Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και το πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 280 βουλευτές. Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), «παρών» δήλωσαν εννέα βουλευτές (Ποτάμι) και καταψήφισαν 118 βουλευτές (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε το άρθρο 53 του νομοσχεδίου το οποίο αφορά την παράταση της θητείας του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής έως 31.1.16 και την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Την διάταξη υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων. Καταγράφηκε η διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ οι οποίοι καταψήφισαν το επίμαχο άρθρο με εξαίρεση την Έλενα Κουντουρά. Από την «γραμμή» του κόμματός τους διαφοροποιήθηκαν η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) και η Άννα Βαγενά (ΣΥΡΙΖΑ) που καταψήφισαν το άρθρο αυτό.

Εγκρίθηκαν επίσης, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη, στα άρθρα 21, 31, 35, 39, 42, 43, 44, 51, 53.

Ειδικότερα, τα κόμματα ψήφισαν ως εξής:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε όλα τα άρθρα. Διαφοροποιήθηκε η βουλευτής ‘Αννα Βαγενά, η οποία καταψήφισε το άρθρο 53 με το οποίο παρέχεται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής.

– Η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53 το οποίο υπερψήφισε. Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη καταψήφισε όλα τα άρθρα, διαφοροποιούμενη επί του άρθρου 53 (με το οποίο παρέχεται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) που το ψήφισε το κόμμα της.

– Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 35 και 39.

– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από το 39, το 44 και το 53, τα οποία υπερψήφισε.

– Το Ποτάμι καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 31, 39, 44 και 53.

– Το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά υπερψήψισε το 39, το 43 και το 53 και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 31, 42, 44.

– Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53, με το οποίο παρέχεται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής. Παρά την αρνητική ψήφο του έτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, το άρθρο «πέρασε», καθώς υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ, την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

– Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 35, 39 και 53, στα οποία έδωσε την έγκρισή της.

Επίσης, ψηφίστηκαν οι τροπολογίες, οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Μεγάλο μέρος της συζήτησης μονοπώλησαν οι έντονοι διάλογοι για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου από ακροδεξιούς στο συλλαλητήριο των Ποντίων, όπως και το θέμα της ποντιακής γενοκτονίας, το οποίο άνοιξε με δηλώσεις του προ ημερών ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.


Αλεξιάδης: Ως την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά

Μέχρι αύριο θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενημέρωσε την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, εισηγούμενος τις τροπολογίες που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτουμένων.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την αναστολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε πως με αυτή δίδεται η δυνατότητα να διαγραφούν πρόστιμα που μπήκαν από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα και από ημέρα σε ημέρα θα λυθεί το θέμα με τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, επισήμανε πως ουσιαστικά ο ΦΠΑ 23% παραμένει, διότι η τροπολογία δεν καταργεί τον φόρο, αλλά το πρόστιμο που επιβλήθηκε και ρώτησε τον Τρύφωνα Αλεξιάδη τι υποκρύπτεται στην διάταξη αυτή.

Ζήτησε, δε, να πληροφορηθεί αν θα γίνει δεκτή η τροπολογία της ΝΔ που ζητεί την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και την επαναφορά του ελάχιστου συντελεστή στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Είναι σαφές ότι δεν καταργούμε τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παρά λύνουμε το θέμα των παρατάσεων. Το θέμα αυτό είναι σε συζήτηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι αύριο» επανέλαβε ο Τρ. Αλεξιάδης.

Φοροδιαφυγή και ταξινομήσεις αυτοκινήτων

Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία που αφορά στην επιλογή υποθέσεων φοροδιαφυγής προς έλεγχο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι ενισχύεται η διάταξη του 2013, η οποία, με μια γενική διατύπωση, προσδιόριζε ότι με αποφάσεις της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων μπορούσε να γίνει επιλογή των υποθέσεων, που θα προωθηθούν προς έλεγχο.

Τώρα γίνεται πιο συγκεκριμένη η ρύθμιση για το ποιες υποθέσεις θα επιλεγούν κατ’ έτος και με ποια κριτήρια, ανέφερε συγκεκριμένα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Σχετικώς με την τροπολογία που αφορά στα ζητήματα των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως ικανοποιείται ένα αίτημα της εμπορίας αυτοκινήτων για να τακτοποιηθούν θέματα εισαγωγών αυτοκινήτων, πωλήσεων κ.λπ.

