«Η οικονομική κρίση που δεν ξεπεράστηκε δεν ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το προσφυγικό» ανέφερε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ . Θα συνεχίσουμε και θα εμβαθύνουμε τη συζήτηση που ξεκινήσαμε εδώ» σημείωσε ο κ. Στάινμαγερ.

«Χαίρομαι που έχω ένα συνάδελφο που γνωρίζει τη Γερμανία όπως εγώ» είπε για τον κ. Κοτζιά και πρόσθεσε: «Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για την πολιτική και τη διπλωματία, είναι το θεμέλιο που θέλουμε αυτή τη χρονική στιγμή, εν μέσω οικονομικής κρίσης».

Ωστόσο ο κ. Στάινμαγερ υπογράμμισε ότι «η οικονομική κρίση που δεν ξεπεράστηκε δεν ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το προσφυγικό»

«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσά μας κλονίστηκε, με κάποιες λεκτικές υπερβολές… Αυτό είναι δική μας ευθύνη. Στόχος αυτό που προέκυψε ως λάθος να το αποκαταστήσουμε, να φτιάξουμε τον δρόμο για αποκατάσταση των σχέσεων» επεσήμανε.

Και πρόσθεσε: «σημασία έχει πως θα μπορέσουμε να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους. Χαιρόμαστε που 3.000 φοιτητές έχουν βρει τον δρόμο του στα γερμανικά πανεπιστήμια. Στόχος δημιουργία ιδρύματος νεότητας στο μέλλον».

«Εχουμε απόλυτο σεβασμό για την Ελλάδα και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα παραμένει πιστή στις συμφωνίες της, προτίθεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αποκόμισα από τις επαφές μου με τον Πρωθυπουργό. Οποιος υπογράφει για μεταρρυθμίσεις, γνωρίζει ότι οι επιβαρύνσεις εμφανίζονται αμέσως αλλά η έλευση του αποτελέσματος αργεί. Χρειάζεται εμμονή… Γνωρίζω πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων αργεί και δουλειά αυτού που είναι επικεφαλής μίας κυβέρνησης είναι να μικρύνει αυτό τον χρόνο».

Ο κ. Σταινμαγερ αναφέρθηκε και στο νέο ναυάγιο στο Αιγαίο. «Το ελληνικό λιμενικό έσωσε και πάλι εκατοντάδες ανθρώπους. Ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα… Η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει τα ανθρωπιστικά της καθήκοντα, τα τηρεί κιόλας».

«Στην Ευρώπη δεν μπορεί να έχουμε επιτυχία, αν ο ένας προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο ο ένας στον άλλον. Εάν η Γερμανία και η Αυστρία φιλονικούν μεταξύ τους, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι έχουμε μια πανευρωπαϊκή πρόκληση να αντιμετωπίσουμε. Η λύση δεν θα βρεθεί από ένα κράτος. Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Απαιτείται ομογενοποίηση αντιλήψεων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Ισως πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων. Θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι γείτονες των ευρωπαϊκών χωρών για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα κανονίσει καλύτερα τις προσφυγικές ροές.

Στο τέλος πρέπει να δεχτούμε ότι με τα προσφυγικά κύματα θα βρούμε λύσεις αν δεχθούμε ότι μεταξύ των κρατών της ΕΕ υπάρχει δίκαιη κατανομή βαρών. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο. Η δίκαια κατανομή είναι σημαντική για την επίλυση του προσφυγικού.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς εξήρε την προσπάθεια του γερμανού ομολόγου του για την ειρήνη με αναφορές στην συνθήκη του Μινσκ αλλά και τη συμφωνία για το Ιράν.

Ο ελληνας ΥΠΕΞ καλωσόρισε τον κ. Στάινμαγερ στην Αθήνα και αναφέρθηκε στα θέματα που συζήτησαν. «Συζητήσαμε για τις διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να ξεπεράσουμε στερεότυπα, προκαταλήψεις. Στόχος να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας» είπε και πρόσθεσε: Ο κ. Στάινμαγερ είναι εκπρόσωπος του γερμανικού διαφωτισμού στην Ευρώπη, είναι χαρά που αυτή τη φορά συζητάμε στην Αθήνα.

