Το μείζον πρόβλημα των πρωτοφανών προσφυγικών ροών και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του βρέθηκε την Παρασκευή, στο επίκεντρο της Ώρας του Πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, στη σκιά της νέας προσφυγικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέπτυξε το ερώτημά του στον Πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι «ο Πρωθυπουργός δεν είπε σε τι ακριβώς συμφώνησε και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τη χώρα, τα εθνικά της συμφέροντα και τους πολίτες» και μεταξύ άλλων ρωτά ποια είναι η σύνδεση δημοσιονομικής και προσφυγικής –μεταναστευτικής πολιτικής, αν η συμφωνία αποτρέπει τα άλλα κράτη να κλείσουν τα σύνορά τους με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας, που ακριβώς θα εγκατασταθούν οι πέραν των 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες και πως θα λειτουργήσει το επίδομα ενοικίου σε άλλους 20.000 καθώς επίσης τι περιλαμβάνουν οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις με την Τουρκία».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τους δεκάδες θανάτους και την ανθρώπινη τραγωδία που συμβαίνει στις θάλασσές μας.

«Τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο νεκρά παιδιά, ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να μην μετατραπεί το Αιγαίο σε νεκροταφείο ψυχών.

Τα σημαντικότερα σημεία της απάντησης του Αλ. Τσίπρα

Η ερώτηση του κ. Κουμουτσάκου μου δίνει την ευκαιρία μετά τις εικόνες που είδαμε αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο, να εκφράσω στο σώμα την απέραντη οδύνη για την απέραντη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσας μας. Τα κύματα δεν ξεβράζουν τους πρόσφυγες, αλλά τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Το να μένει κανείς απαθής σε αυτή την τραγωδία που συμβαίνει με ευθύνη των δυτικών κυβερνήσεων. Υπάρχουν ευθύνες για αυτό το δράμα και τις πολεμικές επεμβάσεις που την προκαλούν.

Οι πολεμικές επεμβάσεις δεν ήταν για να αναδείξουν τον εκδημοκρατισμό των κρατών αυτών αλλά για να αναπτύξουν γεωπολιτικά συμφέροντα

Οσοι σπείραν ανέμους θερίζουν θύελλες, μόνο που οι θύελλες θερίζουν τις χώρες πρώτες υποδοχής.

Ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας αισθάνομαι ντροπή. Για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά και για την συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπου ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον.

Το επίπεδο συζήτησης καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της. Κάποιοι προτείνουν να υψώσουμε τείχη.

Στη δικιά μου την αντίληψη το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και σήμερα πεθαίνει οταν κάποιοι θέλουν να υψώσουν φράχτες.

Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό το ανθρωπιστικό μας καθήκον. Οταν μια ζωή κινδυνεύει αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον της ανθρωπιάς. Αισθάνθηκα άσχημα όταν ηγέτες στη σύνοδο της περασμένη Παρασκευής, μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Οταν όμως τέθηκε το ερώτημα ποιο είναι το καθήκον μας να τους απωθήσουμε ή να τους σώσουμε, δεν απάντησαν.

Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να τους σώσουμε. Ως Ελληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά.

Τα συγχαρητήριά μου στους άνδρες και τις γυναίκες της ελληνικής ακτοφυλακής για το ανθρωπιστικό καθήκον της διάσωσης των ανθρώπινων ζωών.

Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που μας υπερβαίνει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ξέρω ποιοι είναι οι κίνδυνοι στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά αν κλειστούμε στο καβούκι μας και παριστάνουμε ότι δεν ακούμε τίποτα.

Πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες και αντιρατσιστικές φωνές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το θέμα δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης.

Δεν επιλέγουμε να παίξουμε το ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης. Ενεργητική και παρεμβατική στάση για να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη.

Είμαστε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι της κρίσης.

Με αλληλέγγυα στάση στο προσφυγικό η Ελλάδα καθίσταται από μέλος της κρίσης, μέλος μιας προσπάθειας για τη λύση ενός σημαντικού προβλήματος. Πρέπει να έχουμε εποικοδομητική στάση, η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο συνδετικού κρίκου, Ευρώπης και Τουρκίας. Αυτή είναι μια πολιτική που θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας και να ενισχύσει την γεωπολιτική της ισχύ.

Εμείς δεν είμαστε ΝΔ για να χαρακτηρίσουμε τις προσφυγικές ροές, «ροές λαθρομεταναστών» που προκαλούσε η νεοεκλεγείσα μας κυβέρνηση.

Στην άτυπη σύνοδο των Βρυξελλών, που είχε τις χώρες του διαδρόμου και τις χώρες κατάληψης, έλειπε η Τουρκία. Είχαμε τον διάδρομο αλλά όχι την πόρτα που ανοίγει στις προσφυγικές ροές

Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος αλλά σώζει και το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την αρχή της αλληλεγγύης. Η ΕΕ σε αυτό κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας. Τώρα κάνει προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου οι προσφυγικές ροές να γίνονται οργανωμένα.

Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και καλύτερο συντονισμό.

Η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η επιλογή των τειχών και των φραχτών για τους πρόσφυγες από χώρες της Ε.Ε.

Θέση μας είναι να στηρίξουμε μια οργανωμένη διαδικασία εγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη είτε από την Τουρκία, είτε από την Ελλάδα.

Υπήρξε η επικίνδυνη πρόταση για τη δημιουργία στρατοπέδου 50.000 στην Ελλάδα. Την αποκρούσαμε.

H δική μας πρόταση είναι σε συνεργασία και συμβατή με τις οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η υποχρέωση που αναλάβαμε είναι κάτι εύλογο και θετικό και πρέπει να θέλουμε να υλοποιηθεί. Αλλο να φτιάξουμε ένα υπερ-στρατόπεδο γκέτο και άλλο να αυξήσουμε τις θέσεις προκειμένου να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες. Η διαμονή στα κέντρα υποδοχής είναι περιορισμένη όχι μόνιμη.

Θέλω να επισημάνω ότι είναι θετικό να αυξήσουμε τις θέσεις γιατί έτσι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων, γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές ροές.

Έχει καταστεί σαφές ότι και οι πρόσφυγες που θα διαμένουν σε επιδοτούμενα ενοίκια θα είναι προς μετεγκατάσταση.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την πρωτολογία του

Στη δευτερολογία του ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι δεν πήρε απαντήσεις. Ποιο ήταν το αντιστάθμισμα που πήρε η χώρα με αυτή τη δέσμευση, ρωτά ο βουλευτής της ΝΔ.

Σήμερα αντιπολιτεύεστε την Ευρώπη δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, ρωτώντας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας;

Οσο για το σύστημα των ενοικιαζόμενων δωματίων ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η κ. Δούρου δεν είχε ιδέα για το πως θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα σημείωσε και πρόσθεσε ότι η συμβολή της περιφέρειας είναι απαραίτητη.

Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού

Η δευτερολογία σας απέδειξε όχι μόνο ότι δεν γνωρίζεται αλλά ότι δεν έχετε και προτάσεις. Συζητάμε ένα σοβαρό ζήτημα και δεν χωρά πλακίτσες και ευφυολογήματα

Μας εγκαλείτε γιατί δεν κερδίσαμε κάτι. Γιατί δεν μπήκαμε στο παζάρι όπως κάνει η Τουρκία που διεκδικεί εκατομμύρια για να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Να μπούμε λοιπόν και εμείς στο παζάρι και να πούμε ότι αν δεν μας δώσουν κάτι παραπάνω θα αφήσουμε αυτούς τους ανθρωπους να πνιγούν. Αυτό θέλετε να κάνουμε;

Απέναντι σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί μια παγκόσμια λύση. Να απομονώσουμε το ρατσισμό από αυτή τη συζήτηση. Γιατί μετά δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε για τα ποσοστά της ΧΑ.

Το θέμα της βίζας πρωτίστως πρέπει να απασχολεί τη Γερμανία. Πρέπει να διαχειριστούμε προβλήματα με οξυδέρκεια.

Τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία δεν ήταν ποτέ αντίθετα με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στον εκδημοκρατισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι στάση εθνικής ευθύνης απέναντι στο ζήτημα αυτό. Εμείς διεκδικούμε την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία με κανόνες, ανθρώπινα δικαιώματα – άρση της κατοχής της Β. Κύπρου. Δεν θα αφήσουμε την κ. Μέρκελ να διαπραγματεύεται το θέμα της Τουρκίας. Εμείς είμαστε οι ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας.

Πόσο, αλήθεια, εσείς κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου; Και εμείς πρέπει να το πάρουμε για να το σώσουμε! Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαϊ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;

Ακούστε, δεν απευθύνομαι σε εσάς! Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαί και να τους σώσει

Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη! Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουνε!

Την ίδια ώρα, κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν πως οι δραματικές εικόνες από την Λέσβο, που έχουν συγκλονίσει όλον τον κόσμο, είναι ενδεικτικές του δράματος που συγκλονίζει την περιοχή μας.

Τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών, καθώς και για την οργάνωση της φιλοξενίας, της ταυτοποίησης και της μετεγκατάστασης τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για να αναδειχτεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, εκεί που άλλοι υψώνουν τις σημαίες της ξενοφοβίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι στην προσπάθεια αυτή αναμένεται και η θετική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί για την ανέξοδη κριτική και τις αμφιλεγόμενες λαϊκιστικές κορώνες που ακούγονται μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.