Δυναμική επανεμφάνιση έκανε στη Μαδρίτη ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας με την ομιλία του, αλλά και με την πολύ θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Σε μια χρονική στιγμή που η προεκλογική μάχη στη Ν.Δ. φουντώνει και μπαίνει στο τραπέζι η συζήτηση για το πώς στέκεται συνολικά η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στο κυβερνητικό της παρελθόν την περίοδο πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά, ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός έδειξε με την εμφάνισή του στην Ισπανική πρωτεύουσα πως δεν έχει εγκαταλείψει τη μάχη και την ενεργό πολιτική με ότι αυτό σημαίνει.

«Όταν βρίσκεσαι σε κρίση, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις μαζί σου. Για το θάρρος, την ηρεμία, τη διορατικότητα, τον ρεαλισμό και την πρακτικότητά του», είπε για τον πρώην Πρωθυπουργό ο γ.γ. του ΕΛΚ, ο Ισπανός Λόπεθ Ιστουρίθ, ο οποίος και τον προσφώνησε.

Η αναγνώριση του κ. Σαμαρά από τους συνοδοιπόρους και ομοϊδεάτες του ΕΛΚ αποτέλεσε για τον ίδιο μια ιδιαίτερα τονωτική ένεση, σε μια στιγμή που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. πρόσωπα, ακόμα και υποψήφιοι αρχηγοί, που αποστασιοποιούνται από την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς που είχε αργά το βράδυ και συναντήσεις με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πέρα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ, καταχειροκροτήθηκε στην ομιλία του με θέμα την επέλαση του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Ο πρώην Πρωθυπουργός που ήταν βασικός ομιλητής στην κεντρική εκδήλωση του ΕΛΚ, άδραξε την ευκαιρία και ενόψει και των Ισπανικών εκλογών και της στήριξης που πρέπει να έχει το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι σε αυτή τη μάχη, επικαλέστηκε στην ομιλία του τον ΣΥΡΙΖΑ ως λαϊκιστικό παράδειγμα προς αποφυγήν και είπε πως πρέπει να αποδυναμωθούν αντίστοιχα κόμματα στην Ευρώπη.

Στη σκιά των πληροφοριών ότι στην Πορτογαλία προχωρούσαν οι συζητήσεις των Σοσιαλιστών του Αντόνιο Κόστα με τους κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλόκο για κυβερνητική συνεργασία και απόντος του κεντροδεξιού, νικητή των πορτογαλικών εκλογών, Πέδρο Πάσος Κοέλιο που τελικά πήρε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί ιδεολογία, αλλά «αρρώστια» που συνδέεται με ακραία κόμματα απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Έχοντας στο ακροατήριο τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και το σύνολο της ελληνικής αποστολής, σημείωσε: «Αν αντιμετωπίσουμε τα ψέματα του λαϊκισμού με την αλήθεια και την εξαπάτηση του λαού με τόλμη και ευθύτητα απέναντι στον λαό, αυτό θα οδηγήσει και στην τελική ήττα του λαϊκισμού», κατέληξε.

Ο κ. Σαμαράς επέκρινε με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στους επτά μήνες που ο ίδιος ήταν Πρωθυπουργός υπονόμευσε πολλά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, τα οποία κατά τον ίδιο, αν και αναγνωρίζονται δεν πρόλαβε ο ελληνικός λαός να τα συνειδητοποιήσει, καθώς διακόπηκε πρόωρα ο κυβερνητικός βίος. Μάλιστα, είπε ότι δεν πίστευε πως θα έπεφτε σε δυόμιση χρόνια και γι’ αυτό και δεν φρόντισε την επικοινωνιακή προβολή της κυβερνητικής προσπάθειας που γινόταν.