Τέλος, με άλλη ρύθμιση, τακτοποιούνται τα θέματα σχετικά με την εκκαθάριση του Οργανισμού Κωπαΐδας.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το άρθρο 28 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας, εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με την οποία αλλάζει η χρήση γης σε μια έκταση 640 στρεμμάτων, «χάνεται η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για μια μεγάλη ανάπλαση», ενώ υποστήριξε πως τα 100 από τα στρέμματα αυτά ανήκουν στον ΟΛΠ και με τις αλλαγές στις χρήσεις γης, μειώνεται το τίμημα.

«Υπήρχε η δυνατότητα για σημαντική αστική ανάπτυξη με εμπορικές χρήσεις, είχε προταθεί ακόμα και η δημιουργία πίστας ‘Formula 1′, σχέδιο που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές και αντί γι’ αυτό, αποφασίσατε να κάνετε ένα χώρο πρασίνου χωρίς να έχετε τα χρήματα για να το κάνετε» είπε και καταλόγισε στην κυβέρνηση, ότι δεν κατανοεί τους κανόνες με τους οποίους κινούνται οι ξένοι επενδυτές και γι’ αυτό δεν μπορούν να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Όταν ο ιδιωτικός χώρος λειτουργεί χωρίς προγραμματισμό καταναλώνονται οι φυσικοί πόροι και οι κοινωνικοί πόροι και αναιρούνται οι όροι που είναι αναγκαίοι για να μπορέσει να λειτουργήσει», υποστήριξε απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φαμέλλος.

Ο κ. Φαμέλλος τάχθηκε υπέρ ενός μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα διατηρεί την ισορροπία των ανθρώπινων και των φυσικών πόρων, και προσέθεσε ότι αν και η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ του ιδιωτικού μοντέλου ανάπτυξης, μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για διάλογο.

Η συζήτηση επί της αρχής έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι για να συνεχιστεί επί των άρθρων.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται αργά το βράδυ, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει, επί της αρχής και επί έξι άρθρων, η ΝΔ.

Αντιπαράθεση Βενιζέλου-Σκουρλέτη

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την για πλήρη υποταγή στη τρόικα και στροφή 180 μοιρών στη πολιτική της. Ο ίδιος υποστήριξε ότι με τεχνάσματα, καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και διπλή ρητορεία οδηγεί τη χώρα στην ολική καταστροφή.

«Ομνύουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης το μνημόνιο και επικαλούνται την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου. Τους αντιμετωπίζω με ένα συγκαταβατικό πικρό χαμόγελο. Η δική μας υπεύθυνη θέση, την οποία απαξίωναν, ήταν και είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ανασυγκρότηση της. Η δική μας θέση και πολιτική ήταν ο εύκολος δρόμος, σε σχέση με την ολική καταστροφή που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε:

«Μετά από ενάμιση μήνα προσχωρήσατε στη λογική μας, δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο, τη στιγμή που δεν χρειαζόταν. Μπορούσαμε με ηπιότερους όρους και με την επάνοδο στις αγορές να προχωρήσουμε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υποταχθεί πλήρης στη τρόικα και πως ενώ «εμφανίζεται να ανθίσταται ρητορικά, ψηφίζει και καταψηφίζει και καταργεί αυτά που η ίδια ψήφισε» και «εξακολουθεί να συντηρεί επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, ενώ η χώρα δεν έχει καμία στρατηγική».

«Η κυβέρνηση έχει εμφανές πρόβλημα συντονισμού. Υπάρχει κόπωση σε όλες τις κινήσεις και πρωτοβουλίες της, η οποία μετατρέπεται σε αυτοσχεδιασμούς, όπως στο ασφαλιστικό, την εκπαίδευση, τον ΦΠΑ στα νησιά και στη μάταιη αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων. Είμαστε ακόμα στην αρχή, επίκεινται δυσκολότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, στην πορεία των δημοσίων εσόδων, για τους αγρότες», υπογράμμισε.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμα ότι «συντηρεί η κυβέρνηση Τσίπρα διπλή ρητορεία και ψευδαισθήσεις και επινοεί τεχνάσματα».

«Τέχνασμα ένα, η σύνδεση του προσφυγικού με την χαλάρωση των μέτρων του μνημονίου. Τέχνασμα δύο, η παραπλανητική επικοινωνιακή διαχείριση των επισκέψεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του κ. Ολάντ, του κ. Σουλτς και του κ. Μοσχοβισί. Τι έρχονται να κάνουν εδώ; Να συζητήσουν τη χαλάρωση των μέτρων ή να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων; Να δούνε αν είναι Τσίπρας 2; και να επαναλάβουν το επιμύθιο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και μετά βλέπουμε;» ανέφερε και τόνισε:

«Κάνατε στροφή 180 μοιρών στα μουλωχτά στο ζήτημα των τραπεζών. Ο κ. Δραγασάκης είπε για παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι το παράλληλο σύμπαν, η κβαντομηχανική προσέγγιση. Δεν υπάρχει παράλληλο σύμπαν, θα προσγειωθείτε στον σκληρό κόσμο».

