Τον δικό της… αντιμνημονιακό αγώνα επιβίωσης δίνει η χειμαζόμενη οργάνωση της κομματικής νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διοργανώνει συνδιάσκεψη στις 21-23 Νοεμβρίου, με στόχο την επαναδραστηριοποίησή της έπειτα από την διάσπαση του καλοκαιριού.
Μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και την ίδρυση της ΛΑΕ, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ουσιαστικά σε αδιέξοδο και αδράνεια, καθώς πλήθος στελεχών της και κατά τόπους μέλη της οργάνωσης είτε προσχώρησαν στην ΛΑΕ είτε απλώς αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά ταύτα και παρά την ολοκληρωτική μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της κυβέρνησης, η οποία με γοργούς ρυθμούς θέτει σε εφαρμογή μία «άλλη» πολιτική, καταβάλλεται προσπάθεια ανασύστασης της οργάνωσης, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά την σημαία του αγώνα απέναντι στην «συμφωνία/πραξικόπημα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίβωση που διακινήθηκε από την Κουμουνδούρου.
Στο κείμενο-πρόσκληση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι «βιώνουμε μία περίοδο όπου ο ελληνικός λαός και η νεολαία έρχονται αντιμέτωποι με την νέα συμφωνία/πραξικόπημα που επιβλήθηκε από τους δανειστές και αποτέλεσε προϊόν οικονομικής ασφυξίας. Εμείς οι νέοι άνθρωποι συνεχίζουμε να παλεύουμε στο πλάι της 1ης Αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, για μία διαφορετική πορεία στον τόπο μας και την Ευρώπη».
Κατά τους συντάκτες του κειμένου, «η παρούσα Κυβέρνηση εκπροσωπεί τους πόθους και τις προσδοκίες της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, όλων εκείνων που αγωνίζονται για μία ζωή με αξιοπρέπεια, ενάντια στους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους της ευρωπαϊκής συντήρησης και του ντόπιου κατεστημένου. Με οδηγούς μας την Αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία, έχοντας ως παρακαταθήκες τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού μας και τις λαμπρές παραδόσεις του αριστερού κινήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη, οικοδομούμε μία νέα οργάνωση που θα αφουγκράζεται τα προβλήματα των νέων ανθρώπων και θα προτείνει λύσεις στο σήμερα».
«Ο αγώνας μας συνεχίζεται», αναφέρουν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνουν: «Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει παρούσα και καλεί τα μέλη και τους φίλους της να συνδράμουν στη διεξαγωγή ενός πλούσιου, δημοκρατικού, διαλόγου που θα θέτει στο προσκήνιο τις ανάγκες της νέας γενιάς και θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στα νέα ερωτήματα που ανοίγονται μπροστά μας. Για εμάς η Αριστερά μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στις εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας, να συμβάλλει στην αλλαγή των συσχετισμών σε Ελλάδα και Ευρώπη».