Συνάντηση Τσίπρα-Σταινμαγερ

Το προσφυγικό, η οικονομική κρίση, οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε μία ώρα περίπου, ο Πρωθυπουργός, συμφωνα με πληροφορίες, εξέθεσε στον κ. Σταϊνμάϊερ τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας στη διαχείρισή του. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δραματικές εικόνες που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στα νερά του Αιγαίου και τόνισε ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης, ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα hot spots και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

«Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται στήριξη από την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι δύσκολες αλλά η Κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει. «Με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη συμφωνία, παραπέμποντας με τον τρόπο αυτό στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε άλλα εκκρεμή ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος για αυτό είναι η κοινωνική συνοχή».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα αλλά και ζητήματα σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η χώρα μας είναι υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, χωρίς όμως εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παίξει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς των εξαγωγών και του εμπορίου

Ο κ. Σταϊνμαϊερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ως το μεγάλο ζήτημα της περιόδου σημειώνοντας ότι το ζήτημα των προσφυγικών ροών αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας συμφώνησε ότι πρέπει να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας.

Επαφές Στάινμαγερ στην Αθήνα

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Ακολούθησε η συνάντηση στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ λίγο αργότερα ο γερμανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογό του.

Οι Κοτζιάς και Στάινμαγερ είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια πραματοποίησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και γεύμα εργασίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον γερμανό ομόλογό του στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387), όπου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσης του Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Συνέντευξη του Στάινμαγερ στα «ΝΕΑ»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στα «ΝΕΑ» απηύθυνε μήνυμα για το χρέος και είπε ότι θα ήταν καλύτερο για όλες τις πλευρές να μην προβάλλουν «νέες επιθυμίες ή απαιτήσεις» κάθε φορά που υπάρχει μια δυσκολία.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις «για να τονωθεί η εμπιστοσύνη», σημειώνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την εντολή και την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ευκαιρία να δρέψει τους πολιτικούς καρπούς από την εφαρμογή τους.

«Τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα» επισημαίνει, ενώ με αφορμή το Προσφυγικό τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη.

Παραδέχεται, εξάλλου, ότι με τον έλληνα ομόλογό του έχουν θέσει στόχο από κοινού «να υπερνικήσουμε τις παρεξηγήσεις των τελευταίων ετών και να επανέλθουμε στο εξαιρετικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών».

Τι δήλωσε για την επίσκεψη ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

«Στην Αθήνα (ο κ. Σταϊνμάιερ) θα μιλήσει με τη νέα ελληνική ηγεσία, αλλά και άλλους εκπροσώπους της Ελλάδας, για τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν από κοινού.

» Σε αυτά ανήκει βεβαίως η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, οι οποίες έρχονται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Σε αυτά τα θέματα ανήκει και η εφαρμογή του γ’ προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» δήλωσε για την επίσκεψη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναζωογόνηση και εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά μεγάλο βάρος» για την Ελλάδα τα προσφυγικά κύματα.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πεποίθησή μας εδώ και εβδομάδες και μήνες ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών» σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία ο κ. Σταϊνμάγιερ θα σχηματίσει μια εικόνα σχετικά με το πώς είναι η κατάσταση πραγματικά και με το πώς θα μπορούσαν η Ευρώπη και η Γερμανία να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου βάρους.

«Με αυτές τις πληροφορίες θα επιστρέψει ώστε να αναλάβει, ενδεχομένως νέες πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο», επισήμανε ο γερμανός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η βοήθεια που έχει ήδη δώσει η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος αυτών που είναι πρόθυμο να κάνει το Βερολίνο.

«Το θέμα τώρα είναι να συνομιλήσουμε ανοιχτά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης με την ελληνική ηγεσία και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει επιπλέον, ενδεχομένως και να βοηθήσουμε ώστε οι συμφωνίες που έγιναν την περασμένη Κυριακή και με την συμμετοχή της ελληνικής ηγεσίας να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό και κατά όσο το δυνατόν λειτουργικότερο τρόπο» κατέληξε ο κ. Σέφερ.