Εικονική πραγματικότητα, εύθραυστη εκεχειρία, πολιτικό σύμφωνο «συμβίωσης» αμφίβολης διάρκειας ή ειλικρινής διάθεση για υπέρβαση της εσωκομματικής κρίσης; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται από ιστορικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινοβραδινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και της συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών, απ’ όπου μεταδόθηκε μήνυμα ενότητας.

Πολλοί μιλάνε για τη «θαλπωρή των ψευδαισθήσεων», καθώς υπάρχουν πολλά ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί η συντηρητική παράταξη να βαδίσει συντεταγμένη έως τις εσωκομματικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου της αρχηγού.

Εξάλλου, η Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, εισήλθε σε βαθιά κρίση, αν όχι σε τροχιά πολιτικής αποσύνθεσης, όπως υποστηρίζουν με ισχυρή δόση υπερβολής ορισμένοι. Το σίγουρο είναι ότι μια ολόκληρη παράταξη που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή επί δεκαετίες, έχει παραλύσει απέναντι στις προσωπικές επιλογές, αλλά και στην αδράνεια των ιστορικών της στελεχών και των βαρονιών, γεγονός που την καθιστά ανήμπορη να δώσει πολιτική λύση στην καλπάζουσα κρίση της.

Στη σκιά αυτής της βαθιάς κρίσης που έχει πολλά χαρακτηριστικά και ενώ το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο μετά την προχθεσινή…«έφοδο» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Εφορευτική Επιτροπή της Ν.Δ. και τα «γαλλικά», ήταν επιβεβλημένη μια συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για να αρθεί το αδιέξοδο.

Την ιδέα για τη συνάντηση των υποψηφίων είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης που ανέλαβε, ως…πολιτικός «κυανόκρανος» να πέσουν οι τόνοι. «Γινόμαστε ρεζίλι» φέρεται να τους είπε ο κ. Γεωργιάδης που συνομίλησε με όλους τηλεφωνικά για να βρεθεί κοινός τόπος και να συναντηθούν. Όπως και έγινε, ανακουφίζοντας πάρα πολλούς που ήθελαν να πέσουν οι τόνοι, ενώ αναγνωρίστηκε η πρωτοβουλία του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος κέρδισε πόντους στο κομματικό ακροατήριο.

Εξάλλου, το κλίμα είχε αρχίσει να γίνεται πολύ βαρύ, καθώς τα όσα κωμικοτραγικά εκτυλίχθηκαν στην συνεδρίαση της Εφορευτικής Επιτροπής μόνο ζημιά έκαναν στην συντηρητική παράταξη. Τα τηλέφωνα των δυο πρώην Πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, που δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο., κυριολεκτικά «έσπασαν», καθώς πολλά στελέχη επικοινώνησαν μαζί τους για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Το μήνυμα και των δυο ήταν: «ψυχραιμία και ενότητα». Είναι σαφές ότι δεν θέλουν να μπουν…στο κάδρο της εσωκομματικής διαδικασίας και γι’ αυτό και δεν παρέστησαν. Εξάλλου, όλα ήταν ανοικτά για το πώς θα εξελισσόταν η συνεδρίαση της Κ.Ο. και εάν θα είχε εκρηκτικό χαρακτήρα, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Στη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, των κκ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα, επήλθε συμβιβασμός και έπεσαν οι τόνοι, αφού κανείς δεν είχε εμφανιστεί με διάθεση ρήξης. Μετά από συμφωνία ότι πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία, καθώς αποκλείστηκε το σενάριο για διεξαγωγή συνεδρίου, εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, μια ιδέα του κ. Τζιτζικώστα, με την οποία συμφώνησαν όλοι.

«Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού. Αντίπαλός μας είναι μόνον ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου» σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Από την ανάγνωσή του είναι σαφής η διάθεση και των τεσσάρων να περάσουν μήνυμα ενότητας της παράταξης, αν και πολλοί αυτό το αμφισβητούν, αλλά και να δείξουν ότι ο αντίπαλος είναι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, με την οποία υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές.

Βέβαια, το κλίμα παραμένει ψυχρό μεταξύ των υποψηφίων και στη συνάντηση αναδείχθηκε η αμηχανία και η τυπικότητα, ενώ λίγο πριν ο κ. Τζιτζικώστας έλεγε ότι οποιαδήποτε καταστρατήγηση του καταστατικού θα σήμαινε πραξικόπημα, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης επέμενε πως με την παρέμβασή του στην Εφορευτική Επιτροπή και την εξέλιξη της υπόθεσης ανάθεσης του μηχανογραφικού έργου των εκλογών, διασφαλίστηκε η διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κ.Ο. αποφάσισε την καταψήφιση του πρώτου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ενώ όλοι όσοι μίλησαν και κυρίως οι υποψήφιοι επιτέθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και πριν από τη συνεδρίαση μεγάλωνε ο αριθμός που ήθελε τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, πριν από τις εκλογές, ενώ άλλα στελέχη συγκέντρωναν υπογραφές για να είναι ανοικτή η εκλογική διαδικασία.

