«Είμαστε τόσο κοντά σε συμφωνία όσο είμαστε κοντά και σε ρήξη. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα…Όλα κρέμονται από μια κλωστή». Με αυτή τη φράση περιέγραφε στο vima.gr κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ. λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης.

Λίγο νωρίτερα είχαν προηγηθεί «ομηρικοί καβγάδες» στην εκρηκτική συνεδρίαση, διάρκειας περίπου επτά ωρών, της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου δεν κατέστη δυνατόν να επέλθει συμφωνία για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών. Και από αυτή τη συνεδρίαση, αλλά και από όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο της συντηρητικής παράταξης, αναδεικνύονται καθαρά τα διασπαστικά φαινόμενα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ΝΔ όσο πλησιάζει η ημερομηνία της εκλογής.

Πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, ακόμα και αυτός της ρήξης με απρόβλεπτες συνέπειες και από το βράδυ της Δευτέρας έως και το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η Εφορευτική Επιτροπή, αναζητείται μια συμβιβαστική λύσηπου θα βγάλει τη Ν.Δ. από το αδιέξοδο.

Η διαδικασία αναζήτησης του πλαισίου διεξαγωγής των εκλογών και ειδικά με ποιους καταλόγους θα γίνουν αυτές αποτελεί την πιο δύσκολη εσωκομματική άσκηση ισορροπίας και παράλληλα ενότητας.

Η γνησιότητα των εκλογικών καταλόγων αποτελεί το βασικό σημείο τριβής και όχι τόσο το αντίτιμο. Εξάλλου η καχυποψία είναι κυρίαρχη μεταξύ των υποψηφίων προέδρων και πολλοί εκφράζουν φόβους για πιθανή νοθεία των εκλογών, εάν δεν θωρακιστεί όπως πρέπει η διαδικασία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία τηρούνται ηχογραφημένα πρακτικά, η οποία ξεκίνησε στις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας και τελείωσε περίπου στις δέκα το βράδυ και χρειάστηκε να υπάρξουν τρία διαλείμματα για να αποφορτιστεί το κλίμα, κανένας εκπρόσωπος των υποψηφίων αρχηγών της Ν.Δ. δεν υποχώρησε σημαντικά από τις θέσειςτου, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως το 2009, όταν και πάλι για το ίδιο θέμα υπήρξε μεγάλη ένταση, αλλά το πρόβλημα το έλυσε η Κεντρική Επιτροπή, στην οποία τότε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά.

Τότε οι αρχικά τέσσεριςδιεκδικητές της προεδρίας αποδέχθηκαν τη συμβιβαστικήφόρμουλα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, δηλ. για τον νέο αρχηγό θα έχειδικαίωμα να ψηφίσει όποιος πολίτης το επιθυμεί, ανεξαρτήτως

του αν είναι μέλος του κόμματος ή όχι και στη συνέχεια ωστόσοθα εγγραφεί στο ηλεκτρονικό αρχείο του κόμματος και θαθεωρείται μέλος της ΝΔ.

Μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο σήμερα; Αυτό μένει να αποδειχθεί, καθώς εάν στη σημερινή συνεδρίαση δεν υπάρξει συμφωνία, τότε όλα μπορεί να ανατραπούν και να τορπιλιστεί η διαδικασία και να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι εδώ και ημέρες, όπως αποκάλυψε και το Βήμα, ότι υπάρχουν συζητήσεις στα ενδότερα γαλάζια παρασκήνια, για αποχώρηση από την κούρσα της διαδοχής, υποψηφίου με το επιχείρημα ότι η διαδικασία εκλογής, όπως σχηματοποιείται, είναι άκρως προβληματική.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, όπου όλες οι πλευρές φέρονται ανυποχώρητες από τις θέσεις τους, έχουν αναζωπυρωθεί φήμες των προηγούμενων ημερών που ήθελαν απόσυρση από την κούρσα συγκεκριμένων υποψηφίων με επιχείρημα τη διαφωνία ως προς τα διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας.

