Σε μια…κλωστή κρέμεται κυριολεκτικά η εκλογή του νέου προέδρου της Ν.Δ. μετά τα πρωτοφανή γεγονότα που συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης, όταν λίγο μετά τις τρεις ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε…«έφοδο» στην αίθουσα της εφορευτικής Επιτροπής και απέσυρε τον εκπρόσωπό του Θόδωρο Αμπατζόγλου, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τη διαδικασία.

Η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι πλέον εκτός ορίων και ήδη εκφράζονται φόβοι και ανησυχία για το εάν μπορεί και υπό ποιες συνθήκες το κόμμα να φθάσει συντεταγμένο έως τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Κάποιοι μιλάνε ακόμα και για το ενδεχόμενο διάσπασης, ένα ακραίο για πολλούς σενάριο που τρομάζει την ιστορική ηγεσία του κόμματος, τα πολιτικά τζάκια, τις παραδοσιακές οικογένειες και τις βαρονίες της συντηρητικής παράταξης.

Παράλληλα ήδη υπάρχει προβληματισμός από έμπειρα και ιστορικά στελέχη για την εικόνα που εμφανίζει το κόμμα και θέτουν θέμα εάν πρέπει να προχωρήσει ή όχι η εκλογική διαδικασία ή να βρεθεί μια υπερβατική λύση και να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη συντηρητική παράταξη. Τα όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ. αναμένεται να απασχολήσουν και την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το απόγευμα της Τετάρτης, αν και κεντρικό θέμα θα είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του πολυνομοσχεδίου με τα προααπαιτούμενα.

Τα όσα έγιναν σήμερα το μεσημέρι, τα οποία ακολούθησαν τα όσα συνέβησαν την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της εξάωρης συνεδρίασης, ενισχύουν την άποψη που έλεγε και κατεγράφη στο vima.gr, νωρίς την Τρίτη, κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ. λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης.

«Είμαστε τόσο κοντά σε συμφωνία όσο είμαστε κοντά και σε ρήξη. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα…Όλα κρέμονται από μια κλωστή» σημείωνε το συγκεκριμένο στέλεχος και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει ξεκινήσει κύκλος τηλεφωνημάτων μεταξύ ιστορικών στελεχών για να βρεθεί ο τρόπος να αποφορτιστεί το κλίμα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ κυριάρχησε η κατά μέτωπο επίθεση του κ. Μεϊμαράκη προς τον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο με τον οποίο υπάρχει βεντέτα, αλλά και κατά του γενικού διευθυντή του κόμματος, Κώστα Τσιμάρα, με τον τελευταίο να απειλεί τον πρώτο με μήνυση!

Ο κ. Μεϊμαράκης έφθασε στα γραφεία της Ν.Δ., ρώτησε που είναι ο κ. Αμπατζόγλου και μπήκε στην αίθουσα…«Που είναι ο Θόδωρος; Έλα πάμε…και επειδή μας κοιτάνε διάφοροι περίεργα, το παραμύθι τελειώνει εδώ». Στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς (σ.σ. ο εκπρόσωπος του υποψηφίου προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγε ότι τέτοιες φράσεις δεν ακούγονταν ούτε στα καμπαρέ της Τρούμπας) στους κκ. Παπαμιμίκο και Τσιμάρα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

Λίγο αργότερα, και ενώ η συνεδρίαση διεκόπη και αρκετά μέλη της Επιτροπής αποχώρησαν, ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε στους δημοσιογράφους ότι «την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μία κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω που επίσης είναι γελοιοποίηση. Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις προδιαγραφές.».

Βέβαια κάποιοι έλεγαν ότι η διαδικασία ανάθεσης είχε συμφωνηθεί και υπάρχει δημόσια ανάρτηση στο διαδίκτυο, όπως προβλέπεται για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Όμως, η πλευρά Μεϊμαράκη επιμένει ότι ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί ο ανάδοχος του έργου, αφού ο κ. Τσιμάρας είχε δρομολογήσει, όπως υποστηρίζουν, τη διαδικασία.

Οργισμένος ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε ότι ο κ. Αμπατζόγλου δεν θα συμμετάσχει σε καμία συνεδρίαση της Επιτροπής, εάν δεν καθοριστούν οι προδιαγραφές και προκηρυχθεί πρώτα ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

Επί της ουσίας ο κ. Μεϊμαράκης εκτός από το θέμα σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής της εταιρείας που θα αναλάβει τη μηχανογραφική υποστήριξη της διαδικασίας, αμφισβητεί και την τελική απόφαση που ελήφθη, με απόφαση 7-1 (παρόντα 9 μέλη από τα 17 μέλη της Επιτροπής). Ορισμένοι ήδη συζητούν τα σενάρια περί πιθανής αποχώρησης του κ. Μεϊμαράκη από την εκλογική διαδικασία, αν και μέχρι στιγμής όλα τα διαψεύδονται.

Μετά από ωριαία διακοπή επαναλήφθηκε η συνεδρίαση και απουσίαζαν ο κ. Αμπατζόγλου και ο αρχαιότερος εκ των βουλευτών, ο Γιάννης Τραγάκης. Όμως υπήρξαν μέλη της Επιτροπής, όπως ο Φίλιππος Ταυρής, που έθεσε πρώτος το θέμα, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, που ζήτησαν να συνεδριάσει την Τετάρτη η Επιτροπή για να αποφορτιστεί το κλίμα.