Στο κείμενο που υπογράφεται από χιλιάδες μέλη της Ν.Δ. απ’ όλη την Ελλάδα, αναφέρονται τα εξής, μεταξύ άλλων: «Σήμερα, μετά από την ήττα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, η Παράταξη πρέπει να μείνει ενωμένη και είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό και έπειτα από την εντολή του κ. Ε.Μεϊμαράκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες διαδοχής του, είναι ζωτικό για την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία εκλογής, όπως έχει ορίσει ήδη η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις 22 Νοεμβρίου εφαρμόζοντας ρητά το Καταστατικό».

Από εδώ και πέρα, η Ν.Δ. προχωρά κανονικά στις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου της, παρά το γεγονός ότι χθες στην Κ.Ο. υπήρξαν βουλευτές, όπως ο Μάριος Σαλμάς και ο Θόδωρος Καράογλου που έθεσαν θέμα αναβολής των εκλογών. Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν σαφής στην Κ.Ο., όπου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει συνέδριο, καθώς η σύγκλησή του είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Επιτροπής και όχι των βουλευτών.

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι η Πολιτική Επιτροπή του έδωσε εντολή από τον Αύγουστο να παραμείνει στην προεδρία της Ν.Δ. και να την οδηγήσει στην εκλογή νέου αρχηγού, εκτός και εάν προκύψει θέμα πρόωρων εκλογών.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης ουσιαστικά, αν και δεν χρησιμοποίησε τον όρο, είπε ότι ήταν ο «αυτοφωράκιας» της ήττας της Ν.Δ. Και αυτό διότι όπως σημείωσε ανέλαβε «αποστολή αυτοκτονίας», διευκρινίζοντας, προς έκπληξη πολλών (σ.σ. κατ’ ιδίαν τα έλεγε πολύ καιρό), ότι η ήττα του κόμματος ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη και πως αυτός επελέγη, διότι θα είχε την καλύτερη εκλογική επίδοση.

Στην πορεία προς τις εκλογές, στη Ν.Δ. εξετάζουν πλέον να γίνει μια ειδική συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Π.Ε. ώστε να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος και να μην φθάσει το κόμμα χωρίς ουσιαστική συζήτηση στις κάλπες. Το θέμα το έθεσε πρώτος στην Κ.Ο. ο Κωστής Χατζηδάκης που είπε ότι δεν μπορούν να είναι οι βουλευτές «τηλεθεατές» και σημείωσε, το αυτονόητο, πως πρέπει να γίνει ανοικτή συζήτηση και να ακούσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, μέλη της Π.Ε., τους υποψηφίους αρχηγούς.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κασαπίδης και Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Κώστα Γκιουλέκα που κάλεσε τους υποψηφίους αρχηγούς «να μην βγαίνουν από τα όρια γιατί θα βρουν τους βουλευτές απέναντί τους».

Εξάλλου, η συζήτηση θεωρείται επιβεβλημένη να γίνει, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως είχε επισημανθεί στο Βήμα, ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, παρά τις πρώτες σκέψεις, ενώ σε αυτές τις δυο συνεδριάσεις θα έχουν οι υποψήφιοι την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Επί της αντιπολιτευτικής στάσης της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κ.Ο. ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε λελογισμένη κριτική» και να πει το κόμμα όχι εκεί που διαφωνεί και να στηρίξει τα μέτρα που συμφωνεί. «δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον Τσίπρα. Ίσως να μην πρέπει να ψηφίσουμε κανένα άρθρο» είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι φέρνει το παλαιό. «Θα αγωνιστούμε με τρόπο συλλογικό και ενιαίο. Όπου κι αν δίνει η παράταξη τη μάχη, θα τη δίνει ενιαία και συντεταγμένα» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν ότι η Ν.Δ. συντονισμένα θα πρέπει να αναδείξει το θέμα με τα πόθεν έσχες του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη (σ.σ. ήδη το έκανε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή) και του υπουργού με το ένα εκατ. ευρώ. Είναι δυο υποθέσεις που δεν θα της αφήσει η Ν.Δ. και θα της αναδεικνύει συνεχώς, σε μια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε ομπρέλα προστασίας των δυο υπουργών.

Το ΕΛΚ καλεί Σαμαρά

Στην Μαδρίτη θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα έπειτα από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς όπου θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές με θέμα: «Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση. Η απειλή του λαϊκισμού στις σύγχρονες κοινωνίες».