«Υπάρχει το περίεργο φαινόμενο της διπλής ρητορείας, η κυβέρνηση είναι εθνικολαϊκιστική ιδεολογικά, ηγεμονεύει όμως ο κ. Καμμένος και οι αντιλήψεις του. Παρόλα αυτά, κάποιοι, όπως ο κ. Φίλης, διατηρούν την αχνή ανάμνηση ενός διεθνιστικού αριστερού λόγου, δήθεν χωρίς στοιχεία ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας, και γίνεται η χειρότερη ιδεολογική χρήση της ιστορίας», ανέφερε επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για προβλήματα που υπάρχουν πέραν του μνημονίου, που αφορούν το κράτος δικαίου, όπως «ένα περίεργο και απειλητικό κλίμα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», αλλά και κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε:

«Δεν υπάρχει το περιθώριο ενός διχασμού στρατηγικής. Χρειάζεται μια ενιαία εθνική γραμμή, αλλιώς θα υπάρχει η γραμμική εξέλιξη, το σύρσιμο. Δεν θα έρθει το grexit. Δεν μας θέλουν εκτός ευρώ. Δεν μας θέλουν χρεοκοπημένους, κατεστραμμένους σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση, μετανάστες και εμάς στην είσοδο των άλλων χωρών της ΕΕ, αλλά κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνοι μας σε μια κατάσταση, όπως έχω πει, στασιμοχρεοκοπίας.

» Δηλαδή, να μην γίνει η εθνική ανάταση, η απογείωση, να μην κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να μη βυθιστούμε, αλλά να σερνόμαστε, και αυτό να τροφοδοτείται από τη διπλή ρητορεία και τη διπλή στρατηγική, δηλαδή την απουσία στρατηγικής και τις βαθιές ενοχές του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του».

Η απάντηση Σκουρλέτη

«Εμείς, θεωρούμε αναγκαία αυτή τη φάση αλλά για να την αφήσουμε πίσω. Και όχι βέβαια να πάμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, αλλά για να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας» απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Αυτό τον διχασμό τον αποδεχόμαστε. Δεν θα συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι μπορεί το πρόγραμμά μας να αρχίζει και να τελειώνει σε ακραίες πολιτικές λιτότητας, στα μέτρα που εξαναγκαστήκαμε να πάρουμε» είπε ο κ. Σκουρλέτης και κατηγόρησε τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι το γεγονός πως η παράταξή του διεκδικεί την πατρότητα των μνημονιακών πολιτικών, οδηγεί σε απόσταση από τον θετικό προβληματισμό που υπάρχει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και «αποδεικνύεται το καθυστερημένο εγχώριο κομμάτι».

«Και μην μας πείτε ότι χτυπάμε την πόρτα, δεν μας ενδιαφέρει αν είναι ανοιχτή ή κλειστή, εμείς μιλάμε από το έδαφος των αριστερών ιδεών. Αλλά αναγνωρίζουμε την ανάγκη της διαμόρφωσης πλειοψηφικών πολιτικών και κοινωνικών μπλοκ για να υπάρχουν οι μεγάλες αλλαγές» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός κατηγόρησε την ΝΔ, λέγοντας ότι πρόκειται για την παράταξη που άνοιξε δρόμους στον εργασιακό μεσαίωνα και σήμερα εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα του κατώτατου μισθού.

«Φαίνεται ότι έχετε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Δεν έχετε τύψεις για όσα κάνετε στον κόσμο της εργασίας και δεν αντιλαμβάνεστε ότι θα είστε ακόμη για καιρό στο περιθώριο», είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντιπαράθεση και για τις Σκουριές

Αργότερα, έντονη ήταν η αντιπαράθεση του υπουργού Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτη με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, για το εάν υπάρχει ή όχι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η υπουργική απόφαση για την αναστολή των εργασιών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η αφορμή δόθηκε όταν σε μια αποστροφή του λόγου του και απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης τον ρώτησε εάν αισθάνεται την ανάγκη να πει τι έκανε λάθος, και κυρίως στους 2.500 ανθρώπους που περίμεναν κάτω από τις στοές.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος κάλεσε τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «να σταματήσει να υπαγορεύει τις απόψεις του στο ΣτΕ», ενώ αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία είχε επικαλεστεί ο κ. Μανιάτης, τόνισε ότι «το ίδιο το ΣτΕ και ο πρόεδρος του διαψεύδουν το σύνολο των δημοσιευμάτων».

