Ενας εσωτερικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με πεδίο μάχης το Ασφαλιστικό και λάφυρα το ύψος των συντάξεων, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα μειωθεί σημαντικά για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό. Από τη μία πλευρά βρίσκονται όσοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το Μνημόνιο και να μειωθούν οι συντάξεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται όσοι πιστεύουν ότι οι συντάξεις δεν μπορούν να μειωθούν, επειδή απαιτεί κορυφαία προεκλογική δέσμευση του κόμματος, αλλά και καθήκον της Αριστεράς που πρέπει να αντισταθεί στις ορέξεις των δανειστών και να ακυρώσει την αποτυχημένη συνταγή τους.
Πατώντας σε δύο βάρκες


Τι γίνεται, όμως, όταν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι ένας υπουργός πολεμάει και με τα δύο στρατόπεδα; Ο ίδιος επισήμως τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του Μνημονίου. Αλλά την ίδια στιγμή, όλοι οι πρώην συνεργάτες του στο δικηγορικό του γραφείο προσπαθούν να το ακυρώσουν με αλλεπάλληλες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
Ο υπουργός αυτός δεν είναι άλλος από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωνε ως τις αρχές του καλοκαιριού ότι είναι καθήκον του να παραμείνει αντιμνημονιακός, αναλώνοντας και την τελευταία ικμάδα του για να ακυρώσει τις αποτυχημένες συνταγές του Μνημονίου.
Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, άλλαξαν ριζικά οι απόψεις του. Τώρα δηλώνει φανατικός υπέρμαχος του Μνημονίου, ακόμη και αν χρειαστεί να κόψει τις συντάξεις όσων είχε πελάτες ως το 2014 και πλημμύριζαν το γραφείο του ζητώντας πίσω τις μειώσεις που υπέστησαν.
Τώρα, αυτή τη δουλειά έχουν αναλάβει οι συνεργάτες του στο πρώην δικηγορικό του γραφείο, και ιδίως δύο πρώην συνεργάτιδές του, οι οποίες κατόρθωσαν το καλοκαίρι να κερδίσουν ορισμένες σημαντικές υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε όλες τις μειώσεις συντάξεων του ΙΚΑ αντισυνταγματικές.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα, ούτε καν ηθικής τάξεως, για τον υπουργό, αφού ο ίδιος έπαψε να δικηγορεί. Ούτε και το γεγονός ότι ορισμένοι δικηγόροι από τους συνεργάτες του αποσπάστηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούσαν να εξυπηρετούν πελάτες που στρέφονται κατά του Δημοσίου. Το ερώτημα είναι αν θα εξακολουθήσει να πιστεύει το ίδιο η κυβέρνηση για τον υπουργό της και μετά την αποκάλυψη των περιστατικών που ακολουθούν. Ακόμη λοιπόν και αν προχωρήσει ο κ. Κατρούγκαλος στη μείωση των συντάξεων που έχει προαναγγείλει για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, θα πρέπει από τον Νοέμβριο να αποφασίσει τι θα κάνει με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές όποιες μειώσεις έγιναν στις συντάξεις κατ’ εφαρμογήν του Β’ Μνημονίου. Συγκεκριμένα:
  • Στις 10 Ιουνίου 2015, το ΣτΕ αποφασίζει, με την απόφαση της Ολομέλειας 2287/2015, έπειτα από προσφυγή μιας συνταξιούχου του ΙΚΑ, ότι είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων με βάση τον Νόμο 4046/2012, επειδή δεν προηγήθηκε μελέτη των επιπτώσεων στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων που θίγονται.
  • Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 28 Μαΐου 2015, το ΣτΕ αποφασίζει για τους ίδιους λόγους, με την απόφαση 2288/2015, να δεχθεί την προσφυγή άλλων 11 συνταξιούχων του ΙΚΑ και να κρίνει αντισυνταγματική τη μείωση που υπέστησαν στις συντάξεις τους.
Στην πρώτη υπόθεση, τη συνταξιούχο (όλα τα ονόματα είναι στη διάθεση του «Βήματος») εκπροσωπεί η δικηγόρος Λαμπρινή Μπρέστα, πρώην συνεργάτης του κ. Κατρούγκαλου στο δικηγορικό του γραφείο, την οποία στη συνέχεια απέσπασε και στο υπουργικό του γραφείο, στο υπουργείο Εσωτερικών. Αντίδικος, εκπροσωπώντας το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ήταν η δικηγόρος, ειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα, Αθηνά Πετρόγλου, η οποία, έναν μήνα αργότερα, συμπεριελήφθη στη σύνθεση της περίφημης «επιτροπής σοφών».
Στην υπόθεση, λοιπόν, αυτή εμφανίστηκε το παράδοξο φαινόμενο να είναι αντίδικη μια συνεργάτιδα του υπουργού με μια εμπειρογνώμονα την οποία ο ίδιος επέλεξε για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού! Η μία υπερασπιζόταν την ανάγκη να επιστρέψουν οι συντάξεις στα επίπεδα του 2012 και η άλλη το ακριβώς αντίθετο.
Στη δεύτερη υπόθεση, τους 11 συνταξιούχους εκπροσωπεί η δικηγόρος Αικατερίνη Λαϊνά, η στενότερη συνεργάτιδα του κ. Κατρούγκαλου ως την ημέρα που εκείνος ορκίστηκε υπουργός. Μάλιστα, από τα συμφωνητικά που διέρρευσαν στον Τύπο, η κυρία Λαϊνά ανέλαβε μετά την υπουργοποίηση Κατρούγκαλου όλες τις υποθέσεις που του είχαν ανατεθεί, είτε από υπαλλήλους οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή υπέστησαν μείωση των αποδοχών τους είτε από διάφορους δημάρχους της χώρας οι οποίοι είχαν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και αρνούνταν να αποστείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία των υπαλλήλων τους, όπως τους ζητούσε ο τότε υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του «Βήματος», η Αικατερίνη Λαϊνά έχει καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο, εκπροσωπώντας τους ίδιους συνταξιούχους, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και να τους επιστρέψει τις μειώσεις που υπέστησαν στις συντάξεις τους. Ταυτόχρονα έχει καταθέσει και προσφυγή κατά του Δημοσίου, ζητώντας να επιστραφεί στους δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους η μείωση κατά 30% του εφάπαξ που δικαιούνται!
Το νόμιμο και το ηθικό


Θεωρητικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομιμότητας, ούτε για τον υπουργό αλλά ούτε και για τις δικηγόρους-πρώην συνεργάτιδές του. Τυπικά μπορούν και οι τρεις να υποστηρίξουν ότι οι δρόμοι τους χώρισαν οριστικά μετά τον Ιανουάριο και ο καθένας κάνει πλέον τη δουλειά του.
Το ζήτημα, όμως, είναι αν ο υπουργός και η κυβέρνηση γενικότερα νιώθουν καλά όταν παρακολουθούν πρώην συνεργάτιδες του κ. Κατρούγκαλου να επιχειρούν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης που υπηρετεί ο ίδιος και δημοσίως υπερασπίζεται, αλλά και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, τους οποίους μάλιστα απέκτησαν λόγω της φήμης του υπουργού.


Οι μαρτυρίες των συνταξιούχων
«Μας είπαν ότι θα πάρει υπουργείο και θα δικαιωθούμε»

«Το Βήμα» επικοινώνησε με ορισμένους από τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ και εκπροσωπούνται από τις δύο δικηγόρους – πρώην συνεργάτιδες του κ. Κατρούγκαλου. Και διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι τους εμπιστεύθηκαν το συγκεκριμένο γραφείο λόγω των διαβεβαιώσεων που είχαν από τον ίδιο τον κ. Κατρούγκαλο πως θα δικαιωθούν.
Παρά τη ρητή εντολή που έχουν λάβει «να μη μιλούν σε κανέναν», ομολόγησαν ότι ένα μέρος του ποσού που ενδεχομένως θα εισπράξουν εφόσον δικαιωθούν οριστικά θα μεταβληθεί σε αμοιβή του δικηγορικού γραφείου, ενώ ως τώρα έχει καταβάλει ο καθένας 1.300 ευρώ.

«Ποιος σας συνέστησε το γραφείο Κατρούγκαλου;»
τους ρωτήσαμε και οι απαντήσεις που έδωσαν αποκαλύπτουν τους μυστικούς διαύλους επικοινωνίας που υπάρχουν σε ορισμένα δικηγορικά γραφεία που συνδέονται με διάφορους τρόπους με την κυβέρνηση.

«Εγώ πήγα στον Κατρούγκαλο επειδή μας είπαν στο σωματείο ότι θα γίνει υπουργός και θα δικαιωθούμε»
απάντησαν οι περισσότεροι.

«Εμένα με συνέστησε η προηγούμενη δικηγόρος μου, Ευαγγελία Σάλτου»
απάντησαν δύο από αυτούς. Η κυρία Σάλτου είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού Δ. Στρατούλη.

«Εμένα με έστειλε εκεί ο Γ. Ρωμανιάς»
είπε κάποιος άλλος. Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργεί και στα δικηγορικά γραφεία…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