Στη Λαμπεντούζα βρέθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Την Πέμπτη στη Ρώμη, ο κ. Μουζάλας είχε συνάντηση με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα που αφορούν την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Μουζάλας τόνισε:

«Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη, με θετική υποδοχή. Επισκέφθηκα το κέντρο πρώτης φιλοξενίας, μίλησα με τους μετανάστες αλλά και με τους εργαζόμενους στο κέντρο αυτό. Νομίζω ότι ήταν ένα ταξίδι, το οποίο, πέρα από τη συνάντηση με τον ιταλό υπουργό είχε και μεγάλη χρησιμότητα και λόγω της επίσκεψης αυτής στη Λαμπεντούζα.

» Οι ροές είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, αλλά θεωρώ ότι θα μας χρησιμεύσει για να έχουμε πρακτικές βελτιώσεις στο δικό μας σύστημα hot spot στην Ελλάδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός προσέθεσε, παράλληλα, ότι «Ιταλία και Ελλάδα, με διαφορετική ένταση κάθε φορά, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι η αρχή του διαδρόμου, ενός διαδρόμου που έχει μη ελεγχόμενες πόρτες. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ιδιαίτερα χρήσιμη ανταλλαγή, και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δυο χωρών θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν μια όσο γίνεται αποδοτικότερη επαφή».