Τελικά, η Επιτροπή συνεδρίαση με 9 μέλη και εκεί επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για τον διαγωνισμό και τον αριθμό των καλπών ανά την Ελλάδα (θα στηθούν 1300 κάλπες σε 900 εκλογικά κέντρα και θα τοποθετηθούν όσα τερματικά απαιτούνται σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ταυρή), ενώ το αντίτιμο θα είναι 3 ευρώ, χωρίς να υπάρχει διάκριση σε παλαιά και νέα μάλη, ενώ οι εκλογές θα γίνουν με τους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Ταυρής έθεσε θέμα να υπάρξουν εκλογικοί κατάλογοι, έστω και μια μέρα πριν τις εκλογές, ενώ δεν είχε θέμα με το αντίτιμο.

Στη συνεδρίαση μειοψήφησε ο Αλέκος Κόκκαλης που αμφισβήτησε και το αποτέλεσμα της επιτροπής, κάτι που αναμένεται να κάνει και η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, τις κινήσεις του οποίου περιμένουν όλοι.

Αδ. Γεωργιάδης

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ είχαμε συμφωνήσει σε όλα και συνέβη αυτό το περιστατικό. Εμείς για το καλό της ιστορίας της ΝΔ και σεβόμενοι τον κάθε νεοδημοκράτη ξεχωριστά θέλουμε να συνεχιστεί η διαδικασία και να οδηγηθούμε στην κάλπη στις 22 Νοεμβρίου. Η ενότητα της παράταξης είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα».

Κυρ. Μητσοτάκης:

«Εσφαλμένη και αντιδεοντολογική» χαρακτήρισε την παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη στη σημερινή διαδικασία της ΚΕΦΕ ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Ωστόσο κάνω έκκληση προς όλους τους συνυποψηφίους μου να αφήσουμε την ΚΕΦΕ να ολοκληρώσει το έργο της και να σεβαστούμε τις αποφάσεις της. Ζητώ να χαμηλώσουν οι τόνοι από όλους», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξει η ΝΔ στην κοινωνία. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος και την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας».

Με μήνυση απειλεί ο Τσιμάρας

Με μήνυση απειλεί τον κ. Μεϊμαράκη ο γενικός διευθυντής του κόμματος, μετά τα όσα συνέβησαν. «Μετά την αναίτια, υβριστική και πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκα σήμερα από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ, δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου» είπε ο κ. Τσιμάρας και συμπλήρωσε: «Θέλω όμως να δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψη μου, που είναι γνωστή στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στη 40χρονη διαδρομή μου σε αυτό. Προφανώς επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».

Η επίσημη ανακοίνωση

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας και αποφάσισε κατά σειρά τα εξής:

1. Ομόφωνα αποφάσισε, αφού είχαν εγκριθεί οι τεχνικές προδιαγραφές από την τεχνική επιτροπή, με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων των υποψηφίων, οι οποίες θα αναρτηθούν στη επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, η επιτροπή προμηθειών να αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιρειών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων.

2. Ομόφωνα αποφάσισε ως βάση προσδιορισμού για τα εκλογικά κέντρα εντός Ελλάδος να είναι κατά προσέγγιση ο αριθμός 900 και για τα εκλογικά τμήματα, επίσης κατά προσέγγιση, να είναι ο αριθμός 1300.

3. Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το αντίτιμο συμμετοχής στις εκλογές για όλους τους ψηφοφόρους να είναι τα 3 ευρώ, ενώ οι εκλογικοί κατάλογοι που θα χρησιμοποιηθούν να είναι όπως και το 2009 οι εκλογικοί κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η απάντηση Παπαμιμίκου στο Facebook

Γεγονότα όπως τα σημερινά, αν και ατυχή, συμβαίνουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος και ούτε είναι παραγωγικό να τα σχολιάσω αυτή τη στιγμή. Αλλού είναι η ουσία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και το αύριο της Παράταξης.

Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ καθώς και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, παρά τις αντιξοότητες και τις αναμενόμενες εντάσεις, έχουμε ήδη καταλήξει στην ανακήρυξη των υποψηφίων, στην ημερομηνία των εκλογών, στον προσδιορισμό των εκλογικών κέντρων και τμημάτων στο εσωτερικό της χώρας, όπως και στο ότι ως εκλογικοί κατάλογοι θα χρησιμοποιηθούν οι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ότι αφορά το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών, εξ’ αρχής έχει συσταθεί σχετική Τεχνική Επιτροπή (ξεχωριστά από την ΚΕΦΕ) με εκπροσώπους των υποψηφίων, η οποία έχει ήδη καταλήξει στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφοφορίας.

Σε ότι αφορά την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πράγμα που να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ, αποφασίστηκε από την αρχή και πολύ πριν τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης, ομόφωνα και από όλους τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων, πως η Επιτροπή Προμηθειών του κόμματος θα αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιριών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015.

Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας ολοκληρώνοντας τις θεσμικές διαδικασίες με πιστή τήρηση του Καταστατικού προκειμένου να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έκφραση των μελών και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας.

Δήλωση Μεϊμαράκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη σημερινή μου παρέμβαση υπογράμμισα ότι, την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που αδίστακτα επιβάλλει καταιγίδα φόρων, περικοπές συντάξεων και μείωση λαϊκού εισοδήματος, δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί η διαδικασία εκλογής Πρόεδρου στη Νέα Δημοκρατία.

Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες.

Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας.

Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω αποφασίσει να μην ανεχτώ διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους Νεοδημοκράτες.»

Οικονομικός απολογισμός των εκλογών

Ο Σωτήρης Κορομάντζος, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ευ.Μεϊμαράκη, ζητά με επιστολή του να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις εκλογικές δαπάνες, την εκλογική χρηματοδότηση και εν γένει τα έσοδα, τα έξοδα και το κόστος των εκλογών προκειμένου να υπάρξει επίσημος οικονομικός απολογισμός.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως έχουν υπάρξει συνεχείς προφορικές οχλήσεις και αίτημα της οικονομικής επιτροπής εδώ και καιρό και δεν υπήρχε η ανάλογη ανταπόκριση.