Ανάμεσα στους γάλλους επιχειρηματίες που έφερε στην Ελλάδα o Φρανσουά Ολάντ ήταν και ένας ψηλόλιγνος κύριος, γύρω στα 75, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός από τη γαλλική επιχειρηματική συνοδεία που μιλούσε άψογα ελληνικά. Πρόκειται για τον εκατομμυριούχο Πάρι Μουράτογλου, γεννημένο το 1941 στην Αθήνα, με μικρασιατική καταγωγή. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ και το «Forbes» τον κατατάσσει ανάμεσα στους 60 πλουσιότερους Γάλλους. Αν και, όπως έλεγε ο ίδιος στους συνδαιτυμόνες του στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα από τα χόμπι του είναι να παίζει καθημερινά για μία ώρα πιάνο και τα Σαββατοκύριακα επί τρεις ώρες, στην πραγματικότητα άλλα, σημαντικότερα, είναι τα ενδιαφέρονται του κ. Μουράτογλου.
Επαφές με κυβερνητικά στελέχη


Εχει ισχυρότατες γνωριμίες στη Γαλλία, ανάμεσά τους ο Σερζ Ντασό της ομώνυμης πολεμικής βιομηχανίας που κατασκευάζει τα Μιράζ και τα Ραφάλ και ο διευθυντής της εφημερίδας «Le Figaro» Πικέ, αλλά και στην Ελλάδα, αφού οι επενδύσεις του στο «βασίλειο της αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας» χρηματοδοτούνται από την Εθνική Τράπεζα. Τελευταίως έχει δημιουργήσει επαφές με πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης. Αν και διαθέτει επιχειρήσεις στη χώρα μας με την επωνυμία Eren Hellas, με πολυτελέστατα γραφεία στην οδό Γαριβάλδη στην Ακρόπολη, ελάχιστοι τον γνωρίζουν αφού αποφεύγει τις συναναστροφές με έλληνες επιχειρηματίες, εκτός βεβαίως όταν κάνει μαζί τους μπίζνες.
Το γεγονός ότι δρα σχεδόν αόρατος τον βολεύει να πουλά και να αγοράζει, να ιδρύει επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να τις μετονομάζει από χρόνο σε χρόνο και να ανοίγεται και σε άλλα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, όπως πιθανότατα στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη (γίνεται λόγος για τον Ν. Παππά) τον πλησίασαν τώρα που ήρθε στην Αθήνα για να του προτείνουν την αγορά ενός τηλεοπτικού καναλιού. Για την κυβέρνηση μια τέτοια επένδυση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να δείξει ότι έρχονται επενδύσεις από το εξωτερικό και κυρίως ότι «καθαρίζει» το τηλεοπτικό τοπίο με επιχειρηματίες που δεν είχαν ως τώρα σχέση με τα ελληνικά ΜΜΕ.
Φιλικές σχέσεις με τον Σαρκοζί


Ο κ. Μουράτογλου παραμένει ιδανικός παίκτης για να πρωταγωνιστήσει στο παιχνίδι με τα τηλεοπτικά κανάλια το οποίο μόλις έχει ανοίξει: απόφοιτος της Ecole Polytechnique, με πρώτη επαγγελματική του ενασχόληση στην ΙΒΜ, εν συνεχεία στην εταιρεία Real Estate Grands Ports de France, ώσπου να ιδρύσει την πρώτη του εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά, την Energies en France.
Εν συνεχεία ιδρύει και άλλες εταιρείες, όπως η Sithe, την οποία μετονομάζει σε SIIF Energies, την οποία επίσης μετονομάζει το 2004 σε ΕDF Energies Nouvelles για να την πωλήσει αργότερα στη γαλλική κυβέρνηση εισπράττοντας 400 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές. Στην Ελλάδα, παρά την κρίση, η εταιρεία του έχει ανοδική πορεία. Κατέχει άδειες για πάνω από 100 MW φωτοβολταϊκών. Εχει ακόμη άδειες για φωτοβολταϊκά στο Αργος 7,6 MW, στη Σκάλα Λακωνίας 9 MW και στη Φλώρινα 52 MW και 17 MW και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αγόρασε αιολικά πάρκα από την Κτίστωρ και την ισπανική Gamesa.
Τα κυβερνητικά στελέχη που ήρθαν σε επαφή μαζί του τού εξέθεσαν τα πλεονεκτήματα της αγοράς μιας τηλεοπτικής άδειας. Αλλωστε οι σχέσεις του κ. Μουράτογλου, που όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν ιδιόμορφο και δύστροπο επιχειρηματία, με τη γαλλική οικονομική, διπλωματική και πολιτική ελίτ είναι τόσο ισχυρές σαν τον… τέντζερη με το καπάκι. Διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις τόσο με τον Νικολά Σαρκοζί (από τους κολλητούς του Ντασό) όσο και με τους περισσότερους υπουργούς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.
Εν αναμονή της απόφασης του κ. Μουράτογλου αν θα αγοράσει ή όχι τηλεοπτικό κανάλι ή αν θα συνεργαστεί με κάποιον εγχώριο επιχειρηματία, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Αρχισε να αναζητεί «νέους και έντιμους», όπως τους χαρακτηρίζει, καναλάρχες. Ανέκαθεν άλλωστε ήταν ψηλά στην ατζέντα του κόμματος το τηλεοπτικό πεδίο. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας έθεταν συνεχώς θέμα λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