Για «αηθέστατες, εξωκοινοβουλευτικές και αδιανόητες προσεγγίσεις εκ μέρους του υπουργού» και για «μαγκιές και τσαμπουκάδες» που «δεν περνάνε εδώ», έκανε λόγο ο κ. Μανιάτης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να «εφαρμόσει άμεσα όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

«Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται με τον κ Μανιάτη, ο οποίος επιμένει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το κύρος το ΣτΕ», ανέφερε ανταπαντώντας ο κ. Σκουρλέτης, και κατέληξε:

«Υπηρετείτε την αντίληψη ορισμένων επενδυτών που δεν σέβονται το περιβάλλον, τους ανθρώπους, που δεν σέβονται τη χώρα».

ΥΠΟΙΚ: Σύντομα οι ανακοινώσεις για τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

«Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ ως ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Γεννηματά σε κυβέρνηση: Ούτε βήμα πίσω από την προστασία φτωχών νοικοκυριών

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει «ούτε βήμα πίσω» από την προστασία των φτωχών νοικοκυριών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα, είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αντίθετη με την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, τις κομματικές παρεμβάσεις στο χώρο της Παιδείας, την εξοντωτική φορολόγηση των μικρών παραγωγών μπύρας και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η κ. Γεννηματά, τάχθηκε επίσης κατά της αύξησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και υπέρ της επαναφοράς στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου ορίου των τραπεζικών λογαριασμών.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτίμησε, ότι η χώρα χρειάζεται ένα «νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό σοκ που θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει ιδεοληψίες και δογματισμούς που εμποδίζουν τις επενδύσεις».

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η έκτακτη χρηματοδότηση της χώρας και η εφαρμογή πολιτικών στήριξης των τοπικών κοινωνιών και πρότεινε τα βασικά κέντρα καταγραφής, να οργανωθούν στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία.

«Κανένα παιδί και έγκυος γυναίκα δεν θα πρέπει να ξαναβρεθεί στις βάρκες του θανάτου» είπε η κ. Γεννηματά και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα της θα φέρει το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κ. Γεννηματά, καταδίκασε τους τραμπουκισμούς κατά βουλευτών, «από ακροδεξιούς που καμία σχέση δεν έχει με τον Ποντιακό Ελληνισμό», ενώ επέρριψε ευθύνες και στον υπουργό Παιδείας, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις που εξέφρασε, «πολιτικά αφελείς και εθνικά επικίνδυνες».

Θεοδωράκης προς κυβέρνηση: Δεν θα στηρίξουμε τα λάθη σας

«Στηρίξαμε την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, τώρα όμως πρέπει να συνεχίσετε μόνοι σας. Θα ψηφίζουμε μόνο τα αναγκαία, όχι τα λάθη σας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο και μετά δεν διαπραγματεύτηκε και αν είχε προχωρήσει νωρίτερα σε συμφωνία, η Ελλάδα θα είχε πληρώσει μικρότερο κόστος.

«Δεν διαπραγματευτήκατε και υπογράψατε μια συμφωνία, όταν πια ήσασταν με την πλάτη στον τοίχο» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι «τα προαπαιτούμενα είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόντα ανικανότητας και ιδεοληψίας».

«Πού είναι αλήθεια το παράλληλο πρόγραμμα που υποσχεθήκατε προεκλογικά;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε πως δεν θα βρεθούν ισοδύναμα, «όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί προστατεύτε το πελατειακό κράτος».

Για τα κόκκινα δάνεια πρότεινε τη συγκέντρωση όλων των δανείων σε μια κακή τράπεζα με διαφανή κριτήρια και την κεφαλαιοποίηση της με τέτοιο τρόπο (συνδυασμός ιδιωτικών κεφαλαίων και δημόσιων εγγυήσεων) που δεν θα επιβαρύνει το χρέος».

«Πουλάτε ελπίδα σε περιοχές που οφείλουμε να κάνουμε πολλά» είπε ο κ. Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα και εκτίμησε πως «βάζοντας μέσα και τις περιουσίες της ΑΓΕΤ και της Εθνικής, για πολλά χρόνια θα υπάρχουν δικαστικές διαμάχες και δε θα γίνει απολύτως τίποτα».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε από την κυβέρνηση να οργανώσει «μια συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και της Τουρκίας», μια πρόταση για την οποία ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην χθεσινή συνάντησή τους και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ανθρώπων για κάποια αβέβαια ανταλλάγματα»