Η πρόσκληση αυτή θεωρείται πολύ σημαντική για τον πρώην πρωθυπουργό καθώς εκεί θα είναι όλα τα βασικά ονόματα των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο πρώην ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στις εργασίες του συνεδρίου άρα και στην ομιλία του κ. Σαμαρά αναμένεται να παρευρεθούν και οι τέσσερις υποψήφιου αρχηγοί της ΝΔ, οι κκ. Ευ. Μεϊμαράκης, Αδ. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη που προτείνεται από τον πρόεδρο της ΝΔ και αναμένεται να εκλεγεί νέα αντιπρόεδρος του ΕΛΚ.

Eπιστολή των 100 προς τους υποψήφιους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας

Προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες, αυθαίρετες εκτιμήσεις και εικασίες, δίνεται στη δημοσιότητα επιστολή – παρέμβαση των 100, που εστάλη προ ημερών στους υποψηφίους για την ανάδειξη στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ευρύτερα οι πολίτες, τις πολιτικές εξελίξεις, που αυτές τις ημέρες εστιάζονται στην εκλογή Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία που θα καθορίσει το μέλλον της παράταξης και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, που βάσιμα προσδοκάται ότι σύντομα λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ θα αποτελέσει την αξιόπιστη και εναλλακτική λύση.

Το γεγονός ότι δεν συνεδρίασαν τα κομματικά όργανα, ούτε συγκλήθηκε συνέδριο και επομένως δεν υπήρξε δυνατότητα να εκφραστούν απόψεις και να διατυπωθούν προτάσεις, υπαγόρευσε την ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλία να γίνουν συναντήσεις, με στελέχη της παράταξης, από 32 και πλέον νομούς της χώρας. Μετά από διεξοδικές συζητήσεις αποφασίστηκε να σας απευθύνουμε επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας πιστεύουμε ότι εκφράζει ευρύτερα τους πολίτες. Αναφέρεται σε ζητήματα μείζονος σημασίας που διαχρονικά συνιστούν την παθογένεια της πολιτικής ζωής και για τα οποία οι υποψήφιοι πολιτικοί αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλεται πρωτίστως να τοποθετηθούν, και συγκεκριμένα αν προτίθενται:

v Να κόψουν τον ομφάλιο λώρο μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτικής εξουσίας που ταλανίζει δεκαετίες τη χώρα.

v Να συγκρουστούν με το κατεστημένο, τα πάσης φύσεως κέντρα που επηρεάζουν την πολιτική ζωή της χώρας για ίδιον όφελος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους.

v Να μη συμβιβάζονται προκειμένου να ανέλθουν στην κομματική ή κυβερνητική εξουσία και να μη λυγίζουν μπροστά σε συμφέροντα, για να κρατηθούν σε αυτήν.

v Να θέσουν τέρμα στη δράση των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας, που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα και λεηλατούν τη χώρα.

v Να λειτουργούν χωρίς κηδεμόνες, αλλά αποκλειστικά βάσει των αρχών και των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος, των συμφερόντων του λαού.

v Να πατάξουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στην εθνική ταπείνωση, φαινόμενα για το οποία δεν υπήρξε ούτε φαίνεται να υπάρχει και από την παρούσα Κυβέρνηση η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

v Να προχωρήσουν στην κάθαρση και την εξυγίανση όχι μόνο της παράταξης αλλά ευρύτερα της πολιτικής ζωής της χώρας, χωρίς συμβιβασμούς, συγκαλύψεις και άλλες σκοπιμότητες.

v Να κάνουν «σημαία» της αγωνιστικής τους προσπάθειας την διαφάνεια, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση δημοκρατίας.

v Να προχωρήσουν στην εκ βάθρων αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας, με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, οργανωτική δομή και λειτουργία κόμματος αρχών, ακόμη και στην μετεξέλιξη σε έναν ευρύτερο φορέα, προκειμένου να εκφράζει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να προσελκύει τους νέους.

v Σημειωτέον ότι ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έκλεισε, το πολιτικό σύστημα κατέρρευσε κάτω από το βάρος της διαφθοράς και της διαπλοκής, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την πρωτοφανή αποχή στις τελευταίες εκλογές, επιβάλλεται οι υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετηθούν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος για το οποίο τα τελευταία χρόνια μόνο διαπιστώσεις διατυπώνονται και έωλες υποσχέσεις.

Η παρέμβαση μας αυτή είναι ανιδιοτελής και εκπορεύεται από το ενδιαφέρον μας αποκλειστικά και μόνο για το μέλλον της μεγάλης παράταξης και της πατρίδας, ενδιαφέρον που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εξαντλείται με την εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα συνεχίσει να υφίσταται ως ΕΠΑΛΞΗ αγώνα.

Την επιστολή προσυπογράφουν ενδεικτικά 100 από τους παρευρισκόμενους στις συναντήσεις, οι οποίοι στο σύνολό τους υιοθετούν τις παραπάνω θέσεις και προτάσεις και ευελπιστούμε ότι θα τύχουν και της δικής σας αποδοχής για να καταστεί η κεντροδεξιά παράταξη και πάλι κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας.

Οι υπογράφοντες 100 βουλευτές