Άρα, ή θα επέλθει συμβιβασμός, για τον οποίο όπως πληροφορείται το Βήμα έχουν ξεκινήσει κινήσεις από αργά χθες το βράδυ ή ενδέχεται να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο –το οποίο έχει συγκεκριμένους εσωκομματικούς συσχετισμούς- για να αποφασίσει τους όρους διεξαγωγής των εκλογών. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2009, όταν διεξήχθη συνέδριο και εκτός από τη συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας, έγιναν και αλλαγές στο καταστατικό.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος πρότεινε και μια συμβιβαστική λύση ακόμα και στο θέμα για το πόσες κάλπες και που θα στηθούν, ενώ υπεραμύνθηκε της άποψης ότι το αντίτιμο συμμετοχής για όλους πρέπει να είναι δυο ευρώ. Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα ούτε και σε αυτό το ζήτημα, ενώ το πιο πιθανό είναι να στηθούν, 1.240 κάλπες σε 850 εκλογικά κέντρα, δηλ. κατά 20% λιγότερες σε σχέση με το 2009 και να υπάρξουν πολλαπλάσια τερματικά (σ.σ. περίπου 2.000 tablets).

Επίσης, ο ίδιος κάλεσε τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση, ώστε σήμερα να επέλθει συμφωνία και ομόφωνη απόφαση για να μεταδοθεί και μήνυμα ενότητας στην κομματική και κοινωνική βάση. Και αυτό διότι η διαμορφωθείσα κατάσταση και το αρνητικό κλίμα ενδέχεται να λειτουργήσει αποθαρρυντικά για να συμμετάσχουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. στις εκλογές. Εξάλλου, για πολλούς δίνεται μάχη οπισθοφυλακής για διαδικαστικά θέματα και απουσιάζει η ουσία και η πολιτική.

Η σύγκρουση γίνεται εκτός από το αντίτιμο και για το διαχωρισμό παλιών και νέων μελών, καθώς εδώ προκύπτει το ζήτημα της διασφάλισης του αδιάβλητου της διαδικασίας. Και αυτό διότι τίθενται σειρά ερωτημάτων για όσοι προσέλθουν την ημέρα των εκλογών για να ψηφίσουν και μάλιστα διατυπώνονται προβληματισμοί για το κατά πόσο οι ψηφίσαντες θα είναι πραγματικοί και παράλληλα θα ανήκουν στο κόμμα.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν σαφές ότι η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δια του Θόδωρου Αμπατζόγλου (σ.σ. πολλές φορές τον υποστήριξε ο Φίλιππος Ταυρής και ο Αλέκος Κόκκαλης που πρότειναν και αυξημένο αντίτιμο για τα μη μέλη – ακούστηκε ακόμα και το ποσό των 20 ευρώ για τους φίλους) αντιδρά να γίνουν οι εκλογές όπως το 2009 και θέτει ως βασικό επιχείρημα το οικονομικό κόστος, ενώ θεωρεί ότι εάν υπάρξει επανάληψη του προ εξαετίας τρόπου εκλογής, θα συμμετάσχουν «πολλοί περαστικοί», αγνώστου προελεύσεως, με ότι αυτό σημαίνει. Μάλιστα δεν αποκλείεται σήμερα να προταθεί από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη να υπάρξουν χωριστές κάλπες μεταξύ των εγγραμμένων μελών της Ν.Δ. και αυτών που θα εγγραφούν την ημέρα των εκλογών.

Πάντως, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές, ακόμα και όσοι δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη που επισημαίνουν την προβληματική διαδικασία και αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές, χωρίς να υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που θέλουν διαδικασία όπως το 2009 και μάλιστα με ενιαίο αντίτιμο δυο ευρώ, με τον τελευταίο, δια της εκπροσώπου του, Αννας Ασημακοπούλου, να ζητεί να μην πληρώνουν άνεργοι, ΑΜΕΑ και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, θεωρούν ότι τα όσα υποστηρίζει η πλευρά Μεϊμαράκη είναι προσχηματικά, αφού ο στόχος του είναι, όπως λένε, «να μην ανοίξει η διαδικασία και να ψηφίσει ένα μικρό και ελεγχόμενο εκλογικό σώμα, κυρίως κομματικών».

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με όσα συνέβησαν στην Εφορευτική Επιτροπή και με δεδομένο το κακό κλίμα που υπάρχει, πιθανολογείται ότι απομακρύνεται –αν και υπήρχε θετική διάθεση από όλους τους υποψηφίους- και η διεξαγωγή, ενός και μόνου ντιμπέιτ (σ.σ. δεν υπήρχε διάθεση για άλλο) υπό την κρατική τηλεόραση. Πάντως, οι δυο συνδιασκέψεις φαίνεται ότι θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα συμφωνία ποιοι θα μετέχουν.