείων από τον κ. Πανούση ερευνάται και εάν η συνακρόαση των Πυρήνων με το στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε με νόμιμο τρόπο. Εάν δηλαδή εκδόθηκε το σχετικό βούλευμα και γενικότερα αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες….

Βγαίνοντας οι δύο υπουργοί δήλωσαν:

Ν. Παρασκευόπουλος: «Θέσαμε ένα θέμα που εμείς θεωρούμε πολύ σοβαρό και πιστεύουμε ότι ενδεχομένως παρουσιάζει και ποινικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την αναπαραγωγή και δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων».

Ν. Τόσκας: «Η διαρροή διαβαθμισμένων απορρήτων εγγράφων πιστεύουμε ότι θέτει σε κίνδυνο και την Εθνική Ασφάλεια…». Και οι δυο δήλωσαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική Δικαιοσύνη, που θα διερευνήσει την υπόθεση.

Όπως διευκρίνισαν οι δύο υπουργοί τον τελευταίο καιρό δημοσιεύονται διάφορα κείμενα, τα οποία δεν γνωρίζουν αν είναι αληθινά ή όχι. Τα έγγραφα αυτά, όπως διευκρίνισαν, δημιουργούν ανησυχία και προβλήματα ασφαλείας. Μάλιστα δεν είναι σαφές -συμπλήρωσαν- αν είναι απόρρητα ή όχι.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η κατηγορία της παραβίασης μυστικών Πολιτείας είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αφού είναι ένα βήμα πριν από την κατηγορία της κατασκοπείας και είναι βέβαια σε βαθμό κακουργήματος.

Οι κ. Παρασκευόπουλος, Τόσκας, Καλογήρου και Τζανακόπουλος έφθασαν στον Αρειο Πάγο στις 12:30. Να σημειωθεί ότι επισκέπτονται την κ. Κουτζαμάνη με δική τους πρωτοβουλία, προκειμένου να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για τις καταγγελίες Πανούση.

Το περιεχόμενό της αναμένεται να αφορά κυρίως τον τρόπο που διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ να διαπιστωθεί αν όσα μεταδόθηκαν ήταν πραγματικά και κυρίως να εντοπιστεί ποιος περιέφερε στα κανάλια τους επίμαχους διάλογους συνομιλιών από τις φυλακές με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης

Την Τρίτη, στον απόηχο των καταγγελιών του Γ. Πανούση και των αποκαλύψεων για συνομιλίες μεταξύ ηγετικού στελέχους των «Πυρήνων της Φωτιάς», ομάδας ποινικών και από την άλλη πλευρά κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε πως ουδέποτε έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση με εξωθεσμικούς παράγοντες για τα νομοθετήματα που θα διαμορφώνονταν.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει τι είπε ακριβώς ο Γ. Πανούσης αλλά ουδέποτε έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση για τα νομοθετήματα που θα διαμορφώνονταν, προβάλλοντας ως απόδειξη ότι ο νόμος που προέκυψε είχε πάρα πολλές ρυθμίσεις που άφησαν απογοητευμένες κάποιες ομάδες κρατουμένων, λόγος για τον οποίο του έκαναν επιθέσεις.

Είπε, μάλιστα, ότι έχει δεχθεί και ο ίδιος απειλές αλλά τις έχει αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο τις αντιμετώπισε ο Γιάννης Πανούσης.

Για τις καταγγελίες του Γ. Πανούση, ο υπουργός επισήμανε ότι είναι ήσυχος από τη στιγμή που του θέματος επιλήφθηκε πλέον η Δικαιοσύνη και η κορυφαία εισαγγελέας και πρόσθεσε πως πλέον θα φανεί τι υπάρχει και τι όχι.